«Він людина з інвалідністю, але не УБД»: про скандал з «липовим» АТОвцем

«Він людина з інвалідністю, але не УБД»: про скандал з «липовим»
АТОвцем
  • Наші журналісти недавно писали про бійця АТО із Сутисок Олександра Шевченко, який з двома дітьми і дружиною залишився без даху над головою.
  •  Йому допомагали всі небайдужі, як раптом виявилося, що в чоловіка липове посвідчення УБД.
  • Чи насправді Шевчук не служив в АТО і скільки є таких на Вінничичні?

Про пожежу в будинку, що знаходиться в Сутисках і горів в лютому, нашому журналісту розповів сам постраждалий Олександр Шевченко. В статті «Пожежа у Сутисках. Боєць АТО з двома дітьми і дружиною залишився без даху над головою» Шевченко поділився, що він учасник бойових дій на Сході країни, сказав що був важко поранений у війні і має другу групу інвалідності. 

Сам Сашко родом з Бахмута, що на Донеччині. Кілька років тому преїхав з двома дітьми і дружиною на Вінниччину. Оселився на Тиврівщині, у Сутисках по вулиці Жовтнева, 66 у своєї  бабусі.Розповів, що в них по вулиці була проблема з лінією електропостачання, внаслідок чого 1 лютого опівдні у його помешканні сталася пожежа. Її ліквідували швидко, проте наслідки були жахливими — згоріла майже вся оселя. Відтоді родина Шевчуків тимчасово мешкає в знайомих.

Відео дня

АТОвець попросив допомогти всім небайдужим його сім'ї, яка потрапила в важкі життєві умови. І вінничани кинулись на допомогу: чоловіку почали перераховувати гроші.

Лише учасник бойових дій виявився... не учасником, — стверджує начальник відділу допомоги АТО Вінницької ОДА Андрій Грачов. 

Давайте допоможемо, але не поспішайте

«Який цікавий заголовок у статті. Давайте швидко всі допоможемо. Але не поспішайте! — на своїй сторінці у Фейсбук відреагував на публікацію Андрій Грачов, начальник відділу допомоги АТО Вінницької ОДА. —  Бо все, що написано в цій статті, ніякого відношення до реальності немає.

«Я не прихильник того, аби виносити деякі речі назагал, але тут вже особисте,— продовжив Грачов.— А тепер по черзі.

1. 1 лютого 2021 року дійсно згорів дім у в Сутисках Вінницької області. Там дійсно проживала сім'я з двома дітьми.

2. Потім ми побачили масу постів і статей з цього приводу. Мені з десяток раз звонили, писали, що Учасник бойових дій, особа з інвалідністю внаслідок війни.... Андрюха треба включитись і допомогти. Пости почали розганяти по всій мережі з шаленою швидкістю.

3. Але мій досвід каже... Андрюха не поспішай...

4. Як раз так співпало, що ми проводили секвестр усіх статусів осіб з інвалідністю внаслідок війни. І він потрапив у наше поле зору.

Так от! Він не є Учасником бойових дій. Жодного дня ніде не воював. Ніяких тяжких поранень не отримував. Взагалі ніяких поранень у нього не було. Як він отримав статус особи з інвалідністю ми розбираємось. Точніше, вже розібрались. Викликали людину до себе і дуже чітко, планомірно все пояснили. Запропонували добровільно здати посвідчення і змиритись з тим, що ніякого відношення до Ветеранів він немає.

Але людина пішла іншим шляхом.

На мене посипались скарги через урядову гарячу лінію. Мовляв, Грачов такий-сякий і так далі. Людина почала телефонувати різним волонтерам, активістам і всім розказувати якісь нісенітниці.

Я прошу всіх зробити репост цього посту. Нехай ті, кого він вдало обвів навколо пальця, побачать це. 

Нехай Ветеранська спільнота знає своїх героїв. Нехай він зрозуміє, що для того, аби стати вагітним, потрібно принаймні бути жінкою. А в цьому випадку — не будучи учасником бойових дій, не отримавши травми, захворювання пов'язані із захистом Батьківщини, неможливо мати статус особи з інвалідністю внаслідок війни. Бо останній статус надається відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до цього Закону відносяться виключно люди, які брали участь у бойових діях. Не буду цитувати. Хто має бажання, може прочитати.

