«В Китаї все спокійно», — розповідають вінничани, які живуть у столиці коронавірусу

«В Китаї все спокійно», — розповідають вінничани, які живуть у столиці коронавірусу
Внничанка Інна Огорднійчук з чоловіком
  • Вінничанка Інна Огороднійчук — студентка Вінницького аграрного університету — разом з чоловіком віднедавна мешкають і працюють в Китаї.
  • Подружня пара одружилася у Піднебесній, за тиждень до введення в країні карантину.
  • У лютому вінничанка розповідала про те, як у Китаї шириться епідемія.
  • Тепер ми запитали в землячки, що зараз відбувається в столиці коронавірусу.

В лютому 2020 року вінничанка Інна Огороднійчук журналістам 20 minut.ua розповідала, як вона з чоловіком Антоном взяли шлюб в Генеральному консульстві України в Шанхаї, а потім співробітники нареченого влаштували традиційне класичне весілля. Всі урочистості відбувалися за тиждень до початку жорсткого карантину у Піднебесній. 

Тоді українці, і вінничани зокрема, не думали, що закордонна пандемія прийде і в нашу країну. Тепер, коли Україною все ще шириться коронавірус, а у Вінниці оголошено «помаранчевий рівень», ми запитали земляків, а як справи у Китаї, світовій столиці епідемії?

Відео дня

Подружжя вінничан мешкає в місті Сучжоу, яке знаходиться в двадцяти хвилинах від Шанхаю. Тут випадків хвороби немає вже три місяці.

— Все одно в місті всі люди дотримуються правил безпеки: не можна користуватись громадським транспортом без маски, — розповідає Інна Огороднійчук.

В Китаї зараз є поодинокі випадки зараження, частіше — це завезені випадки, розповідають вінничани. Розповсюдження епідемії призупинили завдяки повному контролю населення. 

— Китай і досі закритий,—  говорить вінничанка. — Є дуже мала кількість варіантів виїхати, але ціни на квитки втричі перевищують попередню суму за подорож. Також не рекомендується подорожувати між містами в Китаї. Тому жителі Піднебесної не піддаються спокусі та не подорожувати цьогоріч.

Крім того, країна працює на випередження з ковідом: за два тижні до початку навчання не можна було виїжджати персоналу навчальних закладів і учням за межі міста.

— Хто повертався —  обов’язкова ізоляція на два тижні, —  ділиться Інна. —  В усіх учнів є картка здоров’я, де записують температуру вчителі та батьки. Зараз вже почалось навчання в садочках, школах та університетах. Перед входом в навчальні заклади всі проходять термометрію та впродовж дня ще тричі повторюють її. 

А ще цьогорічні вступні екзамени «гаокао» складались на місяць пізніше, ніж зазвичай. 

— Це набагато важче від нашого ЗНО. Вони складають китайську, математику, англійську та профільний предмет гуманітарного або технічного напрямку. Від цього тесту буде залежати доля абітурієнтів. Тому його випускники боялись набагато більше, ніж Covid. Та цього року їх складала рекордна кількість — 10,71 мільйонів осіб.

Що стосується китайського громадського транспорту, то без спеціальної програми у нього не потрапиш. При вході необхідно показувати так званий «зелений код здоров’я».

— Якщо у людини були певні симптоми, то в програмі контролюється, щоб корегувалися зміни, і код був змінений на помаранчевий або червоний, — говорить дівчина. — З червоним та помаранчевим кодом вхід в транспорт заборонено.

Перед входом в ресторан, спортзал та кінотеатр та інші громадські місця, в Китаї також перевіряють температуру і «зелений код здоров’я».

— Також необхідно записати номер телефону, час відвідування та іноді паспортні дані, — розповідає землячка. — Для осіб з підозрою на захворювання тест надають абсолютно безкоштовний. Якщо скринінг потрібно зробити для перестрахування, то це коштуватиме в межі 200 юань (700 гривень). Абсолютно всю вартість лікування коронавірусу бере на себе країна.

Усі китайці бояться, що епідемія може повернутися, тому дотримуються усіх необхідних санітарних норм.

— Якщо заявиться один-двоє хворих на багатомільйонне місто, буде необхідна 14 денна ізоляція, — говорить вінничанка. — Зараз вже легше дотримуватись маскового режиму, маска вже стала необхідним аксесуаром, без якої вже відчуваєш, що чогось не вистачає, навіть якщо на вулиці +40. Усі карантині заходи сприймаються населенням, як необхідні для їхнього життя та здоров’я.

Ще ми розповіли Інні Огороднійчук про новонародженого хлопчика Чжу Їно, якого виносила і народила сурогатна мати із Вінниці. Хлопчику два місяці, а його дотепер через карантинні обмеження не можуть забрати його китайські батьки.

— Навіть в безкарантинний період було важко виїхати китайцям з КНР, —  коментує Інна. — Батькам потрібно надати причину поїздки, а чи хочуть вони відкривати свою таємницю? А ще Україна зараз у червоній зоні, це є небезпечно для них. Коли цю дитину заберуть в Китай, вона буде дуже щаслива, тут все для дітей. Діти тут виховуються дійсно, як майбутнє країни. Всі зусилля та кошти сім’ї інвестують в своє чадо, а саме на його розвиток та навчання.

Читайте також:

Пів класу в школі, половина — вдома. Особливості вінницького навчання в «помаранчевій» зоні

Вінницька пара з Китаю: «Ми зіграли весілля за тиждень до початку карантину»

Чжу Їно — так назвали хлопчика, якого народила вінничанка для пари з Китаю
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ірина

    Радію за китайців. Розумні люди. І ніхто їм не розповідає, що маски шкідливі, «из-за масок еще и эпидемия туберкулеза начнется».

    И.С. reply Ірина

    якби українці були хочь на 10% такими розумними як китайці, то вірус в нас зник би ще в квітні.

    Кеп reply И.С.

    Ти що,вже в китайські комуністи записався?)) Перевзувся у стрибку,що називається))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up