Медицина змінює орієнтир: курс на профілактику та громадське здоров’я

Медицина змінює орієнтир: курс на профілактику та громадське здоров’я

Проблема здорового способу життя є актуальною у всьому світі. Адже показник смертності від інфекційних захворювань в Україні складає 86 %. В якості попередження та виявлення численних хвороб у Вінниці провели тиждень громадського здоров’я. Вінничан безкоштовно перевіряли та інформували про можливості зараження тією чи іншою хворобою.

В Україні завершується тиждень громадського здоров’я. До його проведення у Вінниці та області приєдналися медичні заклади, волонтерські організації, студентські осередки, освітяни, правоохоронні органи. Протягом тижня в області відбулась низка тематичних заходів. Вони проходили у школах, лікувальних закладах та просто неба у місті. Саме висока активність пересічних вінничан, які з великою зацікавленістю приєдналися до масових акцій, засвідчили їхню важливість та своєчасність для здоров’я кожного громадянина.

— Дуже здивований, що під час проведення тижня здоров’я прийшло перевіритись досить багато людей. Обстеження на ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) та гепатит пройшли 122 людини, — розповідає головний лікар Вінницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський.

Відео дня

За словами головного лікаря, серед охочих перевіритись у пересувній мобільній лабораторії були переважно жінки: їх було 69 %, а чоловіків лише 31 %.

— Можливо, це пов’язано з тим, що чоловіки не люблять стояти в черзі та в якійсь мірі бояться. Жінки в цьому плані стійкіші. Адже в них є більше мотивації  бути здоровою та красивою, — каже Ігор Матковський.

Як з’ясувалось, під час перевірки не виявили жодної людини з ВІЛом. А гепатит типу С виявили у шістьох людей, типу В — у однієї людини. Переважно у людей віком від 30-ти років.

— Також серед студентів наших вузів переважно нульові показники ВІЛу/СНІДу та гепатиту, — розповідає лікар.

За словами інспекторки із зв’язків з громадськістю Управління Патрульної поліції у Вінницькій області Олени Вотякової, Патрульна поліція проводить чимало заходів по наданню першої медичної допомоги:

— Лише за три місяці 2019 року в області було зафіксовано понад 600 ДТП, в яких втратили життя понад 30 людей, серед яких 2 дитини, — розповідає інспектор. — Однак, якби більшість людей вміли надавати першу медичну допомогу, то їх можна було врятувати.

Головна лікарка обласного дитячого кардіоревматологічного санаторію Лариса Мовчан наголосила, що здоровий спосіб життя потрібно починати з дитинства. І одним із важливим факторів є харчування. Адже надлишкова вага та ожиріння є причиною виникнення серцево-судинних захворювань та цукрового діабету. Як з’ясувалось, на Вінниччині близько восьми тисяч дітей мають надлишкову вагу та ожиріння.

— В багатьох країнах, в тому числі і в нашій, показник середньої тривалості житті є дуже низьким. Тому до 2026 року Україна взяла зобов’язання прийняти 17 законодавчих актів у сфері охорони здоров’я. В тому числі і профілактики серцево-судинних захворювань, онкозахворювань, цукрового діабету, а також законодавче врегулювання цигаркових та алкогольних виробів. І особлива увага звичайно ж приділяється і приділятиметься пропагуванню здорового способу життя, — каже заступниця головного лікаря з громадського здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення (ВОСКДРНЗ) Тамара Васильчук.

Голова правління обласного відділення БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук розповіла, що організація працює з  непростою категорією людей. Їх клієнти — це пацієнти, які живуть з ВІЛ- інфекцією, хворіють на туберкульоз і також люди, які відбувають покарання у виправних закладах Вінницької області.

— Наразі у наших пацієнтів є два страхи — це якість надання послуг у сімейного лікаря та збереження конфіденційної інформації. Виходить так, що сімейний лікар у нас такий собі універсальний солдат, який має робити все: 30 % — це профілактична робота, 70 % — сам процес лікування, — каже Оксана Шевчук. — Не впевнена, що пацієнт готовий і не впевнена, що сам лікар готовий приймати як людей, які хворіють на туберкульоз так і людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією. І можливо і сам лікар сімейний ще не зовсім розуміє, як він має зберігати конфіденційну інформацію в рамках цієї електронної системи.

На думку вінницького громадського діяча Артура Покорського, щоб здоровий спосіб життя став актуальним, потрібно, в першу чергу, перестати рекламувати алкоголь, та пропагувати спорт. Наприклад, білборди із здоровою спортивною родиною.

— Коли дитина виходить на вулицю, вона бачить «крутих хлопців», які п’ють та курять. І для неї це є прикладом. Тому вважаю, що потрібно взагалі перестати пити та курити. І якщо сім’я не має шкідливих звичок, то відповідно вона подає дитині позитивний приклад, — говорить Артур Покорський. — На спортивних майданчиках ми проводимо безкоштовні тренування, куди запрошуємо всіх охочих. А також періодично акцію — «Кинь цигарку — візьми цукерку». І часто хлопці, які курять та вживають алкоголь, бачать у нашій організації гарних дівчат, тому вони, звичайно, не хочуть виглядати в їх очах тими, хто має погані звички.

На заході наголошують, що почати здоровий спосіб життя ніколи не пізно. Адже навіть маленькі кроки в цьому напрямку дають свої позитивні результати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up