Поліцейська переатестація. Як усе має бути?

Поліцейська переатестація. Як усе має бути?
Одного переатестованого полісмена Вінниця вже має. Решті ще доведеться пройти через тестування і співбесіду. Десятки вінницьких активістів мріють потрапити в атестаційні комісії, щоб фільтрувати «ментів» та посилати «перевертнів» на поліграф

Вінницькі правоохоронці працюють у передчутті переатестації. Якщо їх спитати про прийдешню процедуру, то помітно хвилюються. Крім «все буде добре» чи «переживемо», мало що кажуть. Але зізнаються: цікавилися в колег із Києва і Хмельницького, де працюють атестаційні і апеляційні комісії, як усе проходить.

Співробітники поліції зараз виконують обв’язки полісменів, хоч і не мають насправді приставки «в.о.». Усіх їх прийняли в тимчасові штати, дійсні до 31 грудня цього року. По ходу процесу переатестації формують нові штатні розписи. Хто пройде перевірку на якість, тобто чесність і професіоналізм, того приймуть на нові посади.

А сьогодні називатися поліцейським має повне право тільки один працівник управління Нацполіції області – перший заступник начальника Юрій Педос, який нещодавно повернувся у Вінницю з центрального апарату. На київській посаді він пройшов переатестацію, а згодом отримав призначення у Вінницю. Повернувся на те ж місце, що займав у міліції.

Відео дня

- Перед початком атестаційної комісії будемо складати атестаційні листи. В цих листах буде об’єктивна інформація, а не стандартний набір слів, скільки працівник підтягується, віджимається і скільки має медалей, - попередив підлеглих на нараді Юрій Педос. - Звичайно, буде важко. Звичайно, буде непросто…

Яке саме питання на комісії було найскладнішим для Юрія Педоса, редакція 20minut.ua запитала у нього через прес-офіцера. Не зізнався.

- Кожне з питань в певній мірі мало свою складність. Відповідав так, як вважав  правильним, - переказали нам його відповідь.

А на прохання описати співробітника, якому не варто боятися переатестації, Юрій Педос дав таку характеристику:

- Порядному, професійному, готовому до якісних змін, який прагне ефективного втілення нових реформ.

На чому “валяться”

Що непросто даються правоохоронцям і тестування, і співбесіда, показала робота київських атестаційних комісій. Як анекдоти тепер ходять в мережі розшифровки розмов на співбесідах. А проміжні результати столичної переатестації такі: 40 відсотків набрали на тестуваннях менше 25 балів зі 120 можливих і кожний десятий отримав вердикт після співбесіди «не відповідає займаній посаді».

На співбесідах, як розказують громадські активісти, найскладнішим питанням для атестованих виявилося ось яке: «Що вам подобається у вашій роботі?». Мало хто зміг аргументувати свій вибір професії. І не знали правоохоронці Києва, що джерело влади – не президент чи Рада, а народ.  

А на тестуванні загального рівня знань та логіки можуть попастися такі питання: "У якого слона немає хобота?" чи "Якою рукою краще розмішувати цукор?". Знаєте відповіді? А радник міністра МВС Геращенко, коли його запитали, не зметикував, що без хобота слон шаховий, а цукор у чашці мішати варто ложкою…

Хто ж буде у Вінниці фільтрувати «ментів» чи «перевертнів» від поліцейських на переатестації?

- У громадську раду при управлінні Нацполіції було більше двох десятків кандидатів від громадських організацій. Думаю, що в атестаційні комісії зареєструється значно більше активістів, - каже голова Люстраційного комітету Вінниччини Анатолій Банах, який теж хоче взяти участь в переатестації поліцейських і чекає, коли почнеться відбір.  

Коли почнеться?

За передньою інформацією, переатестація у Вінницькій області буде в квітні-травні. Як сказали співробітники управління Нацполіції області, після переатестації в Хмельницькому команда реформ працюватиме в західних областях, а тоді вже у Вінниці.  

В Хмельницькому вже завершується переатестація. Там в центральній атестаційній комісії зараз працює голова вінницької громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський. Він каже, познайомився зі всіма тимчасово виконуючими обов’язки поліцейських служби боротьби з економічними злочинами і склав враження – ця структура не готова до змін.  

- Переатестація зламає всі налагоджені схеми між корупціонерами-хабарниками в погонах та непорядним, а іноді і примусово подавленим, бізнесом, - говорить Віталій Павловський. - І таке очищення від "ярма" кришування має відбуватися в кожній області нашої європейської країни. Приємно, що Хмельниччина має і справжніх офіцерів-патріотів, які не скорилися перед можливістю збагатитися незаконними шляхами, хоча мали на те безліч можливостей. Хочеться, щоб Вінниччина безболісно пройшла переатестацію, і ми зустріли якісно нові погляди та відкритість державних службовців, найнятих на роботу єдиним джерелом влади – народом.
 




Як стати членом атестаційної комісії

На сайті обласного управління Нацполіції має з’явитися запрошення до участі в атестаційних комісіях. Тут розмістять форму для подачі анкет, як тільки надійде вказівка з Києва.

Відбір активістів до атестаційних комісій проводять нові поліцейські і представники міжнародних організацій-донорів на співбесідах. На тренінгу вони потім навчать, як встигнути за 15 хвилин «розкусити» людину.

Бажаючі взяти участь у переатестації мають бути готовими працювати безплатно з 9.00 до 18.00 щодня кілька тижнів підряд.

За день через комісію, як розказували активісти, які працювали в столиці, проходить до 30 людей особисто. Стільки ж документів розглядають заочно. В «заочники» потрапляють, як правило, клерки. Хоча і людей на паперовій роботі комісія може запросити на інтерв’ю. До речі, рішення комісії - це не просто рекомендація. Це наказ до виконання.  

Потрапити в атестаційну комісію – це перша можливість для громадськості взяти участь у реформі МВС. Друга – залишити інформацію про правопорушення міліціонерів у спеціальній формі на відомчому сайті Нацполіції.

Під синьою кнопкою «Атестація» на сайті npu.gov.ua є посилання на ресурси для надання інформації про неправомірну поведінку міліціонерів. Дані з цього реєстру мають «озброїти» атестаційні комісії інформацією про людей, що будуть приходити на співбесіди після тестувань.

Поки що аналітики Нацполіції збирають через сайт порушення київських, хмельницьких, волинських і рівненських міліціонерів. До Вінниці черга не дійшла.

Щоб не чекати до останнього, вінницькі майданівці зробили власний ресурс, де акумулюють інформацію про поліцейських, пожежників, нацгвардійців, охорону (ДСО), сервісні центри (МРