«Було важко дихати, не вистачало кисню»: вінничани, які думають, що хворіли на COVID-19 взимку

«Було важко дихати, не вистачало кисню»: вінничани, які думають, що хворіли на COVID-19 взимку
Фото: Chirag Nagpal/ Shutterstock
  • У Вінниці продовжує зростати кількість хворих на коронавірус. І попри часткове послаблення заходів безпеки, залишається ще чимало людей, які бояться ним інфікуватися. 
  • Однак, серед нас є й ті, хто вважає, що перехворів на COVID-19 взимку, коли в Україні вірусу офіційно ще не було. 
  • Ми попросили цих людей розповісти свої історії. А також спитали лікарів, чи припускають вони, що коронавірус міг з’явитися раніше, ніж ми думаємо.

Перший офіційний випадок захворювання на COVID-19 в Україні зафіксували на початку березня. Наприкінці того ж місяця підтвердився перший випадок у Вінницькій області. Але чи дійсно він був першим? Де-юре так, а де-факто?

Як би там не було, але деякі містяни вважають, що перехворіли цим вірусом ще до того, як хворобу офіційно зареєстрували на території країни. 

Ми не маємо на меті переконувати когось в тому, що коронавірус у Вінниці з’явився до офіційного його підтвердження, водночас вважаємо, що історії вінничан, які переживали схожі клінічні стани, мають право на існування. 

Відео дня

Повернулися з-за кордону

Вінничанка Світлана Цибик розповідає, що симптоми коронавірусної інфекції (сухий кашель, висока температура, стомлюваність) з’явилися у її чоловіка та двох онуків наприкінці січня. Першим захворів старший з онуків. Спочатку у нього було ГРВІ, що за чотири дні переросла в пневмонію з високою температурою.  

Хлопця лікували впродовж трьох тижнів. За цей час у самої Світлани та молодшого онука з’явився ще один з симптомів коронавірусу — кон'юнктивіт. Потім температура. У її чоловіка з’явився пухирчастий висип на тілі і почалися кровотечі з носу, — ще одні ймовірні симптоми COVID-19. Кожен з членів родини самоізолювався в окремій кімнаті. Щодня проводилося вологе прибирання з антисептиками і провітрювали приміщення на протязі. 

Тестів тоді ще не було, тому у випадку, якщо це все-таки була коронавірусна інфекція, виявити її не було можливості. Жінка говорить, що її родичка, яка працює медиком, також вважає, що Світлана з близькими перехворіли на COVID-19, але у легкій формі. 

— З кінця грудня до середини січня онуки були у мами за кордоном. Я там була з початку січня. Враховуючи це і ті симптоми, що у нас були, я думаю, що ми дійсно перехворіли на коронавірус, — розповіла Світлана Цибик. 

Хворіли всією родиною

Інша вінничанка, Олена Шишлевська вважає, що на COVID-19 хворіла її мама, сестра, чоловік сестри та її дитина. Усі вони також мали симптоми, що з’являються при коронавірусі. 

— По-перше, у сестри ніколи раніше не було подібних симптомів. А по-друге, у реанімації зараз знаходиться моя свекруха. У неї підтверджений коронавірус. Тому ми можемо порівнювати, — розповідає Олена. — Коли на початку лютого ми консультувалися з лікарями, вони казали, що до них звертається чимало людей з якимись дивними пневмоніями. 

Сестра Олени Олександра Зорька, яка припускає, що перехворіла на коронавірус, говорить, що симптоми з’явилися неочікувано. Спочатку був сильний головний біль, потім температура піднялася до 38,5. Олександра каже, що перед очима все пливло. В усьому тілі відчувалась сильна слабкість і озноб.

— На другий день у мене з’явився глибокий сухий кашель. Було важко дихати, не вистачало кисню, — розповідає Олександра Зорька. — Ще через день почала скакати температура: лежиш, а вона 36, встаєш — 37,9. 

Члени родини інфікувалися по черзі. Спочатку чоловік, потім донька і мама. Симптоми були у всіх однаковими. Лише прогресування хвороби відрізнялося. У чоловіка вже під вечір першого дня температура піднялася до 39,2, було важко дихати. У мами майже одразу розпочався кашель, а донька відчула себе погано лише на четвертий день.

— В новинах тоді розповідали про хворих з Китаю, про їхні симптоми. Чоловік читав і сміявся, мовляв, все співпадає, — продовжує Олександра. — Ми думали, що це грип, але було дивно, що його підхопили всі одразу. Раніше хворіли по черзі: то чоловік, то дитина, у мене ж грипу не було ще зі школи. 

Олександра розповідає, що її мама зверталася до різних лікарів, переконувала їх, що перехворіла чимось дивним, але її слова залишалися без належної уваги. 

