Про весільних музикантів біля вінницького РАЦСУ вже знають у Кабміні

Про весільних музикантів біля вінницького РАЦСУ вже знають у Кабміні
Вуличні музиканти, які зустрічають молодят з РАЦСУ маршем та українським фолкльором, набили оскомину людям, що мешкають поряд. Куди тільки не жалілися на музикантів, щоб припинили постійний гамір під вікнами, а їм хоч би що - кажуть, не подобається - переїжджайте

- Кожен вихідний день, зимою, осінню, весною и літом в нас починається з музики, що гримає під вікнами, і це просто неможливо, - розповідає Тетяна, вінничанка, що живе за адресою вул. 50-річчя Перемоги, 24. Будинок стоїть поряд з РАЦСОМ, а вікна її квартири виходять якраз на площу, де вітають молодят. 

Тетяна, і ще кілька жінок цього будинку бідкаються, що життя стало просто неможливим з появою п’ятірки музикантів у вишиванках. Кажуть, якщо музиканти грають на весіллях, напевне їм за це платять гроші, то нехай пані Левицька, директор РАЦСУ, забере їх до себе у приміщення, адже дозволяє їм грати на площі.
- Навіть через зачинене вікно чути, як вони постійно одне й теж саме грають, хоч би репертуар змінили, - каже пані Тетяна. - Влітку взагалі неможливо, спека, а вікно відкрити нема як, адже разом зі свіжим повітрям у квартиру вривається гучний марш. 
- У мене батько довго хворів, при смерті лежав, йому спокій потрібен був, а як тут відпочинеш,коли весілля під вікном, - розповідає інша мешканка будинку. - Я писала скарги у міськвиконком, мені відповідь прислали з департаменту адміністративних послуг. Було це ще в 2011 році, тоді сказали, що діяльність вуличних музикантів не законна, ніяких дозвільних документів у них немає. І до РАЦСу вони ніякого відношення не мають, тому спеціалісти з департаменту передали лист на обласну міліцію, щоб там прийняли міри. А ще порадили, коли будуть знову грати, викликайте міліцію. Батько в мене помер, і я перестала цим займатись, але вже допекли. 

Відео дня

Скаржились навіть міністрам
- Вся Україна була в жалобі 3 та 4 травня, через події в Одесі, - каже пані Тетяна. - Я третього в селі була, а четвертого приїжджаю додому - грають. Зателефонувала на гарячу лінію розказала про таке неподобство. Мені щось там стали розповідати, а я у відповідь - буду жалітися в Кабінет Міністрів. Подзвонила. Мене вислухали, зареєстрували заяву, сказали, що оперативно нічого вирішити не можуть, відповідь треба чекати 10 днів, але її досі немає.
В Кабінеті Міністрів пані Тетяні порадили звернутись до Міністерства внутрішніх справ, сказали, так буде оперативніше. Жінка звернулась, її там вислухали, сказали телефонувати в міліцію.
- І тут минулого тижня приходить дільничний брати у мене пояснення, - каже Тетяна. - Я питаю, чого маю це робити, адже нічого не порушувала, міліціонер розпитав, що сталося і пішов. А що далі... 

Яна Шкляр з сектору зв’язків з громадськістю міської міліції, каже, що дійсно був виклик дільничного і на нього відреагували.
- Дільничний прийняв заяву від мешканців будинку, по ній проводились перевірки, і людям надали відповідь, що ознак злочину в діяльності вуличних музикантів немає, - розповідає Яна Шкляр.

Не подобається, не слухайте
П’ятірка музикантів, які, до речі, називаються бігбенд "Свято", на всі закиди мешканців будинку кажуть - цікаво було б послухати скарги, якби вони жили біля кладовища. Там не важливо вихідний чи ні - траурна хода, і що - не хороніть, бо ми відпочиваємо.  
- Взагалі музика тут заважає лише десятій частині мешканців будинку, - каже Михайло, чоловік у колективі грає на трубі. - Наприклад, до нас багато людей підходять, кажуть - без вас сумно.  
Ми ж тут не постійно граємо, лише на вихідні. Але є люди слабі, їм постійно щось заважає. Я думаю, не подобається тобі шум на вулиці, музика, переїдь у інше місце, тихіше. 
Раніше музиканти грали досить близько від будинку, їх попросили відійти, адже барабан надто голосно гупає. Вони пересіли ближче до дороги і кажуть, грати стали тихіше. Хоча дивуються, чому скарги лише в їх бік, адже під будинком ходять трамваї, постйно рухаються автівки, весільні кортежі, які сигналять кожне весілля так, що вуха закладає. Але заважає лише музика.
- Тут живуть два товариші, прихильники оковитої, якось прийшли до нас і кажуть: “Ставте нам могорич і можете грати”, кришувати нас вирішили, - сміється Олексій, саксофоніст. - Але ми хлопці не слабенькі, підішли гримнули: "Гуляй, Вася". Ще вмазані пацани підходили, посли від мешканців будинку, говорять: "Нам сказали вас звідси вигнати". 
Приходили до музикантів і самі мешканці, сварилися, питали, на якій підставі тут сидите, ті кажуть, в них є дозвіл. 
- Нам дозволили грати в департаменті культури, ми у Френкель дозвіл брали, а її помічники нам репертуар затвердили, - кажуть музиканти. 


