На Данила Нечая зник помаранчевий «хлопчик». Чи потрібні вони взагалі?

На Данила Нечая зник помаранчевий «хлопчик». Чи потрібні вони взагалі?
  • Вінницькі експерти вважають, що «школярі» більше не потрібні;
  • Мерія не погоджується. Кажуть, що цю ідею переймають інші міста.

«Ось і зник вже один «школяр» по вулиці Данила Нечая на Старому місті», — таке повідомлення з’явилося сьогодні, 20 січня, у facebook-спільноті «Дизайн городской среды Винницы».

Користувачі одразу вирішили, що фігурку викрали. І не дивно, адже «хлопчиків» вже багато разів били, ламали та розмальовували.

— Він розхитаний був, тому поки забрали на ремонт, — каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Володимир Ніценко. — Скоро буде заново встановлений.

Відео дня

«Школярі» нікому не потрібні?

«Боюся виглядати занудою, але незрозумілу пристрасть вінницької влади до пластикових, незахищених інсталяцій земної логікою пояснити неможливо», — вважає адміністратор спільноти «Дизайн міського середовища Вінниці» Ігор Чепугов. «Звинувачувати громадян у вандалізмі не можу — це було зрозуміло на точці «входу». Адже замки на бронедвері ставлять відразу, а не після того, як з дому все винесли».

Архітектор Віталій Плясовиця має таку думку:

«Є багато міських програм, у тому числі і експериментальних. Безліч вже публікацій було на тему "помаранчевих хлопчиків", і мотив, і помисли цієї ідеї були позитивні. Моя думка: цей проект не вдався і він провальний! Дві основні причини: на них вже не звертають увагу, а іноді візуально дитину можна сплутати з манекеном, і вандалізм. Вважаю, що потрібно вміти визнавати свої помилки і припинити далі витрачати на них бюджетні гроші. Якщо це, звичайно, не чийсь сімейний бізнес», — пише він.

«Фігурки роблять свою роботу»

Володимир Ніценко каже, що ідея розвивається, а Вінниця стає прикладом для інших міст.

— З тим, що ідея встановлювати ці фігурки провалилася, я не погоджуюся, — каже Ніценко. — До нас постійно звертаються міські школи з проханням їх встановити, і, навіть, із сусідніх міст питають про наш досвід.

Володимир наголошує, що «школярів» ставлять не просто так, а у комплексі з освітленням переходів та дорожніх знаків.

— Я скажу так: якщо цей «болванчик», як його деякі називають, врятував хоч одне життя, то ідея вже не провалилася, — говорить чиновник. — Я сам, як водій, бачу, що ніякого звикання до них немає. Поліцейські також вважають, що фігурки роблять свою роботу.

Ніценко каже, відносно висока вартість «школярів» пояснюється тим, що їх роблять з високоякісного матеріалу, який надає фігуркам міцності.

— Так, можна зробити їх у три рази дешевшими, але вони будуть крихкими, — каже він. — Плюс у ціну входить вартість розробки дизайну та спеціальної матриці - основи, яку потім «обліплюють». Вартість: до 30 тисяч гривень. У кожній фігурці закладена десь тисяча гривень за це.

— А з приводу вандалізму… Можливо, у нас ще суспільство не готове, щоб запроваджувати такі речі. Я не кажу про всіх людей. Але бувають і такі, що просто так ламають. Я дивився відео з камери спостереження, людина просто проходила, взяла і збила голову фігурці. Ну нащо це робити? У нас все ламають: лавочки, турнікети, плафони на ліхтарях, урни. Суспільство має негативно ставитися до таких речей.

Читайте також: Помаранчевих «школярів» ставлять для безпеки чи краси?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Андрей Засимович

    Это как фальшивая тревога, со временем видя живого мальчика в оранжевой курточке никто не будет притормаживать. после первого сбитого поснимают всех мальчиков. Ещё иногда из-за пластмассового мальчика не видно живого.
  • Олексій

    Ефективні. Навіть, якщо вони за 5 років врятують одне життя, це вже результат.
  • Шоколадный заяц

    На переходах нужно ставить жывих мальчиков при чем с дубинками! Не пропустил пешехода - штраф с занесением в грудную клетку! Вот тогда будет толк!))) Кто согласен ставьте +  ;) сделаем петицию!

    Олексій reply Шоколадный заяц

    Це не Ютуб, тут лайки мінусуються дислайками, тому, ти підтримки не виявиш...
  • Валерий Коп

    "Чи потрібні вони взагалі?", - звісно потрібні!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up