«Нюх зник різко». Депутат Ковальов розповів, як хворів на коронавірус

«Нюх зник різко». Депутат Ковальов розповів, як хворів на коронавірус
«Нарешті на свободі», — говорить Андрій Ковальов після того, як пробув 14 днів на самоізоляції. У домівці просидів разом з сім'єю, але заразився і хворів тільки сам / Колаж складений зі скріншоту сюжету телеканалу «Вінниччина» та фону з фотостоків
  • «Слава Богу, захворів тільки я» — наприкінці серпня депутат облради Андрій Ковальов дізнався, що має «ковід».
  • Свою хворобу пролікував вдома, на двотижневій ізоляції з сім’єю та під наглядом сімейного лікаря.
  • Нині депутат одужав та ділиться своїми враженнями від перебігу хвороби, її лікування та розказує про ускладнення від коронавірусу.

Про свій «ковід»-позитивний діагноз депутат облради Андрій Ковальов дізнався наприкінці серпня

«Тест на коронавірус — позитивний. Слава Богу, захворів тільки я», — написав Ковальов у своєму фейсбуку, а от сказати, де підхопив — не зміг.

Після того, як він отримав два негативні ПЛР-тести та пробув 14-денну самоізоляцію, чоловік розмістив відео на фейсбуку, де розказав про перебіг, лікування та ускладнення від «ковіду».

Відео дня

Подивитися його відео можна в матеріалі. Далі у тексті публікуємо головні тези з розповіді обласного депутата.

У легенях було «матове скло»

— Нарешті ми на свободі. Чотирнадцять днів самоізоляції, два негативних ПЛР-тести та нарешті на вулиці, на природі. Життя чудове, — говорить на початку відео Андрій Ковальов.

Захворювання на COVID-19 спочатку в нього було схоже на легку застуду:

— Трошки «ламало» суглоби, був головний біль. Згодом з’явився специфічний симптом — гострий біль в грудній клітині, що нагадувало ті відчуття, коли є проблеми з хребтом, — говорив Ковальов.

Разом з ПЛР-тестуванням, яке йому зробили в першій міській лікарні, отримав і комп’ютерну томографію.

— У лікарні мені діагностували двобічну пневмонію з ураженням легенів до 25%. На знімку легенів можна було побачити так зване «матове скло» — лікарі кажуть, що це є специфічною ознакою саме коронавірусної інфекції, — розказує Андрій.

Далі у Ковальова став наростати кашель, три дні трималася температура 37,3 градуса. А самопочуття, як згадує депутат облради, ставало все гірше: з’явилася задишка, сильна слабкість у тілі, було навіть важко розмовляти.

— На п’ятий-шостий день захворювання в мене різко зник нюх та відчуття смаку. Бувало таке, що я їв, відчував смак їжі, і він за секунду зникав. Але ці відчуття повернулися за один-два дні, так само різко, як і зникли, — розповідає Ковальов.

Він також сказав, що ускладнень перебігу хвороби в нього не було. Хоча, як розповідали йому лікарі, це може статися на п’ятий-шостий і восьмий-дев’ятий день захворювання.

— Є багато прикладів, що саме в ці дні людей, які лікувалися вдома, через погіршення стану забирали до лікарні з ускладненим диханням, — зазначив Ковальов.

«Схоже на грип, але слабкість більша»

Як говорив чоловік раніше, лікування коронавірусу в нього зайняло 14 днів. Їх він пробув на самоізоляції разом з дружиною та дітьми. Заразився і хворів на коронавірус тільки Андрій Ковальов.

— Від госпіталізації відмовився — лікувався від «ковіду» вдома. Лікар призначив спочатку один антибіотик, а потім ще другий. Схема лікування є, але вона не є універсальною, їх треба приймати під наглядом лікаря, — говорив на відео депутат облради. — Крім ліків мені дали прилад, який вимірює сатурацію (вміст кисню в крові, що важливо при діагностиці гострих респіраторних інфекцій та covid-19 - авт.). У мене було 94-95%, а якби було 90-94%, то це вже обов’язкова госпіталізація. Але зараз все нормально — в мене 98%.

Також чоловік розказав й про можливі ускладнення після одужання.

— Від лікарів знаю, що навіть після одужання від коронавірусу, існує ризик отримати порушення серцево-судинної системи. Мені, наприклад, лікар рекомендував прибрати усі фізичні навантаження. Ходьба, легкий біг, баня, сауна — будь ласка, але без турніка, віджимання. Хоча я себе відчуваю добре, але все-таки найближчі два тижні проведу без спортзалу, — сказав Андрій Ковальов.

І ще він підсумував на що схоже захворювання на коронавірус:

— Якщо в цілому описувати перебіг цієї хвороби, то це дуже схоже на грип, але слабкість набагато більша та існує ускладнення дихання, — говорив депутат.

Чоловік розказав, що попри імунітет до хвороби він продовжує носити захисну маску: у громадських місцях та під час спілкування з людьми обов’язково, а на свіжому повітрі — не надягає.

— Маску на вулиці не ношу, бо за власними судженнями вважаю, що вона не убезпечує від вірусу в такому середовищі, — говорить Ковальов.

Наприкінці відео він побажав людям менше нервувати, більше позитиву та бути здоровими.

Раніше, нагадаємо, перехворіла на «ковід» відомий вінницький волонтер Людмила Бобровська. Про свій досвід розповідали вінницькі лікарі, які борються з пандемією у Вінниці. 

Психолог Валерій Андросов також ділився з читачами 20minut історією своєї хвороби, перебіг якої докладно прокоментувала лікарка.  

І також маємо розповідь від вінничан, які вважають, що хворіли на COVID-19 ще взимку, до того, коли був офіційно зареєстрований перший випадок зараження.

 

Читайте також:

Як масові свята впливають на поширення «ковіду»? Аналізуємо статистику

«В Китаї все спокійно», — розповідають вінничани, які живуть у столиці коронавірусу

«Страждають не лише легені». Лікарі розповіли, як коронавірус впливає на організм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ковидовна

    Скоро на фейсбук будут выкладывать как в туалет ходят . Достали эти так называемые блогеры
  • Коля

    Коронавирус, коронавирус!!! Ни один депутат из Верховной рады не умер, странно как-то))
  • Світлана Кавун

    Вибори на порозі, і всі перехворіли,і всі здорові🤣🤣🤣
  • Sergey Belozor

    Гарна фотка , здоровий мужик
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up