Кому з поліцейських атестація скаже «до побачення». Ексклюзивне інтерв’ю з Юрієм Педосом

Кому з поліцейських атестація скаже «до побачення». Ексклюзивне інтерв’ю з Юрієм Педосом
Юрій Педос, який сьогодні виконує обов’язки начальника поліції області, вже носить нову поліцейську форму. Він один із двох керівників управління, що пройшли переатестацію. Другий атестований поліцейський області - начальник управління матеріального забезпечення Віталій Ярмолюк
Лишиться першим замом, призначать начальником управління чи запросять знову до Києва - на крісло міністра МВС? Юрій Педос, який сьогодні виконує обов’язки начальника поліції області, відповів на це питання, розказав про атестацію поліцейських, про роботу в міністерстві і про вінницьких «перевертнів». Тільки про Шевцова нічого говорити не захотів

Починає розмову Юрій Педос з розповіді про роботу поліції в першому кварталі цього року, бо напередодні управління підвело підсумки. За три місяці, каже, від злочинців постраждали майже чотири тисячі мешканців області. Стало більше грабежів, крадіжок, хуліганств. Але менше вбивств, розбійних нападів і обманів.

Та питання RIA/20minut.ua про найбільш резонансне - про поліцейський кримінал. У Вінниці днями арештували трьох працівників міського відділу поліції, які прийшли на квартиру до іноземців, підкинули «косяк» і через посередника запропонували відкупитися від кримінальної справи п’ятьма тисячами доларів.

- Вони були дільничними інспекторами, - каже Юрій Педос. – Дійсно, вимагали і намагалися отримати неправомірну винагороду. Ці працівники вже звільнені з органів. Розслідування проводить прокуратура. Надалі - рішення за судом.

Відео дня

- Чи надходила ще інформація про «перевертнів»?

- Інформації достатньо. Але не завжди вона має своє підтвердження. Не можу з упевненістю сказати, що більше таких немає. І не можу сказати, що такі ще є. При отриманні негативної інформації про співробітників негайно приступаємо до її перевірки.

- Стосовно скількох поліцейських зараз перевірки ідуть?

- Є планові перевірки цілих підрозділів і щодо однієї особи. Називати конкретні прізвища не буду. Якщо така робота зараз відбувається, для чого про це знайти цьому працівнику? Майже кожного місяця виявляються різного роду правопорушення. Але це не значить, що щомісяця виявляємо таких хабарників. Починаємо від роботи в цілому працівника, яка його роль у поліції, як він розглядає матеріали, як спілкується з людьми, і тоді приймаємо рішення про доцільність його на посаді. Можна почати з догани і закінчити неповною посадовою або взагалі звільненням, якщо працівники перестають займатися роботою, а думають, як би це десь вимагати кошти, піти когось «розвести» чи створити умови, щоб людина була винна.

- Наприкінці року працівників ДАІ побили на Пирогова, 4 студента. Чому черговий, який бачив усе, не притягується до відповідальності?

- На момент події Дисциплінарний статут не поширювався на поліцейських. Він почав діяти з 28 грудня. Цей працівник зараз проходить по справі, як свідок. Під час розслідування, яке проводиться прокуратурою, і по ньому буде прийматися рішення.

Наступного дня після інтерв’ю, відділ комунікації поліції повідомив: щодо чергового почали повторне службове розслідування, «враховуючи громадський резонанс».


- Офіцер поліції, який їздив на краденому BMW, ще працює?

- Відсторонений від посади на час розслідування.

- Підозрюють у злочинах одразу кілька працівників міського відділу поліції. Чи не маєте питань через це до начальника відділу?

- Коли працівники ДАІ побили студента, Присяжнюка ще не призначили. І стосовно історії з BMW так само – працівник придбав цей автомобіль раніше. А з приводу дільничних інспекторів, знаєте, кожний коваль свого щастя. Якщо у нього в голові вчинити злочин, і він не бачить законних шляхів здобуття собі на життя грошей, то дуже важко зрозуміти, чого він хоче. Так, питання буде до керівника, як він контролював і таке інше, але якщо вони вже втрьох змовилися, якщо вони вже втрьох це планували і це зробили… При такій штатній чисельності міського відділу – майже 600 осіб у місті – кожного не проконтролюєш.

- Скільки працівників поліції не пройдуть переатестації?

- Дуже важко спрогнозувати. Сподіваюсь, що пройде переважна більшість. Не пройде, думаю, 10 відсотків, можливо, від 10-ти. Це такі, як ті ДАІшники, які дозволять собі бити студентів. Це ті особи, які носячи погони, сідають за кермо в п’яному вигляді і чинять опір новій патрульній поліції. Від таких треба в першу чергу позбавлятися. І керівник, який буде це покривати, теж буде звільнений з посади, якщо його це влаштовує і він не захоче сам почистити свої ряди, залишити добросовісних і набрати молодих, перспективних.

- Що вважаєте найбільшою проблемою Вінниці?

- Сьогодні для мене, як для тимчасово виконуючого обов’язки керівника, важливо зберегти професійний особовий склад і можливість боротьби зі злочинністю на вулицях міста й області. Період реформування і атестації для працівників поліції незвичний. Уперше з ними таке відбувається. Я намагаюся їх заспокоювати, пояснювати, що порядним не потрібно хвилюватися за майбутнє, вони будуть працювати і з честю пройдуть усі атестації. Такого, щоб повний розвал, чи надзвичайна криміногенна обстановка, такого немає в області. Але найважливіше зараз не думати всім поліцейським, як би пройти цю атестацію, а бути самим собою, працювати чесно, щоб люди відчували, що поліцейський чує кожного. Тоді атестація пройде непомітно. 
 

