«Сам не знаю, де захворів на коронавірус». Історія болячки, до якої багатьом байдуже

«Сам не знаю, де захворів на коронавірус». Історія болячки, до якої багатьом байдуже
Валерій Андросов, перехворів на коронавірус: «Страшно не було за себе. Хвилювався за рідних, які дивом не захворіли. Мій пес Ерік, єдина істота, яка переживала зі мною вимушений карантин, інш ібули онлайн чи через віконечко»
  • Психолог з Вінниці Валерій Андросов днями перехворів на коронавірус.
  • Діагноз став несподіванкою, хвороба пройшла, а запитання залишилися.
  • Про симптоми, про лікування, про наслідки та імунітет, який працює лише кілька місяців.
  • Розповідає пацієнт і коментує лікар

Щоденний епідеміологічний контроль свідчить про те, що у Вінницькій області маємо більше трьох тисяч підтверджених випадків коронавірусу, близько 2,5 тисячі хворих вже вилікувались. Серед цієї статистики є дані і про вінничанина Валерія Андросова, наприкінці липня він захворів, а 11 серпня отримав другий контрольний аналіз ПЛР про те, що хвороба відступила.

За словами Валерія, розповідає він свою історію не лише тому, що багатьом страшно, а ще тому, що багатьом байдуже. Адже людина звикає до поганих новин так само швидко, як до добрих. І опитування в інтернеті: «Ви знаєте когось зі своїх знайомих, що перехворілих на корону?», тому підтвердження. Його відповіді коментує Дарья Власенко, лікар та засновник клініки «Мама врач».

— Де і як ти захворів?

Валерій: Я сам не знаю, де. Тому що не користувався громадським транспортом, носив маску, мив руки, всі консультації проводив онлайн. Зрозуміло, були якісь походи в магазин, зустрічі, маму водив у лікарню.
А почалося все з банальної слабкості, такого легкого відчуття, що ти занедужав. У нас з дружиною якраз планувалась поїздка за місто з друзями, ну, думаю, напевне кондиціонером «надуло», горло пополощу (тому що був дискомфорт) і все буде ок. Нежиті не було, температури теж, тому за місто ми поїхали. А вночі піднялась температура, яка, не скажу, градусника не було, як і ліків. Тож на ранок ми повернулися додому. Я зателефонував лікарю, описав симптоми. Він порадив ізолюватись від дружини та дитини (малюку 11 місяців) і симптоматично лікувати вірус, адже схоже за усіма симптомами. Поміряв температуру — 38,5, випив таблетку парацетамола, збив до 37 і відчув полегшення. Аж раптом ввечері зникли всі запахи.
Ніс дихав, нежиті не було, але я нічого не чув на ніс. Я ненадто глибоко цікавився темою корони (лише про заходи безпеки), але вона постійно фонить, і в момент «вимкнення» носа я напрягся.

Відео дня

Лікар: Це дійсно важливий симптом, коли немає нежиті, а людина не відчуває запахів. Адже навіть при сильній закладеності носа наші рецептори відчувають різкі запахи типу хлорки, бензину, газу, фарби, екскрементів….
Чому пропадає запах і смак у хворих на ковід? Тому що вірус до нас у клітину потрапляє через відповідні рецептори, які знаходяться в тому числі в носоглотці. Вірусу, щоб розмножуватись, потрібна клітини хазяїна знищити, тому частина рецепторів в носоглодці, так би мовити, стає «покоцаною». І потрібно до трьох тижнів (в когось більше, в когось менше), щоб всі рецептори відновилися.

— Маючи підозри, що робив?

Валерій: Зателефонував своєму сімейному лікарю, сказав, що в мене є підозра на ковід. Лікар сказав, що до мене додому може приїхати бригада і зробити аналіз, але наступного дня, бо черга. Та чесно — я боявся, чисто морально, що зараз приїдуть «мисливці на привидів» в цих космічних костюмах, налякають сусідів… Тож вирішив самостійно (тим паче, за кермом) поїхати і здати тест. Загуглив, де у Вінниці їх роблять, обрав приватний медзаклад. Зателефонував, записався на певний час. Та все одно довелося в черзі на вулиці постояти, бажаючих було досить. ПЛР-тест коштував 1500. Наступного ранку мені на телефон прийшов позитивний результат і я був шокований.
А ще за кілька годин перетелефонували з санітарної служби (приватні клініки передають результати на СЕС), запитали про самопочуття, контакти, з ким мешкаю. Також запитали, коли я втратив відчуття запахів і сказали, що запахи пропадають на шостий день хвороби.

