Вороновиця: за 20 кілометрів від Вінниці був створений перший літак

Вороновиця: за 20 кілометрів від Вінниці був створений перший літак
У палаці Грохольських-Можайських у Вороновиці, якому більше 240 років, колись жив шляхтич, а потім і винахідник першого у світі літака. Що зараз з архітектурною пам’яткою і чи варто сюди їхати за враженнями?

Двадцять кілометрів шляху і менш ніж за півгодини ви потрапите до палацу, який знаходиться не доїжджаючи Немирова в селі Вороновиця. У ньому в різні часи мешкали польський магнат і контр-адмірал, який “знався з нечистою силою” та подалі від усіх літав над Південним Бугом.

Сюди варто приїхати, подивитися на власні очі, як виглядає маєток, пройтися стежками в парку, якими  колись гуляв польський шляхтич Франц Грохольський, а  потім винахідник Олександр Можайський. А також зайти всередину, у величні бальні зали, в яких нині знаходиться музей авіації та космонавтики.

Маєтку вже більше 240 років. Це пам'ятка архітектури національного значення України. Побудовний він у стилі раннього класицизму. На верхівці по всьому периметру видніється орнамент із гірлянд плодів і квітів, який чергується з черепами биків.  Як пояснила екскурсовод Тамара Савчук, раніше італійці прикрашали так свої палаци, начебто захищаючи їх від нечистої сили. Черепи несправжні і виготовлені з спеціального розчину.

Відео дня

Тільки-но переступаєш поріг палацу і відчуваєш знайомий бібліотечний запах сирості. Сходи ведуть на другий поверх. Саме там знаходиться музей винахідника першого літака Олександра Можайського.

Палац за 74 тисячі карбованців.

У 1863 році один з нащадків Грохольських був замішаний в польському повстанні. Він виступив проти Московської імперії, як і багато польських магнатів. Ще до початку повстання його викрили і він був вимушений втекти з Вороновиці. Будинок виставили на торги в Одесі. У той час в цьому місті служив брат винахідника Микола Можайський. Екскурсовод Тамара Савчук розповіла, що в родині Можайських усі були моряками і служили на флоті. Саме перебуваючи в Одесі, Микола придбав цей палац за 74 тисячі карбованців. Але прожив він тут недовго — з ним сталася трагедія: забили коні. Тоді ж дружина Миколи запросила його брата Олександра Можайського, щоб той допоміг управляти маєтком. Так всередині 19 століття власність перейшла від Грохольських до Можайських.

задній фасад палацуУ будинку 43 кімнати. На першому поверсі розташовувалися їдальня, кухня, прийомні служби, гардероб. А другий поверх був парадний. Перші двері ведуть в овальний бальний зал. Колись саме тут у вальсі кружляли дами з кавалерами, а над ними звисали кришталеві люстри, по боках відбивали світло великі дзеркала. При вході була ніша для хору, трохи подалі — балкон для оркестру. Тепер він замурований. На стелі добре збереглась ліпнина 18 століття, яка практично не пошкоджена. Хіба що кольори були трохи інші: позолота, срібло. Купол прикрашають квіти та розкішні барельєфи грецьких богів. Богиня Ніка — символ перемоги, Флора — символ весни, Гера — символ молодості.

Ліпнина 18 століттяЗараз у цьому залі знаходиться виставка, присвячена життю і діяльності Олександра Можайського. З особистих речей залишилися лише оригінальна картина “Лісний пейзаж” та портсигар.

Одразу за овальним бальним залом знаходиться круглий. Він менший і основа його колон повністю сплетена з очерету. Через те, що зала повністю круглої форми, по ній постійно розливається сонячне світло. Зараз тут розмістили невелику виставку, присвячену космонавтиці.

Польоти винахідника

Директор музею Віктор Дем'яненко розповів, що саме у Вороновиці винахідник задумав будівництво літака і свої експерименти теж проводив в Україні -  в селі Потуш.

- Можайський літав над річкою Південний Буг, - каже Віктор. - Це був прототип повітряного змія, якого він запускав за допомогою кінної повозки. Але в його винаході ще не було двигуна і хвоста. Фюзеляж, або місце, де знаходився тодішній пілот, мало форму човна. В історії авіабудівнитва це перша ознака гідроавіації.

Конструкція літака Можайського мала класичну структуру, яка складається з п'яти елементів, які зараз є в кожному сучасному літаку: фюзеляж, шасі, хвіст, крило і двигуни.

- Навіть у братів Райт, які злетіли на 20 років пізніше (1903), не було трьох важливих частин — фюзеляжу (корпусу), шасі і хвоста, - розповідає директор музею Віктор Дем'яненко. - В книжках пишуть і показують хроніку по телебаченню, що літак братів Райт підіймався, летів, а як він приземляється, ніхто не показує. Їх конструкція в авіабудівництві не використовувалася. Не зважаючи на те, що Можайський — російський винахідник, можу з впевненістю сказати, що в історії авіабудівництва всі свої ключові винаходи він зробив в Україні.

Свій апарат винахідник зберігав на дачі в Потуші до 1919 року. Під час військових змагань самі місцеві жителі спалили дачу разом з планером.

- Вони думали, що пан знається з нечистою силою, - каже Тамара Савчук. - Мовляв, навіщо, щоб чорти носили пана над полями, нехай краще господарством займається.

Екскурсовод Тамара Савчу. Розповідає про історію життя Можайського та його польоти на планеріАле ім’я Можайського довгий час було невідомо. Він навіть не встиг запатентувати свій винахід.

- Коли він помер у 1890 році, згадувалося про те, що помер контр-адмірал флоту, - розповідає екскурсовод Тамара Савчук. -  А те, що він був винахідник і побудував перший літак — не згадувалося. Лише в середині 20-го століття було доведено, що дійсно у нас в Україні і в Росії жив такий інженер. В архівах збереглися документи і опис його літака.

А що після Можайських?

Після Можайських у 1918 році в період революції палац був повністю розграбований.

- Місцеві жителі все рознесли по своїх домівках, селах, що ми й досі не можемо знайти експонати, - каже Тамара Савчук. - Спочатку в будівлі розташовувалася початкова школа. Потім на першому поверсі була селищна рада, міліція, в'язниця, а ці чудові зали використовували як клуб Кінної армії, яка тимчасово стояла під Вороновицею.

Також тут працювало училище, гурток для вчителів, різні майстерні. Лише в 1930 році все приміщення було передане під Вороновицьку школу №1. А під час Вітчизняної війни в палаці знаходилася школа німецької контррозвідки “Абвер”: навчали німецьких розвідників.

На території палацу все так і залишилося як і раніше: дві конюшні на 100 коней, господарські споруди, всередині яких тепер купи сміття та яскраві “пам'ятні” написи на стінах типу “Вова-Толя”.

Позаду та по боках парк та спортзал часів радянщини (50-ті роки). Хоча за зовнішнім виглядом його радше можна віднести до того ж століття, що й усі інші будівлі на території — він так само зруйнований.

Зруйнована стайня на території палацуСпортзал часів радянщини (50-ті роки)Як дістатися і скільки коштує вхід до палацу?

Доїхати до Вороновиці можна, сівши на автобус біля супермаркету "Грош" (вулиця Чехова). Напрямок так і називається “Вінниця-Вороновиця”. Вартість проїзду від 12 до 16 гривень. В самому палаці вхідний квиток в два музеї (авіації і космонавтики та в краєзнавчий музей Перепелюка, - ред.) коштує 12 гривень. Неподалік є кафешки, в яких можна недорого перекусити.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up