Для душі і трохи на кишеню
Всі музиканти колективу "Свято" пенсионери, які протягом життя грали у різноманітних колективах, оркестрах, котрі підпорядковувались заводам, фабрикам Вінниці. Заводів не стало, колективів теж, музикантів порозкидало по світі, а ця п’ятірка вирішила об’єднатись і стати “Святом”. Кажуть, стоять тут для душі і трохи для кишені на цигарки заробляють. 
- Про гроші музиканти говорять неохоче, лише згадали, що коли грають на дні народження, то беруть по 50 грн на чоловіка, а під РАЦСом молоді хочуть дають нам гроші, не хочуть - не дають, - розповідають музиканти. - Інколи молоді нам телефонують, кажуть, зустрічайте маршем. Інколи посилають, куди подалі, але ми туди не ходимо. 

Ніхто дозволу не дає
Директор департаменту культури Ірина Френкель каже, що згідно з чинним законодавством вуличні музиканти нічого не порушують. 
- До десятої вечора музиканти мають право грати будь-де, це взагалі стосується шуму на вулицях міста, - розповідає Ірина Френкель. - Звичайно, коли є маленька дитина, або люди відпочивають, можна підійти домовитись, це людські взаємовідносини. Але особисто я не маю на цю ситуацію ніякого впливу, це називається корупція, якщо я зараз почну виганяти вуличних музикантів. Стосовно дозволу, який начебто брали музиканти у департаменті культури, пані Френкель каже, що це неправда, адже таких дозволів ніхто не дає. 
- Дозволи для такої діяльності в нас не врегульовані чинним законодавством, - каже директор департаменту культури. - Якщо взяти європейський приклад, там коли на вулиці грає музикант і має при цьому в кишені певну кількість грошей, зобов’язаний платити податок, якщо не має, то не платить, як правило, ніхто не має. Нашим музикантам ніхто не забороняє грати на вулицях міста, буть-то Площа Незалежності, сквер Козицького..., навіть якщо люди при цьому гроші заробляють, це оплата за творчість. Причому музиканти можуть бути як приватними підприємцями, так і студентами. 
 
Всіх не прихистиш
До директора вінницького РАЦСУ Галини Левицької теж днями приходив дільничний, розповідав про скарги сусідів.  Та пані Левицька не розуміє, до чого тут вона. 
- Ми орендуємо приміщення в головного управління юстиції, площа, де грають музиканти, належить місту і вигнати їх я не вправі, - каже Галина Левицька. - А стосовно того, щоб 
посадити собі їх у приміщенні, ну всіх не посадиш. Тут на площі цигани ходять, гроші просять, напевне комусь заважають. Я повинна їх у себе посадити? А ще перед РАЦСОм собак купа, на клумбах сплять, весілля влаштовують....Теж до нас? Викликати міліцію? Так там ніхто не п’є, не б’ється, правопорушень не чинить. Мені здається, що нічого поганого в тому немає, ну грають люди музику, при всьому тому, що зараз відбувається - такий позитив. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    А ты хотел бы чтобы молодожёны спускались по лестнице молча? Скажи спасибо что они по своей инициативе потратились на костюмы, на инструменты и в своё личное время встречают молодых музыкой. Им за это никто ни копейки не платит. Или ты думешь что они должны тебе играть на халяву? Они играют только в часы росписи, это примерно до 3-4-х часов дня. (например в Америке негры "крутят" музыку день и ночь, пока не вызовут полицию).
  • Anonymous

    Гоните в шею этих бродячих "вышиванщиков". (какое население - такая и "музыка").
  • Anonymous

    Попрошайки!
  • Anonymous

    Ти не "місцевий" а "зальтний", якщо не бачиш як вони гроші збивют тягнучи за руку до своєї бригади свідка чи нареченого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up