Де у Вінниці стати на лижі та скільки коштує оренда спорядження

Де у Вінниці стати на лижі та скільки коштує оренда спорядження

У Вінниці є гірки і місця, облюбовані охочими катнути як у самій Вінниці, так і за містом. Якщо своїх лиж не маєте, можна взяти напрокат у вінницьких турклубах. Ціна — від 50 гривень

 

Якщо досвідчені лижні фанати чекають на зиму, щоб «закатати» по повній на гірськолижних курортах в Карпатах чи Гудаурі, то що робити тим, хто не має можливості поїхати навіть у Карпати, а покататися хочеться? У Вінниці є кілька таких місць зі схилом. Це гірка на Старому Місті, на Скалецького (там, до речі, колись був підйомник). На бігових лижах можна проїхатися або в Лісопарку, або в П’ятничанському лісі.

А за містом популярне місце — село Шкуринці. Там катаються на чому завгодно — санчата, лижі, саморобні льодянки — найпримітивніші катальні пристосування, альтернатива шматку лінолеуму з радянського дитинства.За лижнею у Шкуринці

Пагорби Південного Бугу, що у Шкуринцях, 14 січня перетворилися на справжню гірськолижну трасу для початківців. Руку до цього доклали активісти центру «Спорт для всіх». Хоча організатори кажуть, що не вони збирали людей — охочі покататися з вітерцем самі знайшлися.

Відео дня

— Ми, може, підштовхнули їх до цього постом у Фейсбуці. А так вони все самі, все самі. У нас є два співробітники, які займаються гірськолижним спортом. Зараз вони працюють з людьми, навчаючи їх азам: як правильно себе поводити на схилі, як правильно одягати лижі, як правильно падати. До того ж, ми створили комфортні умови тим, хто приїхав сьогодні сюди покататися: продзвонили прокати міста Вінниці. Деякі з них погодилися під цю акцію дати інвентар. І привезли лавки зі столами, аби людям було зручніше одягати лижі, — сказав директор обласного центру «Спорт для всіх» Віталій Копач.

Юлія Шилінська катається на цих схилах з родиною не вперше — живуть тут неподалік. Але в цьому році їх особистий лижний сезон відкрила саме акція «Усі на лижі».— У наймолодшенького санчата, а у нас лижі. От тільки що старший син слухав інструктаж, пригадував, як правильно кататися. Ми ще плануємо молодшенького на лижі поставити, — сказала Юлія.

Коли погода сприятиме, організатори плануватимуть виїзд з інструкторами до Шкуринців. Слідкувати за новинами можна у групі у Фейсбуці.

Учив кататися пів-Вінниці

На вершині схилу з наймолодшими початківцями возяться інструктори - Юрій Рубан та його син. Організатор Віталій Копач перед тим, як направити журналіста до Юрія, каже: мовляв, той поставив у свій час на лижі пів-Вінниці (лижників - авт.).— Раніше люди їздили у Буковель у лижні тури на два тижні. За цей час реально стати на лижі. Зараз люди виїжджають на 2-3 дні. А ці інструктори… Наче б і непогані, але деякі пояснити нормально теорію не можуть: «отже, взяли палки отако, стали отако і поїхали цево»... І що таке оце «цево»? Людина повинна розуміти, що вона робить і для чого, — сказав пан Рубан. І додав: — Як правильно одягати лижі, як їх знімати, як правильно падати - все це дрібниці, здавалось би. Але знати їх важливо для вашої ж безпеки,— сказав тренер.

Що треба знати гірськолижникові-початківцю. Поради Юрія Рубана

  • Людина повинна знати, як правильно підібрати лижі. Занадто довгі, як і занадто короткі лижі не підійдуть для катання. Важливі також правильно виставлені під черевик кріплення.
  • Як підібрати лижі під вагу? Припустимо, на шкалі регулювання (на лижі вона —- біля п’ятки та носка) ви бачите цифри від трьох до 10. Грубо кажучи, на таких лижах може кататися людина вагою від 30 до 100 кілограмів. Кріплення працюватиме найкраще, якщо використовується середнє значення шкали: найбезпечніше на цих лижах буде людині вагою у 50-60 кілограмів.
  • Новачкам виставляю кріплення на дві одиниці менше за показник їх ваги(80 кілограмів ваги («вісімка») — регулювання краще на «шістку»). Якщо новачок упаде, при такому регулюванні лижі легко відстебнуться. Інакше, якщо лижа не відстебнеться під час падіння, можна отримати травми.
  • Щоб надягти лижі, станьте поперек схилу, а не спиною, і не обличчям до нього. При цьому завжди надягайте першою ту лижу, яка стоїть нижче.
  • Перед тим, як надягти лижу, подивіться, чи відкрите кріплення. Також почистіть як слід черевик від снігу: навіть небагато снігу на п`ятці, і кріплення вже триматиме вас ненадійно. Результат: ви несетеся униз по схилу, а тут одна лижа на ходу відстібується.
  • Найголовніше - правильне падіння. Якщо з`являються сумніви, чи впораєшся з швидкістю, одразу починай падати правильно. Це означає присісти на ходу навпочіпки, а потім завалитися набік. Сніг тільки віялом розлетиться, а лижник буде живий і не «ломаний».

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleksandr Stoliarov

    Усіх цих комерсантів мають прийти і жахнути контролюючі органи за "паспорт у заставу"
  • Пупкин Вася

    Да уже  пол Винницы на лыжах стоит , чтобы  чухнуть из этой страны !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up