Пожежа у Сутисках. Боєць АТО з двома дітьми і дружиною залишився без даху над головою

Пожежа у Сутисках. Боєць АТО  з двома дітьми і дружиною залишився без даху над головою
Сім днів минуло з часу пожежі у будинку атовця, але ніхто з комісії ще й носа не показав. Побратими, підтримайте Шевченка!
  • Допоможімо відбудувати згорілий будинок захиснику країни.  
  • Пошкоджено частину покрівлі, завалилася стеля…
  • Постраждалий не  знає, до кого йти по допомогу, що передбачено погорільцям у такому випадку?
  • Відгукніться ГО учасників бойових дій.
  • Чому ситуація може повторитися в інших будинках на їхній вулиці?

Про пожежу в селищі Сутиски 20minut.ua розповів сам постраждалий. Олександр Шевченко учасник бойових дій на Сході. Зазнав тяжких поранень. Через це йому встановили другу групу інвалідності. Чекає на ще одну хірургічну операцію.

До речі, сам він з Бахмута на Донеччині. Коли почалася війна, пішов добровольцем захищати Донбас. У Сутисках у нього бабуся. Це її будинок. Збудували на початку 60-х років. Бабуся зберігає фотографії, де видно, як вони ставили хату.

Разом з нею проживає Олександр з дружиною і двома дітьми, а також його мама і мама дружини.

Відео дня

—Добре, що знайомі запропонували тимчасово пожити у їхньому будинку, інакше не знаю, куди мали б подітися у ці дні, — каже Олександр.

"Саша, покрівля горить!".

Їхній будинок на вулиці Жовтнева,66 у Сутисках. Олександр каже, що пожежа мала колись статися. Якщо не в їхньому, то в якомусь іншому будинку. За його словами, на цій вулиці лінія електрики в аварійному стані. Тут збиралися замінити електроопори. Навіть привезли бетонні стовпи. Один з них лежав навпроти їхнього будинку. З часом їх забрали, старі стоять дотепер.

—Років три тому бабуся попросила електриків поміняти провід, що йде до будинку, — розповідає Олександр. — От вони й кинули кусок кабелю від опори. Приєднали його до старої проводки, зробили це у тому місці ще до входу у лічильник.

Загорання сталося першого лютого. Чоловік з жахом припускає, якби це загорілося не вдень, а вночі під час сну.

За його словами, спочатку два рази зникало світло. Не тільки у їхньому будинку. Запитували у сусідів, ті теж казали, що погасла лампочка.

—Після того, як другий раз включили світло, через деякий час почув запах горілого, — говорить Олександр. — Вийшов на вулицю, бачу до будинку спішать сусіди з криком: «Саша, покрівля горить!». Підняв голову — дим йде. Старша дочка була в школі. Ми всі почали хапати речі, які можна було взяти, і виносили на вулицю. У такому поспіху спочатку не звернув уваги, що бабуся по драбині вибралася на горище. Це потім мені сказали. Добре, що встиг забрати її звідти. Все одно попала в лікарню, бо обпеклася і надихалася димом.

Гасили протягом години

Загорання сталося приблизно об 11 годині 40 хвилин. Так каже Олександр. За його словами, пожежники приїхали приблизно через 25 хвилин. Спочатку прибула машина з Тиврова, потім з Гнівані. Пожежники записали в акті, що до них сигнал надійшов об 11 год.58 хв.

Ліквідували пожежу о 13 год.02 хв. Це також запис з акту пожежників.

—Дуже багато води вилили, — говорить Олександр. — Стеля падає то в одному, то в іншому місці. Ось зараз під час нашої розмови провис ще один балок. Частина води пішла під підлогу. Вже відчувається звідти сирість.

Втрачено одяг, інші речі, кухонні меблі.

