Міліціонери стали поліцейськими з приставкою «в. о.» і чекають переатестації

Міліціонери стали поліцейськими з приставкою «в. о.» і чекають переатестації
Перехідний період. Усі служби міліції, крім ДАІ, працюють, як раніше. Співробітники опинилися в тимчасових штатах. Такі собі недополіцейські. Вони три місяці носитимуть приставку «в. о.» і проходитимуть переатестацію. За поліцією на рік залишили право на міліцейські атрибути

Обласна міліція, що на Театральній, 10, від суботи називається Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області. Його керівник – тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління Нацполіції. 

Щоправда, ці зміни ніде, крім відомчого сайту, не помітні. Таблички, логотипи, нашивки, форма, посвідчення, печатки і штампи ті самі – міліцейські.

«Для тих, хто заплутався в міліції-поліції: усі зовнішні атрибути міліції чинні аж до кінця наступного 2016 року. Тож усі правоохоронці в міліцейській формі є цілком легітимними», - написала в Фейсбуку напередодні набрання чинності закону "Про Національну поліцію" начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Анна Олійник.

Тепер вона – підполковник поліції, начальник прес-служби. І каже так само, як сьогодні говорять усі інші співробітники вже неіснуючої міліції: «Не пройду переатестації, звільнять».

Таке саме “102”
Переатестацію міліціонерів для призначення поліцейськими мають провести за три місяці. На цей перехідний період створили тимчасові штати. Усі працівники міліції до 6 листопада написали рапорти на звільнення і не стали повноправними поліцейськими - їх перевели до нового відомства з приставками «в. о.». Сьогодні, виходить, на виклики приїздять і розслідують справи якість… недополіцейські.

- Ви міліція чи поліція? – спитала в понеділок журналіст у працівників слідчо-оперативної групи, з якими перетнулася на конфлікті. 

- Ми поліцейські в міліцейській формі, - посміхалися ті. – Обмундирування з нашивками МВС маємо право носити до кінця наступного року. Це прописано в перехідних положеннях закону «Про Національну поліцію», в статтях 17 і 18.    

Тим часом серед вінничан тільки й мови, що колишні міліціонери не мають повноважень. Їх відібрали разом зі законом про міліцію, який втратив чинність 7 листопада. І серед міліціонерів паніка. Вони досі не знають, чи лишаться при роботі.

А от ті самі поліцейські в міліцейській формі сказали, що все в правоохоронній системі Вінниці працює, як раніше. Було в місті шість слідчо-оперативних груп в будній день, так само є. І викликів не стало менше.   

Офіційно все ок
- Ми на фінальній стадії реформування, - казав керівник управління Сергій Кримчук минулої п’ятниці, коли анонсував переведення міліціонерів у нове відомство – в Національну поліцію України. – Працівники, які виявили бажання служити в національній поліції, не пройшли переатестацію, тому штати тимчасові. Виконуючими обов’язки будуть всі, поки не пройдуть переатестації. Буде створена атестаційна комісія із залученням представників громадськості, і хто пройде переатестацію, той позбавиться приставки «в. о.» і стане повноцінним поліцейським.

Уже зараз, як кажуть в управлінні Нацполіції, скоротили штат на десятину. За рахунок тих міліціонерів, які самі не захотіли бути поліцейськими. Як будуть переатестовувати решту, дивіться в інфографіці. Усі міліцейські служби розділять на два підпорядкування - МВС і Нацполіції. Цей процес теж запланований на найближчі місяці.  

А 27 райвідділів згрупують у сім базових, посилених патрульною службою і групами швидкого реагування. Такими стануть відділи поліції у Вінниці, Гайсині, Жмеринці, Тульчині, Бершаді, Хмільнику і в Могилеві-Подільському. Решта - працюватимуть для охорони громадського порядку та реагування на виклики й звернення громадян.   
 
Судять юристи, бурчать водії
Тим часом юристи кажуть, що для повноцінної роботи поліції немає нормативної бази, бо необхідні зміни в законодавство не внесли. Законопроекти на розгляді в Раді. З літа не прийняті. І щоб з 7 листопада в країні не зникли люди, вповноважені розслідувати злочини чи навіть просто фіксувати їх, експерти радили негайно прийняти ще один закон. Такий, який би дозволив відтермінувати дію закону «Про Національну поліцію» хоча б на місяць.

«Реформу міліції провели, а результат навіть не нульовий, а в великому мінусі! – написав у Фейсбуку голова Комітету безпеки руху Віталій Черкас. - Ну як можна рік готуватися до набрання чинності закону "Про національну поліцію" і на тобі, не подготувалися!»

Він обурився, що в суботу зранку було зачинене МРЕО. Люди з авторинку стояли в черзі перед зачиненими дверима і не змогли зареєструвати чи зняти з обліку авто. Скандалили. У відповідь чули про заблоковані рахунки й вказівку нічого не реєструвати. Зачинене МРЕО, як сказали в прес-службі обласного управління Нацполіції, й зараз.

- Створюється регіональний сервісний центр, який буде мати пряме підпорядкування Міністерству внутрішніх справ, - пояснили журналістам, а коли це буде – не уточнили.

 

 

Грузинська реформа перетворилася на російську?

Відео дня

Сьогодні існує думка, що реформа української міліції починалася за грузинським зразком, але врешті стала схожа на російську, де просто змінили назву, залишивши ті самі кадри.

Наша патрульна поліція починалася як в Грузії, з набору нових, молодих, налаштованих працювати як сервісна служба людей. Але от що стосується інших підрозділів, то тут не усім зрозуміло, як мінятимуть кадри, якщо старі співробітники залишилися на своїх місцях.

Перехідним періодом називають в МВС найближчі три місяці та обіцяють за цей період перегнати через переатестацію всіх без винятку колишніх міліціонерів. Тільки ті, хто успішно пройде тести і співбесіди й не мав правопорушень, стане поліцейським та буде отримувати нову, вищу зарплату.

До речі, мінімальна зарплата в поліції буде шість тисяч гривень. І якщо раніше планувалося дати солідну платню поліцейським, щоб не брали хабарі й переживали за своє робоче місце, то сьогодні ця іде втратила сенс. Інфляція з’їла майбутні доходи поліцейським фактично до того ж рівня, що й мав міліціонер. В середньому співробітник отримував удвічі менше (приблизно три тисячі гривень) коли курс долара був вчетверо нижчий.
 

 Віталій Павловський (31), голова громадської організації «Ревізія влади»:
- Якщо станеться ДТП чи зловлять п’яного водія, то на даний момент ні працівник міліції, ні в.о. поліцейського не має права машину вилучили чи скласти протокол. Нічого не може робити без посадових інструкцій. Як працювати в новому форматі, які документи складати – їх до цього не готували. Вони сьогодні як маленькі діти: дали маленький об’єм роботи, і той вони не можуть виконати правильно, тобто згідно з новим Законом. Як працівники ДАІ документують аварії, чи дійсний складений ними протокол, не зрозуміло. А людям потім судитися, звертатися в страхові фірми. Якби я працював у страховій компанії, то б сказав, що від 7 листопада протокол не дійсний, тому що працівник міліції, був вже не працівник міліції і в поліції офіційно не оформлений, значить не мав права нічого документувати. Казус. Буде маса судових позовів.



Читайте також:

Прощавай, міліціє! Вітаємо полісменів з новими зарплатами!

Міліції не буде. Правозахисники чекають на правовий апокаліпсис

Скоро міліції не стане. Але люди в старій формі по Вінниці ходитимуть ще з півроку

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up