"Хто виконує сумлінно свої обов’язки, - нам потрібен такий працівник. А тому, який тільки сидить і думає про свої власні побажання і як би це проскочити атестацію, атестація скаже: «вибачте, але ви маєте бути звільнені».


- Як довго, думаєте, буде вакантна посада начальника?

- Не думаю про це взагалі. Мене посада першого заступника влаштовує повністю. Найголовніше, що я вдома, біля своєї сім’ї.

- Є конкурс на призначення начальника?

- Ні. Приймає рішення голова Нацполіції і ставить до відома.

- Чекаєте, що вас поставлять до відома?

- Провокуєте. Не в посаді річ. Для мене не принципово, хто буде тут керівник. Важливо, щоб це був професіонал і порядна людина.

- Ходять розмови, що Педос може очолити МВС. Погодилися б на таку пропозицію?

- Вперше про це чую! – посміявся Юрій Педос і спитав: - Давно ходять такі розмови? Звичайно, сказати, що солдат не мріє стати генералом, буде нечесно. Але я б хотів, щоб залишився міністром Арсен Аваков і керівником поліції була Хатія Деконаїдзе, тому що це люди, які живуть на роботі. Напишіть так, будь ласка. Вони реально живуть! Я свідок того, коли вони до глибокої ночі знаходяться на робочих місцях, працюють для того, щоб був прогрес і успіх. Я стояв у витоків цих реформ і бачив, як це все відбувалося. Це дуже складний і нестерпно тяжкий процес. Але коли у людини є бажання і рвіння, й вона для реалізації реформи робить усе, то це дуже помітно. Ці люди якраз це й роблять.
 

"Це просто сказати: давайте поміняємо, когось поставимо. А хто далі цим буде займатися? Чи потрібно це комусь, чи просто потрібне крісло? Це найбільш яскрава реформа за останні кілька років у органах внутрішніх справ. І такого харизматичного і бойового, нехай не офіцера, а міністра, як Аваков, ще треба пошукати. Може, комусь не це сподобається, але така моя думка".

 

- Розмови про ваше можливе призначення пояснюють дружніми стосунками з Володимиром Гройсманом.

- Сидіти біля телевізора з відром зернят і потім говорити можна все, що завгодно. Тим, що Володимир Борисович і інші відомі вінничани працюють сьогодні в Києві, тільки гордитися треба. У мене дружні стосунки зі всіма вінничанами. Ми звичайні люди і живемо, найголовніше, в самому рідному для нас місті. Ми в себе вдома. Думаєте легко поїхати в Київ, залишити тут сім’ю, дітей і намагатися там щось поміняти? Це дуже важко.

- Чому тоді ви поїхали?

- Звільнилася вакансія першого зама головного слідчого управління, і керівництво запропонувало мені спробувати себе. Це нове щось, це зміни, практика. Ну, порадився з дружиною, з батьками. Чому б ні? Це рідкість велика. Для мене це було, чесно кажучи, мало не шок, коли у вихідний був дзвінок: «Як ви на це дивитеся?»

- Хто дзвонив?

- Не буду казати прізвище, тому що цю людину дуже поважаю і не хочу, щоб породжувалися зайві плітки. Він знає, якщо прочитає, що я про нього це говорю. І от коли було прийняте рішення, мені дійсно було дуже цікаво там працювати. Я для себе багато чого почерпнув за ті неповні вісім місяців. Але як робота може бути солодка чи успішна, або яке може бути бажання іти на роботу чи іти з роботи, коли вдома пусті стіни. Коли тебе там ніхто не чекає. Коли твоя сім’я у Вінниці. Коли дочка пише СМС: «Папа надобраніч. Коли ти приїдеш?» Ну як? І коли з’являється можливість після атестації повернутися додому, то яка може бути альтернатива? Хоча можна було там залишитися.

- З вінничанами ясно. Вони всі вам друзі. А кримчани? З Шевцовим підтримуєте стосунки після його звільнення?

- З ним не спілкуюся. Навіть не хочу взагалі нічого коментувати. Не маю ніякого бажання.

 

Після розмови Юрій Педос сказав, що розуміє, чому сьогодні до керівника поліції виникають виключно “незручні питання”:

- На усі питання відповідаю – від райвідділу до міністерства. Я нормальний, відкритий. Я прийшов не з космосу, не з Місяця впав. Чудово все розумію.
 



Читайте також: 

Історія екс-начальника поліції Вінниччини Антона Шевцова в картинках

Головний «коп» Вінниці Редван Усеінов: «Навіть Шумахер потрапляв у ДТП»

Поліцейська переатестація. Як усе має бути?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Горобець

    10% залишити, 90 звільнити, а не навпаки
  • Анонім

    І не стидається одівати гамериканьську хворму...
  • Сергій Коц

    А що Юрій може сказати про ці випадки:

    https://www.youtube.com/watch?v=Ry1mSda8Umk

  • Анонім

    А Педосу, который только благодаря родичам - генералам и депутатам в Киеве - стал начальником полиции, когда ему стажут ДО ПОБАЧЕННЯ ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up