Попит на м’ясо — то своєрідний індикатор добробуту громадян. Що ж, за словами продавців трьох найбільших вінницьких ринків, зараз він невисокий. Статистика твердить те ж саме.
За даними Головного Управління статистики у Вінницькій області, на місяць у 2014 році на одного вінничанина приходилося 5,2 кг м'яса. Тепер же, як повідомляє Людмила Нідзельська, начальник відділу аналізу даних вибіркових обстежень населення, ця цифра впала на 0,6 кг:
- За даними вибіркового обстеження за другий квартал 2015 року, на одного вінничанина прийшлося 4,6 кг м'яса.
Найвигідніше зараз підсмажити собі стейк у Луганській області. Яловичина та свинина буремної Луганщини обійдуться дешевше на 9,5 % та на 9,2%, ніж у середньому по Україні відповідно, а м'ясо птиці збереже вашому гаманцю 15%. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, на 30 грудня 2015 року середньозважена ціна на м'ясо склала 69,24 грн за кг. Реалізатори ж вінницьких ринків просять за кіло, в середньому, 75 гривень. І це ще дешево, кажуть вони.
Огляд цін на м'ясо: 2015 vs 2016
Більш-менш стабільні ціни на яловичину та свинину встановилися ще у минулому році, на початку весни, коли долар вже завершував свої навіжені скачки. Вони не змінювалися істотно за останнє півріччя. Але все-одно для вінничан такі ціни доступними не назвеш.
Проаналізуємо ціни на яловичину та свинину за січень 2016 року та за липень минулого року.
Другий тиждень липня 2015 року - ціни на м'ясні вироби на ринку зростають, наче на дріжджах. Закупівельна ціна на свинину з 25 гривень підскочила до 34. Паралельно дорожчає і яловичина.
У середньому на ринку Привокзальний на свинину ви витратили б від 65 гривень (ребра) - до усіх 80 за задню частину свинячої туші. За яловичину ж довелося б віддати від 50 гривень (ребра) до 85 (лопатка). Ну, і задня частина обійшлася б вам, звичайно, найдорожче - у 90 гривень. За кілограм живої ваги на яловичині тоді можна було заробити від 35 до 40 гривень.
На Центральному ціни корелювалися з його «Привокзальним» сусідом – дешевше від 80 гривень за кілограм за філе яловичини знайти було нереально. Тоді як свинину подекуди можна було купити і по ціні 75 гривень за філе.
Початок січня 2016 року перелякав вінничан м’ясом по 120 гривень за кіло.
Мангальщик Різдвяного Ярмарку Роман Кривицький брав м'ясо у день Різдва, і застав такі ціни:- М’ясо здорожчало в два рази. 7 січня брав кілограм свинячого ошийку по 120 гривень, а минулого року - по 65.
Продавець ринку “Урожай” Людмила так прокоментувала цю ситуацію:
Почнемо з яловичини — цьогоріч ціна на ребра коливається в межах 50-65 гривень. Задню частину можна знайти і по 75, а стандартна ціна їй 85 гривень. Антрекот — на усіх трьох ринках по 90 гривень.
Свиняче філе коштуватиме 80 гривень, як і задня частина. Лопатки можна купити по 65 гривень, а ціна на сало коливається від 25 до 40 гривень.
Закупівельна ціна на свинину зараз — 28-30 гривень, а на яловичину — 26 гривень.
З допомогою моніторингу трьох вінницьких ринків вдалося виявити таку тенденцію: у порівнянні із даними за минулих півроку, ціни на м'ясо істотно не зросли. І цей факт додає клопоту реалізаторам. Адже собівартість товару зростає.
Так, продавчиня Валентина каже — торгувати за такої ринкової ситуації їй не дуже вигідно.
- Долар зростає, а м'ясо ні по чім. Навіть ще впало в ціні. Люди обурені тим, що ціни на продукти зростають. І так всюди — ми мусимо скидати ціну на продукт, бо люди не купляють.
Чи відповідає якість м'яса високій ціні?
Микола Поліщук, інспектор з торгівлі ринку “Урожай” уже 19 років працює на ринку і знає усіх продавців поіменно.