Ідея протестуватися на виявлення антитіл до коронавірусу, тим самим з’ясуватися чи був то все-таки COVID-19, виникала. Але карантин серйозно вдарив по родинному бюджету, тому задум виявився занадто дорогим. 

Що говорять лікарі?

Сімейна лікарка з приватної клініки Катерина Семенюк розповідає, що в грудні-січні до неї почали звертатися люди з важчим, ніж зазвичай, перебігом пневмонії. Переважно це були ті пацієнти, які нещодавно повернулися з-за кордону.

— Зазвичай, у цих пацієнтів були негативні тести на грип, а їхнє лікування потребувало більш посиленої антибіотикотерапії, — розповідає Катерина Семенюк. — Не можу стверджувати, але я вважаю, що коронавірус з’явився в Україні раніше, ніж ми думаємо. 

Лікарка говорить, що від загальної кількості її пацієнтів, з більш важким перебігом захворювання у ті місяці до неї звернулося близько 10-15%. Це ті люди, які тривалий час хворіли пневмонією, що не піддавалася лікуванню класичною терапією. 

Наталія Суханова, лікарка-педіатр, також говорить, що взимку до неї зверталися пацієнти зі схожими на коронавірусну інфекцію симптомами. Однак, вона не поділяє думки, що багато людей вже перехворіли на COVID-19, а лікарі про це не знають. Наталія підтримує офіційну позицію МОЗ, адже, на її думку, в ній є докази, а в іншій позиції — лише припущення. 

— Насправді, в якийсь момент я також думала, що багато людей перехворіли ще раніше. У мене навіть були пацієнти, які після перенесення взимку важкої пневмонії приходили до висновку, що у них був коронавірус. Але після тестування виявилося, що антитіл проти COVID-19 вони не мають, — розповідає Наталія Суханова. — Я не можу робити висновків, спираючись лише на припущення, тому вважаю, що швидше за все коронавірус прийшов до нас нещодавно. 

Лікарка говорить, що пневмонія завжди має нетиповий перебіг. Банальна пневмонія може мати як дихальну недостатність, так і високу температуру, а людина може знаходитися у досить важкому стані. Тому робити висновки лише з огляду «нетиповості» захворювання, не береться. 

Розповсюдження інфекційного захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом, за словами лікарки-епідеміолога Наталії Пономарьової, відбувається дуже швидко. Тому, на її думку, можна припустити ситуацію, що COVID-19 потрапив в Україну раніше, наприклад людьми, які поверталися з Уханя, що став першим епіцентром спалаху коронавірусу в світі.

— Тести у нашій країні з’явилися доволі пізно. Якісні тести — ще пізніше. Люди, які ймовірно могли хворіти взимку, не тестувалися. Аби зрозуміти, який саме вірус у них був, потрібно зробити тест, — пояснює Наталія Пономарьова. — В лютому мої сини і чоловік злягли з вірусною інфекцією. Вона була схожою на грип, що ускладнений пневмонією. Тести поки що не робили, чекаємо, коли стануть трішки дешевшими.

Опитування

А ви вірите в те, що багато вінничан вже перехворіли на COVID-19?

Читайте також:

Тут роблять тести на COVID-19. Показали вінницьку лабораторію з середини

З електронним направленням та тестом на COVID-19: як вінничани зможуть відвідувати лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Галина Буга

    Анітрохи не здивована. Сама також перехворіла з подібними симптомами наприкінці січня, все типово до вищенаведених історій інших людей. Температура понад 38 понад тиждень, сухий кашель, на знімку - легені "як у курця", хоча ніколи не палила.. Консультація у двох спеціалістів, в обох без чіткого діагнозу з вироком "дивно, вперше таке бачу".. Тішу себе тим, що наразі боятися нічого :) з задоволенням зробила б тест на антитіла до COVID-19, можливо, це б допомогло іншим у подоланні звороби.

    Галина Буга reply Галина Буга

    Хворіла понад 2 тижні, температура спала лише на 10й день. Рятувалася небулайзером з вентоліном. Сухий кашель як почався, так і зник, але десь на 20й день. Може, то й не COVID, проте дуже схоже.
  • Сергей

    Курдюков, поздно пить боржоми), это надо было написать когда к ВАМ в редакцию приходили люди с пневмонией в феврале .марте.И говорили о своих проблемах. Но я понимаю 20 мин не  Washington Post,запорожец не мерседес.
  • Галя

    Пневмоній, бронхітів, трахеїтів причини є різні.
    І не всякий коронавірус - це Covid19
  • Юрий Бочков

    це безвідповідальнісысть держави і лікаріів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up