Помаранчевих «школярів» ставлять для безпеки чи краси?

Помаранчевих «школярів» ставлять для безпеки чи краси?
Перехід на Космонавтів став першим, де з’явилися штучні «школярі». Тут їх били та розмальовували, а водії — просто ігнорують
  • У 2017 році в мерії задумали пілотний проект: ставити фігурки «школярів», щоб підвищити увагу водіїв на переходах.
  • Проте результати такого експерименту відсутні. Чиновники та правоохоронці не можуть сказати, чи стало безпечніше на переходах.
  • Тоді як вартість одного макета зросла до восьми тисяч гривень

Перші дві фігурки з’явилися на проспекті Космонавтів у квітні минулого року. За задумом мерії, їхня головна функція в тому, щоб машини гальмували перед пішохідними переходами.

Увагу вони привертали неабияку: водії та пішоходи зупинялися, щоб зробити з ними селфі. А вандали — щоб розмалювати або розтрощити пластмасових «бовванчиків». Їх сумлінно відновлював за власні кошти виробник — товариство «Подільський будівельний інжиніринг».

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити Aro в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Від початку вартість фігурок становила 6 892 гривні за штуку. Але наприкінці 2017 року їхня ціна «трохи» зросла — до 8 395 гривень за «школяра». Як пояснив очільник департаменту комунального господарства Володимир Ніценко, це через інфляцію гривні.

Відео дня

Додамо, що на цей рік заплановано встановити ще мінімум 23 фігурки поблизу шкіл на Замості, Вишеньці, Центрі та на Старому Місті. Тобто, витратити майже 200 тисяч гривень.

Для прикладу, цю ж суму можна було б витратити на облаштування двох освітлених переходів з проблисковими маячками  як на Лісопарку.

«Не знали, куди дівати гроші»

А чи зробили «школярі» пішохідні переходи більш безпечними? Журналіст запитав про це у вінничан. Раніше, у вересні 2017 року, водії та пішоходи казали, що на «безпеку грошей не варто жаліти» і макети звертають на себе увагу.

Проте у новому опитуванні люди почали критикувати макети. Особливо, коли дізнавалися про вартість кожного «школяра».

— Спочатку звертав на них увагу, пригальмовував. Тепер ігнорую. Вважаю, що ці фігури просто для краси. І встановлювати їх за таку ціну (8395 грн - авт.) — просто не знали, куди дівати гроші. Краще б освітлених переходів більше зробили, — сказав таксист Юрій, який має 15 років водійського стажу.

Схожу відповідь дав і водій Роман.

— Я до цих «школярів» вже звик, не звертаю увагу. А щодо здорожчання, то взагалі не здивований. Курс долара зростає, і зростають від цього ціни на все, — сказав Роман, що має п’ять років водійського стажу.

А водій Валерій «побоюється», що за цими фігурками стоять малі діти, які можуть вибігти на дорогу.

— На макети увагу звертаю. Зменшую швидкість, коли побачу цих «школярів», бо за ними може бути дитина. Малих першокласників за фігурками взагалі не видно, — розказав Валерій, що має стажу 15 років.

Шокує ціна

Схожу думку мають і пішоходи. Вони вважають, що встановлення макетів за таку суму є марнотратством, бо їх регулярно ламають вандали.

— Думаю, що ці макети школярів стоять на переходах для краси. За вісім тисяч гривень такі макети ставити не потрібно. І тут, (на Космонавтів - авт.), це мабуть вже третій «школяр»: їх ламають, палять, то фарба вигорає. Це викинуті гроші на вітер, — розказала продавчиня Людмила.

Її колега, продавчиня Оксана, впевнена, що фігурки збільшують безпеку на переходах. Але її засмутила ціна кожного макета.

— Такі макети є для безпеки руху. Проте, за 8 тисяч... це круто. Простіше їх зробити з дерева. Я схвалюю ідею влади збільшення безпеки руху на переходах, але не за таку ціну, — сказала жінка.

Знову ж питання вартості макетів збентежило подруг Оксану та Анастасію, що прогулювалися з дитиною проспектом Космонавтів.

— Думаю, для безпеки руху. Часто тут гуляємо і водії постійно зменшують швидкість, коли під'їжджають до переходу. Але за таку ціну — це занадто, стільки фігурка не має коштувати. Можливо, краще було зробити більше «лежачих поліцейських», — розказала Оксана.

Корисні чи зайві витрати?

Журналіст намагався з’ясувати, чи є будь-які свідчення у чиновників та правоохоронців, що ці фігури є корисними та зберігають життя вінничанам на «зебрах».

У запиті просили надати дані про зменшення швидкості руху та аварійності на тих ділянках, де є помаранчеві «школярі». Але у мерії одразу відповіли, що такі дані не збирають.

«Станом на теперішній час не проводилося дослідження щодо ефективності використання даних макетів. Встановлені фігури «школярів» передбачалися в складі робіт по капітальному ремонту зовнішнього освітлення пішохідних переходів та виконувались, як пілотні проекти для підвищення уваги водіїв під час руху автомобільним транспортом на пішохідних переходах міста, в місцях інтенсивного руху дітей шкільного та дошкільного віку», — йдеться у відповіді на запит.

Зі схожими питанням звертались до обласного управління Нацполіції. Речниця головного управління Анна Олійник розказала, що цим займаються у вінницькійі патрульної поліції. Надіслали й туди запит. І, згодом, отримали цікаву відповідь:

  • даних щодо зменшення швидкості на ділянках немає, де є «школярі», адже патрульні не мають необхідних радарів
  • аварійність на переходах до появи «макетів» та після — не змінилася.

«Отже, дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими залишилися на рівні з минулим роком, є ріст ДТП пригод з матеріальним збитком», — йдеться у відповіді на запит.

«Хлопчиків» ставлять, щоб нажахати водіїв

Вадим Володарский, адвокат

— Установка таких «хлопчиків» не передбачена ніякими актами в сфері забезпечення безпеки руху. Але найгірше тут в іншому. Для прикладу, водій їде на машині вночі. Раптово перед ним виникає цей макет у світлі фар. Від самого початку він не зможе розрізнити, що це штучна конструкція. Такий макет встановлюють, щоб нажахати водія: хлопчик ніби «перебігає» дорогу. Це просто призведе до різкого гальмування та створення аварійної ситуації. У Києві дороги біля шкіл викладають «лежачими поліцейськими» і цього достатньо. А взагалі на магістральних шляхах ніякі «хлопчики» не допоможуть, потрібно прибирати переходи з доріг: робити або підземні, або ліквідовувати не регульовані пішохідні переходи взагалі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (28)
  • Yulia Krivickaya

    Отмывание бабла, ни малейшей пользы, все уже про них знают, разве что пугать приезжих
  • Daily

    раптово виникає він на місці стоїть
  • Daily

    адвокат походу  наркоманів відмазує
  • Андрей Иванов

    Очень серьезные эксперты по безопасности дорожного движения и стоимости оборудования: таксист, который последний раз ездил по правилам в автошколе, продавщицы и яжематери
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up