Палац Грохольських-Можайських: 30 мільйонів на реконструкцію чи варварство?

Палац Грохольських-Можайських: 30 мільйонів на реконструкцію чи варварство?
  • На фасаді архітектурної пам’ятки збивають старовинну ліпнину.
  • Грантоотримувачі називають це реставрацією.
  • Дуже тривожні фото з Ворониці.

Вже до кінця 2016 року за грантові гроші Європейського Союзу в Вороновиці відреставрують палац польських дворян Грохольських-Можайських. Зараз нарешті отримали дозвіл від Міністерства культури.

Європейський грант виграв керівник проекту «Туризм - запорука динамічного соціально-економічного розвитку сільських громад» Юрій Царук. За словами Юрія, вони більше року чекали дозволів від Міністерства культури на реставрацію будівлі і днями його отримали.

Загальна сума реставрації згідно проекту становить близько 30 мільйонів гривень. На сьогодні виділили лише шосту частину грошей.

Відео дня

За 5 мільйонів грантових грошей планують замінити 100 вікон та всі двері і зробити фасад маєтку.

- Для фундаментів і перших шарів цегли над фундаментом буде використовуватися високоякісна штукатурка, яка витягне надлишок вологи, що знаходиться в фундаменті, - розказує  Василь Александрович, заступник гендиректора підприємства “МУР”, яке є головним підрядчиком проекту.

Він також роз’яснює, що ліпнину з фасаду демонтують та не будуть реставрувати. Оскільки це дуже дорогий процес. Натомість її передадуть до обласного краєзнавчого музею. На її місці буде встановлена ​​цільна - відлита з оригіналу, ліпнина.

Нагадаємо, 4 червня депутат Вінницької міської ради Ганна Давиденко виклала допис на ФБ про хід реконструкції палацу. Депутатку вразило те, що там 200-річну ліпнину  у вигляді  голів биків просто збили і вона валялась на траві.

Допис прочитав завідуючий сектором   охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик. Він пообіцяв розібратися з “реконструкцією” та невдовзі повідомив, що роботи призупинили.

Відомий  вінницький історик і краєзнавець Олександр Федоришен взагалі назвав таку реконструкцію варварством:

“Здається, перед нами - стаття 298 Кримінального кодексу України "..знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини", - написав він у ФБ.

 

Що зараз з архітектурною пам’яткою в стилі раннього класицизму і чи варто сюди їхати за враженнями, дізнавалась наша журналістка Альбіна Курбанова.

Довідка: Палац Грохольських-Можайських побудований в стилі раннього класицизму в 1770-1777 роках. Архітектурні прийоми будівництва запозичені з італійської архітектурної епохи Палладіо - палаци з легко вигнутими боковими крилами. Схема будівлі - основний обсяг палацу з портиком і фронтоном, який доповнюється по боках галереями і павільйонами. Можливо, архітектором палацу був Д. Мерліні, який в 1774-1777 роках був королівським архітектором і розробляючи проекти палаців польських магнатів, які проживають в Україні.

У 1869 році палац був куплений капітаном II рангу Можайским. Його брат, Олександр Можайський, жив тут з 1869 по 1876 рік і проводив експерименти в області повітроплавання. Тут же він виготовив першу модель планера. У 1882 році літак з паровим двигуном Можайського став першим в світі літальним апаратом важче повітря, який відірвався від землі.

Зараз в палаці розміщується музей історії авіації та космонавтики імені Олександра Можайського


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Igor Groholsky

    дивна турбота при живих нащадках......
  • Анонім

    Посадити в зону реставраторів та підрядника.
  • Анонім

    300 милинонов мало денег? и поэтому мы все развалим и сделаем ровные стены, да без этой лепнины это уже непамятник архитектуры а обычное здание
  • Анонім

    Ще хотілося б підняти питання станції Вороновиця.

    Мало того, що коли переробляли колію з вузької на широку, перенесли станцію за місто і замість вокзалу поставили якусь будку, так ще й зараз він в незадовільному стані.

    Зрозуміло, що заради одного-єдиного поїзда не будуть робити панські хороми, але все ж варто зробити хоч якись благоустрій, як-не-як це колишній райцентр.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up