Сьогодні - день Ревучої води. Чому потрібно слідкувати за "сваркою" в небі?

Сьогодні - день Ревучої води. Чому потрібно слідкувати за "сваркою" в небі?

В цей день,  21 квітня, в православній церкві вшановується пам'ять святих апостолів Іродиона, Агава, Руфа, Асигкрита, Флегонта, Єрма. У народі цей день називали Родион Виверни Голоблі, Родион Льодолом, Ревучі води.

Вважалося, що в цей день Сонце зустрічається з Місяцем. Ці зустрічі бувають добрі і погані. Добра зустріч призводить до ясної і теплої погоди, за якою судили про тепле літо. Якщо зустріч була невдалою, то день був дощовим, і тоді говорили, що це дуже поганий знак - швидше за все, влітку буде неврожай і засуха. Також вірили, що світила діляться між собою новинами і можуть посваритися. У таких випадках люди звинувачували в усьому Місяць, який, згідно з віруваннями, дійсно, мав злу силу.

Цього дня потрібно особливо шанувати воду і її джерела. Народ 21 квітня вирушав до річок та озер для того, щоб почистити водойми - вважалося, що без цього весни не буде. Було прийнято вмиватися джерельною водою і пити її, оскільки 21 квітня вода володіла цілющими властивостями, дозволяла лікувати різні хвороби.

Наші пращури примітили: якщо схід на Руфу ясний, то літо буде хорошим, якщо похмуро, то літо буде поганим, а якщо туманно - бути влітку негоді, якщо буде теплий вечір і тиха ніч, літо буде спекотним і сухим.

Відео дня

Селяни під час підготовки до оранки звертали увагу на таку землю: якщо грудка землі при падінні розсипається, то пора приступати до земляних робіт і обробки грунту.

Нагадаємо, сьогодні, 21 квітня, день народження королеви Єлизавети.

Єлизавета II (1926 р.) — королева Великої Британії (з 1952 року) з династії Віндзорів. Окрім цього, Єлизавета II править також Британськими заморськими територіями, але не як їх королева, а як королева Сполученого Королівства.
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up