Школи і садки міста засобами захисту забезпечені. Інтернати області просять допомогти меценатів

Школи і садки міста засобами захисту забезпечені. Інтернати області просять допомогти меценатів
Сутисківська школа-інтернат не має коштів на засоби дезінфекції і термометри
  • Маски, антисептики та інші засоби отримають школи Вінниці шляхом перерозподілу коштів.
  • Додаткові гроші — 3,7 мільйона гривень виділили на потреби шкіл, які з’явилися у зв’язку з карантином і призупиненням освітнього процесу.
  • До цього ще три мільйони гривень виділив міський бюджет на дезінфектори та медогляди для дитсадків.
  • Чи справді садки і школи Вінниці засобами захисту забезпечує влада, а не батьки? І як це відбувається у районах?

На школи та організацію навчального і виховного процесу завжди виділяються бюджети. Але практика показує, що саме батьки складаються на потреби садочків своїх дітей і шкіл. Нещодавно ми провели опитування,  хто повинен закуповувати засоби захисту, антисептики та інші речі, потрібні для повернення до навчання в умовах карантину: місто, держава, чи ця проблема ляже на плечі батьків? 

«Міський бюджет уже виділив кошти на антисептики та маски для шкіл. Батьки будьте обережні! Не здавайте кошти в кармани директорам шкіл!», — коментували батьки.

«Чергове відмивання грошей! Все одно повісять на батьків!», — ще один коментар з опитування. 

Відео дня

Про справжній стан речей, ми запитали у вихователів, вчителів і батьків.

Школа-інтернат

Педколектив Сутисківської спеціалізованої школи-інтернату, як можуть, тримають у належному вигляді старі приміщення навчального закладу, який до революції був графським маєтком. Перед новим навчальним роком проводять ремонтні роботи, готуються до зустрічі своїх гамірливих вихованців, а це біля 190 дітей з неповних та неблагодійних родин, які зараз відпочивають в літньому таборі на морі.

Новий навчальний рік в умовах карантину для інтернату буде непростим, говорять вихователі школи-інтернату. Менш ніж за два тижні починається навчання, а засобів захисту, дезінфекторів, безконтактних термометрів у них немає, і кошти не виділяють, щоб їх купити. 

 — Районний бюджет обмежений, живемо за рахунок спонсорів, — розповідає Інна Ніколюк, вихователь та координатор благодійних заходів школи. — На харчування для дітей гроші з бюджету виділяють, на ремонт — лише для вестибюля вистачило. Все інше — благодійники допомагають, самі просимо, або вони до нас з допомогою йдуть. Одні нещодавно канцтовари вихованцям закупили, інші — засоби особистої гігієни привезли: зубні щітки, пасти, шампуні, рушники, а також пральні засоби та електрочайники. Батьки вихованців їх спецшколи собі ради не можуть дати, не те що школі допомогти.

— Що говорити про дітей з інтернату, якщо, коли першачки в звичайну школу йдуть, їх батькам кажуть по 1200 гривень здавати на ремонт школи, — продовжує вихователь. — Моїй дочці сказали 300 гривень здати, бо ми раніше ремонт в класі зробили. 

— У нас три спальних корпуси, де діти знаходяться і ночують. Ось туди б термометри, — до розмови долучається Тетяна Ольшевська, заступник директора з навчально-виховної роботи школи-інтернату. — А ще є школа, їдальня, тобто нам би п'ять безконтактних термометра не завадило.

Вінницькі садочки

У Вінниці нині функціонує 34 садочки з 55-ти. Решту закладів обіцяють відкрити до 25 серпня. Мер міста повідомив, що батькам здавати кошти на засоби дезінфекції не потрібно. Заклади цим забезпечені.

— Дійсно, усім необхідним наш садочок забезпечений, — говорить вихователька одного із ДНЗ міста Ірина. — Дезінфектори, рідке мило, паперові рушники, безконтактні  термометри і разові рукавички у нас є в наявності. Батьки на це гроші не здають. Якщо засоби дезінфекції закінчуються, нам знову привозять.

Мама чотирирічного вихованця дитсадка Вікторія Коваль теж говорить, що кошти на засоби захисту не здавала.

— Ми приводимо дітей до двору садка, далі дитині безконтактним термометром міряють температуру і забирають в групу, — розповідає мама хлопчика, — паперові рушники і дезінфектори в групі є. Ми нічого не приносили.

Школи міста

Попри адаптивний карантин, школи Вінниці теж запрацюють, як і раніше 1 вересня. Однак в загальноосвітніх навчальних, як і в садках, мають застосовувати протиепідемічні правила — носити маски, міряти температуру та часто провітрювати приміщення.

Міський голова запевнив, що місто виділило гроші на деззасоби та засоби захисту і для шкіл, а це більше трьох мільйонів гривень. Мер пригрозив «жорстокою реакцією» на повідомлення про збір коштів з батьків на захист від коронавірусу.

— Поки здавати нам кошти ні на що не казали, — говорить мама 13-річної школярки Юлія Діденко.— В кінці серпня у нас буде зустріч з класним керівником, тоді дізнаємося.

Вінницький меценат Сергій Пліхта, який сам нещодавно розвозив в обласні школи-інтернати засоби дезінфекції, першого вересня поведе сина в школу в перший клас.

— Ми спілкувалися з майбутнім класним керівником сина, та поки питання про збирання коштів не піднімалося, — розповідає чоловік. — Знаю, що індивідуальні маски батьки мають придбати, бо діти на перервах в них будуть ходити. Про те, щоб здавати кошти на дезінфектори, поки не чув.

Викладачам вінницьких шкіл теж сказали, що всім необхідним в карантин будуть навчальні заклади забезпечені. Так, як у вчителів закінчуються відпустки, і вони починають виходити на роботу, директори рекомендують, щоб педагоги, з метою дотримання санітарних норм, в учительських не гуртувалися, а знаходилися кожен у своєму класі.
 

Читайте також:

Без урочистих лінійок. Яким буде карантинний навчальний рік у Вінниці

Мер Вінниці заборонив збирати гроші на антисептики в садочках і школах
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tramp

    школа это зло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up