«Рік без Каті» Вінничан запрошують долучитися до всеукраїнської акції

«Рік без Каті» Вінничан запрошують долучитися до всеукраїнської акції
  • У 40 містах пройде акція «Рік без Каті».
  • Сьогодні, 4 листопада, виповнюється рік з дня смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка померла в лікарні після нападу з сірчаною кислотою. 
  • Друзі, близькі Гандзюк і активісти наголошують, що покарання понесли учасники нападу, а замовники досі не названі слідством.
  • Вінничан запрошують на акцію, що буде о 19:00 на майдані Небесної сотні, аби разом вимагати справедливості.

Вінниця долучається до всеукраїнської акції «Рік без Каті». Про це йдеться в анонсі події на фейсбуку.

«За цей рік покарано лише 5 виконавців, яким не вдалось втекти у перший тиждень після скоєного злочину. Вони отримали мізерні строки. Замовники й організатори відомі, але досі на свободі. Вони дозволяють собі ігнорувати суди, пресу, громадськість.

Вони вірять в те, що вже уникли покарання. Але вони помиляються: 4 листопада ми знову вийдемо на вулиці наших міст для того, щоб нагадати всім — і вбивцям і владі й всім громадянам нашої країни: ми вимагаємо справедливості», — йдеться в анонсі до події «Рік без Каті» у Вінниці.

Відео дня

Акція розпочнеться о 19:00, на майдані Небесної сотні (Театральна).

Як передає the Бабель, такі ж акції пройдуть ще в 40 містах України, серед яких Київ, Житомир, Львів, Херсон, Суми, Ужгород, Харків та в багатьох містах за кордоном, серед яких Нью-Йорк, Париж, Варшава, Тель-Авів, Рим тощо.

Чим відома Гандзюк

Катерина Гандзюк відома своєю критикою правоохоронних органів і представників місцевої влади, пише BBC Україна

У Гандзюк було два головних «напрямки», за якими вона мала принципових опонентів: це протидія «проросійським рухам» в Херсоні, а також боротьба з корупцією певних підрозділів місцевої поліції.

Вона разом з іншими активістами активно виступала проти «проросійських сил» в регіоні, особливо при спробах влаштувати так звану «російську весну» на півдні України у 2014 році.

Неодноразово Гандзюк критикувала діяльність правоохоронних органів при розслідуванні нападів на громадських активістів. Наприклад, вона звинувачувала правоохоронців у зволіканні з розслідуванням нападу на херсонського журналіста Сергія Нікітенко.

Також Гандзюк критикувала голову Херсонської ОДА та звинувачувала його в організації «тітушок» проти противників вирубки лісів в регіоні. Вона критикувала владу за слабку протидію інформаційної агресії з боку Росії, в тому числі безпосередньо тих, хто за цей напрямок відповідає.

Рік без активістки й рік слідства

Як повідомляє «Українська правда», 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на херсонську активістку Катерину Гандзюк сірчану кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

Поліція затримала п’ять підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук. У квітні 2019 року стало відомо, що їм змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, 6 червня 2019 року, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.

За версією друзів Гандзюк, посередником між виконавцями злочину та замовником начебто був Ігор Павловський з кличкою «Собака» – на той момент помічник народного депутата від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука.

Ігор Павловський після оголошення підозри потрапляв до лікарні з діагнозом «гіпертонічний криз». Зараз він ігнорує засідання Приморського райсуду Одеси.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в замовленні вбивства Гандзюк, але пізніше пом’якшили її.

Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

Днями стало відомо, що СБУ розслідує провадження щодо правоохоронців, які здійснювали розслідування вбивства Катерини Гандзюк на початковому етапі, а також розглядають всі версії, які могли стати причиною нападу на Катерину, насамперед пов’язані з її звинуваченнями посадовців області у зловживаннях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up