Лікар: Валерій озвучує типовий страх людей перед швидкими (приїдуть в костюмах, налякають сусідів), саме тому в нас так пізно виявляється хвороба, і пацієнти пізно звертаються по допомогу. Люди просто бояться, тому що не знають, що їх може очікувати. Закриють в лікарні? Відмовлять в допомозі? Отримають агресію?
А стосовно здачі аналізів ПЛР в приватних клініках, на що слід звертати увагу, то по-перше, це має бути окремий вхід, безпечна відстань, медики мають бути в захисних костюмах. А по-друге, пацієнту рекомендовано перед тестом не пити воду, не чистити зуби, не вживати ліки. Забір матеріалу для ПЛР-аналізу робляться з носа і рота тупфером (стерильним зондом-тампоном) і відчуття при цьому мають бути не надто приємні. Правильний забір аналізу, коли в пацієнта виникають відчуття наче слизову подряпали, яке зберігається певний час.
Якщо ви подивитесь ролики американських медиків про забір на ПЛР, побачите макет людини, і як лікарі засовують ці туфпери для мазка по «саме не хочу». Це дуже важливий момент, тому що багато медпрацівників неправильно набирають аналіз, вони неглибоко засовують тампон, а там нічого.

— Чи не було кашлю, болів?

Валерій: Коли була температура, в мене дійсно з’явилися дивні болі. Болів живіт в районі пупка більше до лівого боку. Нахилятися, рухатися, повертатися було складно, тому що одразу з’являвся різкий біль. Через кілька днів цей біль перейшов на ноги. Розпочалися судоми, особливо відчутні вони були на погоду. Через ці болі, мав зо три безсонні ночі.

Лікар: Зараз, коли ми отримали більше даних, в МОЗ змінили статистику симптомів і м’язовий біль там є більше ніж в 50 % хворих, тобто це характерний симптом. Якщо раніше першочергово звертали увагу на лихоманку, кашель, то зараз винесли вперед — м’язовий біль, діарею. До речі, про ці симптоми, їх можна сплутати з відчуттям крепатури та розладами шлунка. 

— Як лікувалися?

Валерій: Я зробив знімок, який показав, що переніс двосторонню пневмонію і маю фіброз легень. Сімейний лікар прописав мені перелік ліків, серед яких були антибіотики, відхаркувальний препарат, препарат, який розсмоктує фіброз, і озельтамівір, яким лікують грип. Але зізнаюсь, що нічого з того списку я не приймав, тому що не бачив потреби, ну і зі знайомим лікарем проконсультувався. Мені з кожним днем ставало все краще, тож я вирішив не заважати організму лікувати самого себе.

Лікар: Якщо ніяких серйозних симптомів немає, вживання антибіотиків — це, по-перше, зайве навантаження на печінку, по-друге, немає зараз ефективних доказових препаратів у боротьбі з коронавірусом, а ще озельтамівір призначають (це навіть зазначено в протоколі), коли є ковід-інфекція, до якої приєднався грип. Фіброз легенів — це норма після хвороби і означає, що легенева тканина переродилась в міцний рубець, згодом цей рубець має розсмоктатися.

— А що родичі?

Валерій: Ніхто з родичів не захворів, і ніхто з друзів, з якими я спілкувася, контактував та попередив, що міг заразити. Всі здавали аналізи. Але за півтори тижня після мого діагнозу в моєї мами піднялась температура (мама приїхала в гості з Запоріжжя, і на час хвороби мешкала у своєї сестри). Я зателефонував лікарю, запитав, чи потрібно робити аналіз, мені відповіли, що спочатку рентген легенів, а вже потім за необхідності ПЛР. Рентген не показав нічого, аналізи мамі не робили, а температура в неї зникла за кілька днів.

Лікар: Існує протокол, за певних симптомів спочатку пацієнту роблять експрес-тест, якщо він негативний, роблять ПЛР, рентген в цих випадках може бути взагалі не показовим, КТ більш показовий в даному випадку.
Чому оточення не захворіло? Тут могло співпасти два фактори: вірусне навантаження Валерія, тобто скільки вірусу в ньому продукується в момент контакту, і сприйнятність організму. Тобто, або в ньому було занадто мало вірусу на час контакту і він вчасно ізолювався, або ж у його родичів та близьких гарний імунітет. До речі, вчені зараз говорять, що з цим вірусом ми контактуємо постійно, але за якихось причин не заражаємось. Адже навіть людина, що захворіла, не може відслідкувати ланцюжок, де саме вона підчепила хворобу.