—Тільки недавно поставили нову кухню, — розповідає постраждалий чоловік. — Збирали копійка до копійки. Моя мама безробітна. Бабуся й теща живуть на пенсію. Всі разом збирали, щоб кухню поставити, а тепер…

Шевченко вдячний пожежникам не тільки за те, що загасили вогонь. Вони так само оперативно підготували акт про пожежу.  За його словами, офіцер з Тиврова, який приїжджав на виклик, особисто брав участь у гасінні вогню. Він же порадив чоловікові, як діяти далі.

Ніякої комісії не було

Встановити причину того, що сталося, і визначити розмір збитків має комісія. Так пояснили Олександру пожежники.  Сказали, що ініціювати створення такої комісії має керівник громади селища.

—Я особисто ходив до голови Сутиської ОТГ Леоніда Дідуха, — розповідає постраждалий чоловік. — Уже минуло сім днів відтоді, ніхто навіть не поцікавився, де ми ночуємо. Ніяка комісії до нас не приїжджала.   

Завтра, у понеділок, 8 лютого, ще раз піду до голови ОТГ.

Олександр каже, що не просить від чиновників співчуття. Хоче, аби підказали, як йому рятуватися у такій ситуації. Що робити? До кого йти? Де просити допомоги?

—Голова ОТГ сказав написати заяву на допомогу, — додає Олександр. — Я написав. Запитав, коли можна сподіватися і на яку суму? Каже, буде сесія, депутати вирішать. Але ж нам треба уже щось робити, щоб хоч якийсь куток облаштувати в будинку.

Погорільці залишилися без нічого — коштів не було, а речі й одяг згоріли або їх залили водою, вони так пропахли димом, що уже неможливо одягати.

Перекриємо дах безкоштовно, давай матеріали

Шевченків до сліз розчулили небайдужі люди. Їм уже зібрали частину коштів. Сума невелика.

—У такій ситуації радієш навіть гривні, — розповідає Олександр. — Ми готові відзвітувати за кожну витрачену копійку, за кожен принесений цвях. Бо люди приносять не тільки гроші, хтось дошки має, у когось цвяхи є. розуміють, що на ремонт все згодиться.

Знайомі хлопці, які займаються ремонтами, пообіцяли Шевченкам, що безкоштовно перекриють дах. Були б матеріали…

—Хлопці рахували, скільки треба на дах і покрівлю, виходить приблизно 120 тисяч гривень, — каже співрозмовник. — Хоч би зверху не текло, а тоді помалу можна і всередині робити.

Погорільці вдячні сусідам з  їхньої вулиці. Вони зараз на заробітках. Дізнавшись про пожежу,  дозволили  Шевченкам тимчасово оселитися у їхньому будинку. У ньому газове опалення. Вони вже журяться, як будуть сплачувати за газ.

Чому Львів йде в атаку, а я не можу?

Олександр виріс уБахмуті на Донеччині. Багато може розповісти про 2014-й, як і хто кликав Путіна. Знає тих, які виходили на вулиці з прапорами так званої «ДНР». Йому також відомі ті, хто закликав людей виходити на проросійські мітинги.

Бахмут був  в окупації 85 днів з квітня по 6 липня 2014 року.

—Я тоді подумав, чому Львів може й ти в атаку, захищати країну, а я не можу? — говорить він.

Виявилося, що потрапити у Збройні Сили України по контракту не так просто. Бахмутський військовий комісар сказав йому: «Та що ти там будеш робити в тій армії». Шевченко звернувся до командира однієї з частин, які звільняли місто. Той наказав військовому комісару негайно оформити документи.

Олексій намагався піти в АТО з Вінниці, тут, де живе бабуся. Каже, у військкоматі подивилися його донецьку прописку і відмовили.

Він захищав нас, зазнав тяжких поранень, тепер маємо захистити його і  сім’ю, родину.

У кого є можливість і бажання підтримати погорільців, повідомляємо номер телефону Олександра:  097-679-26-29

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (142)
  • Igor Leonidovich

    Остаться без жилья это конечно трагедия. Но вот непонятно почему 3-и года ничего не предпиинимал с тем что плохо якобы подключили провод.
  • Наташа

    +++++
  • Валентина Фесенко

    ++++++
  • Tetyana Truskavetska

    +++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up