Але ж як гарно він розповідає про свої героїчні вчинки на війні, як він користується тим, на що навіть морального права немає.

І сьогодні дозволяє собі відкривати двері з ноги нашого управління соціального захисту Тиврівського району. 

На майбутнє! Ми будем викликати інших претендентів, будем задавати питання і вимагати підтверджуючі документи. Всі хто підуть адекватним шляхом, не стануть героями наступних постів». 

Жодного відношення до АТО не має

Коли по слідах цієї історії пішли колеги-журналісти інших видань, а погорілець  Олександр Шевченко продовжував переконувати, що він учасник бойових дій та інвалідність отримав в зоні АТО, Олександр Грачов знов відрагував на загал ще одним дописом в соцмережі:

«Слухайте друзі!!! Це реально вже не смішно. В самій статі людина визнає, що жодного відношення немає до участі в бойових діях. Про якого інваліда війни може йти мова??? В його документах так і написано «під час виконання службових обов‘язків». Так виконувати службові обов‘язки можна де завгодно, можна пальця зламати під час виконання службових обов‘язків на прохідній, в частині у центрі Вінниці. Так що це інвалідність внаслідок війни???

Він що реально не розуміє, що закон, на підставі якого йому раніше, помилково надали статус, торкається виключно учасників бойових дій. Яким він взагалі не являється.

Велике прохання до редакції. Питання з ним закрито. Ми діємо виключно в рамках закона. І жодного порядку чи нормативно-правових документів, законів не порушуємо.

Ми не продовжимо йому статус, бо якщо продовжимо, порушимо все можливе і неможливе.

Він отримає всі відповіді на свої запити та скарги у законний термін.

І прошу звернути увагу!!! Я абсолютно відповідаю за свої дії, бо пишу цю відповідь, як посадова особа, а не як активіст чи будь хто.

Він не є людиною з інвалідністю внаслідок війни. Він звичайна людина з інвалідністю. І всі відповідні органи про це повідомлені.

Кому не подобається. Суд все розставить на свої місця. Крапка». 

Він людина з інвалідністю, але не УБД

В особистій розмові з  журналістом 20 хвилин начальник відділу допомоги АТО Вінницької ОДА Андрій Грачов підтвердив, що постраждалий Олександр Шевченко до Сходу має лише одне відношення він там народився. Але учасником бойових дій не був точно, бо він і дня не був у зоні АТО.

— Олександр Шевченко — людина з інвалідністю, але він   не учасник бойових дій, і не отримав цю інвалідність у зоні АТО, — коментує ситуацію Грачов. —  Він не захищав Батьківщину і відповідними пільгами користуватися не має права. Днями мені з погрозами телефонувала депутат міської ради, мовляв яке я маю право. А я маю право, бо я посадовець, який відповідає за такі порушення. А таких, як Олександр Шевченко, на Вінниччині чимало. Двадцять чоловік вже добровільно здали свої фальшиві посвідченнями УБД. Ще 22 таких «учасників» є в області: день у відрядженні були на Сході, а тепер пільги отримують незаконно... Всіх знайдемо і змусимо відповісти.

 

Читайте також:

Пожежа у Сутисках. Боєць АТО з двома дітьми і дружиною залишився без даху над головою

BMW перекинулось кілька разів: хто загинув в аварії на Зодчих? (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (40)
  • Торон Туй

    Типичный хырой. Таких 99%.
  • Елена Сташко Шевченко

    Прочитавши цю писанину, наклеп, придуману автором статі історію я була здивована тому що це пише журналіст а не звичайна людина. Я вважала що журналісти перед тим як писати з'ясовують обставини і не займаються дурнею. Я розумію вогню без дима не буває. Наша історія така УБД у мого чоловіка ніколи не було, посвідчення справжнє і мови про це усе навіть не було. Строк дії посвідчення закінчився 01.03.2021 року заяву на нове просто не приймають бо деяка посадова особа вважає що видали його ПОМИЛКОВО!!! Прочитайте уважно помилково а не як пишуть підроблене, куплене... У цій ситуації буде розбиратись суд тому більше до суда коментувати цю ситуацію не маю бажання!
  • Анна Плаксюк

    И как,просто сдаст удостоверение и всё?Это никак не наказуемо?
  • Аліна Бондаренко

    Як він всіх!??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up