«Страждають не лише легені». Лікарі розповіли, як коронавірус впливає на організм

«Страждають не лише легені». Лікарі розповіли, як коронавірус впливає на організм
Фото ілюстративне
  • Коронавірус має різні ступені важкості. Хтось — переносить безсимптомно і виліковується за кілька днів, а дехто — бореться з COVID-19 тижнями. 
  • Наслідки це захворювання теж має різні: від діареї до втрати нюху.
  • Поговорили з лікарями, як загалом коронавірус впливає на організм людини і які проблеми можуть з’явитись після одужання. 

 

Про новий коронавірус зараз багато чого не відомо, але впевнено можна сказати, що хвороба має важкий характер. На тему впливу коронавірусу на організм людей вчені вже написали численні дослідження. У них йдеться, що коронавірус може завдати негативного впливу на серце, судини, шлунок, нерви, мозок, нирки та навіть шкіру. 

Про це ми запитали вінницьких лікарів, щоб дізнатись, які проблеми мають люди, що пережили COVID-19 у різних формах. 

«Наслідки минають після двох-трьох місяців»

За словами сімейної лікарки Катерини Семенюк, коронавірус впливає на організм в цілому, а не лише на легені. COVID-19 починається в легенях, як звичайні простудні коронавіруси, але потім викликає руйнування імунної системи. 

Відео дня

— Є різні форми коронавірусу: легенева й гастроінтестинальна, тобто кишкова. Оскільки рецептори, до яких чіпляється вірус, є не виключно у легенях, а ще й кишківнику. Коронавірус взагалі може впливати на всі органи, — говорить Катерина Семенюк. — Антигени цього вірусу знаходять в організмі людини ще довго, наприклад, у калі близько місяця. Тому, навіть після повноцінного видужання, людина може відчувати інтоксикаційний синдром, тобто, слабкість. Можуть бути розлади стулу. Загалом післяінкубаційний період коронавірусу особливо не відрізняється від інших інфекційних хвороб. 

Як пояснює лікарка, якщо людина перехворіла легеневою формою коронавірусу, тоді наступні кілька тижнів після одужання може бути сильний кашель. Його лікувати не потрібно, як говорить Катерина, таким чином відновлюється легенева тканина. 

Якщо ж людина перехворіла гастроінтестинальною формою, то велика ймовірність захворювання на дисбіоз, поява здуття в животі та ослабленого стулу. Дисбіоз у свою чергу може сприяти розвитку функціональної й органічної патології кишківника, підтримувати та посилювати патологічні зміни у шлунково-кишковому тракті, а також сприяє порушенню імунітету. 

— Коронавірус може особливо негативно впливати на кишківник. У організмі, після хвороби, мало ферментів, які перетравлюють молочну продукцію. Тому впродовж місяця-двох може бути непереносимість лактози. З часом це пройде, — говорить Катерина Семенюк. — Також COVID-19 може впливати на кров. У гострий період захворювання він може згущувати кров, через це пацієнти мають ризик до тромбоутворення. 

За словами лікарки, наслідки минають після двох-трьох місяців. Варто не забувати, що у цей час у людей знижений імунітет. 

«Легені — епіцентр хвороби»

Лікарка-терапевт Центру первинної допомоги №4 Наталія Савчук розповідає, що у своїх пацієнтів серйозних проблем зі здоров’ям після боротьби з коронавірусом не помічала, але наголошує, що вони можливі. 

— Після захворювання коронавірусом у легенях зміни залишаються на все життя у вигляді фіброзу, але людина з цим може спокійно жити, — каже Наталія Савчук. — Також кілька тижнів після хвороби буде проявлятися слабкість та апатія. Вплив коронавірусу на організм людини, залежить від ступеню важкості перебігу хвороби. Хтось переносить безсимптомно і виліковується за кілька днів, а дехто — долає COVID-19 тижнями. 

За словами лікарки, коронавірус впливає й на рецептори нюху. Нюх та смак зникає на місяць чи два після одужання. Потім відновлюється і на все життя у жодному разі, за словами Наталії, не втрачається. 

Лікарка-терапевт підтверджує, що коронавірус, крім легень, впливає на шлунок та інші органи. Говорить, що є дослідження, яке підтверджує, що хворі, які приймають ліки від виразки чи гастриту, переносять вірус важче.

— Проте все-таки легені — епіцентр хвороби. Вони наче ворота для інфекції. Через ніс вірус потрапляє у легені і там починає свою «роботу», — каже Наталія Савчук. — А далі вже може потрапити навіть у кров. Науковці кажуть, що потім мікротромби, які утворюється через коронавірус, можуть викликати інсульт та інфаркт. Тромби, у свою чергу, переносяться кров'ю коронавірус у будь-який інший орган. І вже потім, як наслідки, у людини з’являються нові проблеми.

Лікарка також наголошує, що за статистикою імунітет після цієї хвороби виробляється тільки у кожного четвертого. Каже, це дуже малий відсоток. Тому чимало людей мають велику ймовірність захворіти коронавірусом вдруге і навіть втретє. 


Читайте також:

У лабораторному центрі за 360 гривень можна перевіритися на COVID-19

Медогляди перед 1 вересня: як їх мають проходити вчителі та діти?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Юрий Семенчук

    Брехня та й годi.зомбування людей.
  • Нина Рыга-Задорожная

    А ви вірити?
  • Ivan Savljak

    Та то пусті брихачі .
  • Константин Сильченко

    Вони думають що щось незвичайне розповіли. Все це є і при звичайному грипі. Пропадає нюх, та при звичайній застуді  він продадає.

    Ivan Savljak reply Константин Сильченко

    Константин Сильченко це факт

    Елена Москаленко reply Константин Сильченко

    Константин Сильченко я 20 років без лікарняних , а це «кіно» було місяць

    Lyudmila Savluk reply Константин Сильченко

    Константин Сильченко повірте, геть не схоже😢
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up