— Як проходила самоізоляція?

Валерій: Дружина з дитиною переїхала до тещі, ми спілкувались лише через вікно, їжу теж так передавали. Єдина моя соціальна активність: рано вранці я гуляв зі своїм псом по лісу (живу якраз біля лісу) і наче з собакою все ок.

Лікар: Були випадки, коли люди заражали тварин. У Нью-Йорку хазяйка заразила мопса, а в нью-йоркському зоопарку захворів тигр. На сьогодні немає підтвердження шляху зараження, де була б відсутня людина, як проміжний носій вірусу. Тобто в лабораторних експериментах, наприклад, взяли генетичний матеріал від летючої миші, але він не мутував, щоб стати вірулентним (заразним) і заразити хом'яка, якщо цей вірус не пройшов через організм людини. 

— Чи було страшно?

Валерій: Напевне ні. Страшно було всім навколо. Я не відчував нічого незвичайного, ну, температура, ну, болить десь там. Хоча була одна ніч, я підозрюю, що це пов’язано з легенями, коли не вистачало повітря. Ти не можеш вдихнути на повні груди. Я тоді зрозумів своїх клієнтів з панічними атаками. Крім того, за час хвороби я отримав масу інформації і мав відчуття захисту з боку лікаря, який був на зв’язку і говорив, що буде, що робити. Трохи відчував себе ізгоєм, і до сьогодні, незважаючи на те, що з 11 серпня контактую з людьми, вони рефлекторно відсторонюються від тебе, навіть рідні. Але тиждень-два і це пройде, лякає інше, наскільки я розумію, імунітет в мене буде кілька місяців, а далі — знову є вірогідність захворіти.

Лікар: Пік антитіл в людини, яка перехворіла, буде на 40-й день, від початку хвороби і поступово він йтиме на спад. Для людини, яка перехворіла, важливо вести звичний спосіб життя і взагалі не турбуватись до моменту, доки не прийде вакцина від грипу. Коли вона прийде, потрібно якомога раніше вакцинуватись. Тому що на момент, коли буде пік захворюваності на грип, ті, хто відхворів на ковід весною і літом, вже будуть без антитіл і ми не знаємо, як буде розвиватись у цих пацієнтів сценарії ковід+грип. Тому потрібно себе берегти.

Читайте також: 

У Вінниці від коронавірусу померли двоє чоловіків. Розповіли подробиці
Школи і садки міста засобами захисту забезпечені. Інтернати області просять допомогти меценатів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Женя Винницкий

    ещё одна писака...ошибка на ошибке...ппц
  • віктор

    репортаж рекламно-замовний як і більшість  коментів.
  • Мар'яна Мацкайло

    Дуже дякую. Стаття цікава. Читати було легко на одному диханні. Бажаю вам міцного здоров'я і всього самого найкращого всій вашій родині.
  • Людмила Мандюр

    Хворіти не страшно, страшно, це коли тобі ставлять позитивний результат, закривають всю сім'я в дома і кажуть: спостерігаєйте. 3 дні сімейний лікар ні разу не подзвонила  і до неї дозвонитися можна з разу п'ятого. Ніхто нічого не пояснює, на моє прохання зробити знімок легень  і послухати, кричала, що ніхто не приїде, нам в лікарню не можна, знімок легень ніхто робити не буде, сидіть вдома та спостерігайтесь, якщо температура 38 їдьте в лікарню. Подзвонила в швидку, швидка не хоче їхати, немає затрудненого дихання і температура не дуже висока. В результаті чоловіка забрала  швидка з двобічним запаленням легенень. Доспостерігали.

    Ольга Маслова reply Людмила Мандюр

    Людмила Мандюр якась у вас сімейна безтолкова. До нас по 5 разів на день дзвонила і навіть приізжала, щоб послухати.

    Оксана Заярська reply Людмила Мандюр

    Людмила Мандюр хай Бог милує!Надіюсь,у вас все добре.А як всі тепер вищать,і влада і лікарі деякі,що дуже турбуються про народ.А на ділі...???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up