- Ціни на м'ясо такі ж, як і торік — хоча під Новий рік та Різдво скакнули до 120 гривень за кіло. Скажу вам, що на ринку продукція якісніша. Чим він хороший — можна все спробувати, вибрати свіжіші товари. От м'ясо - у супермаркеті його привезуть, і день або два тримають у холодильнику — це ще у кращому випадку, - потім Микола вказує на найближчий прилавок зі свининою. - Подивіться на м'ясо у нас на ринку — воно живеньке. Тріпається ще — настільки воно свіже.
Ніна Добровольська, завідувачка м’ясного відділу ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Урожай», каже — усі туші та м'ясо ретельно перевіряють:
- У нас ведеться профілактична робота, перевірки, щеплення. Зараз максимум, що буває — неприємний запах від туші. Такі на прилавки не пускаємо. А взагалі за всі роки роботи ми спалили тушу лише один раз, і то була тільки одна личинка трихінельозу.
Микола каже — у другій половині дня продавці скидають ціни на м'ясопродукти. Так що, гарно поторгувавшись, можна зберегти собі в кишеню 10-15 гривень.
Про пораду Миколи прийти на м'ясний ринок після обіду, щоб зекономити, каже — правда, але є свої нюанси.
- Під вечір підчеревини вже не буде, філейки може не бути. Так що можете натрапити на залишки, - розповідає Ніна.
Місце на ринку коштує близько 40-45 грн в день — в залежності від розміру тушки тварини.
- Грубо кажучи, за погонний метр прилавку - 15 грн. Але плату беремо вже ближче до обіду. Даємо можливість вторгувати людям кошти, щоб заплатити, - каже Микола.
Чи вистачить зарплати для здорового харчування?
За даними управління соціально-трудових відносин Департаменту соціальної політики облдержадміністрації, середньомісячна заробітна плата у 2015 році на Вінниччині становить 3233 гривень. Та будьмо реалістами — процентний розподіл населення за рівнем доходів 2014 року (за 2015 рік даних ще немає) ГУ статистики у Вінницькій області свідчать про те, що 69,2 % вінничан отримують заробітну плату в межах 1560-2640 гривень.
Візьмемо середнє арифметичне даних по доходах - 2100 гривень - та норму м'яса, яку вінничанин повинен спожити на місяць (100 г - денна норма споживання). Шляхом нехитрих математичних дій маємо три кілограми свинини (240 грн) або три кілограми яловичини (270 грн), або сьому частину заробітної плати. Не так вже і мало, враховуючи, що самими лише 100 грамами м’яса на день ситий не будеш.
Ціни на м'ясо поки що не зростатимуть — бо далі нікуди. А свинина так і взагалі повинна здешевшати, повідомляє аналітичний відділ Асоціації свинарів України. Але не настільки, щоб бачити її на столі частіше - на 10 % максимум.
Тож, можливо, щоб зберегти товщину свого гаманця, вінничанам краще пильно придивитися до дешевшої альтернативи, ніж яловичина чи свинина. А що? Вегетаріанцем бути дешевше.
М’ясо: дозування і протипоказання
Лікар-дієтолог клініки “Центр-В” Віта Багрій про норму споживання м'яса:
- За нормативами людина повинна споживати 100 грам м'яса на день. Але окрім цього треба отримувати білок і з інших продуктів - риби, яєць, сиру. Не обов’язково забезпечувати добову потребу в білку за допомогою м’яса. У випадку споживання м’яса є дві крайності. Перша - люди не їдять м’яса взагалі. Причини різні, але найчастіша - немає грошей. Якщо вони отримують увесь необхідний білок з інших продуктів, тоді все гаразд. Інакше може бути і випадіння волосся, і різне зниження гемоглобіну у крові. Друга проблема - якщо вже людина їсть м’ясо, то кусника у 100 грамів їй мало. А це вже велике навантаження на нирки, ризик серцево-судинних захворювань, розвиток захворювань суглобів.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер
Анонім
Вадим Огурцов
Анонім reply Вадим Огурцов
Анонім reply Анонім
Анонім reply Вадим Огурцов
Анонім
Дарья reply Анонім
Анонім reply Дарья
І насмілюсь зауважити, що таких людей більшість. На жаль.
Дарья reply Анонім
Анонім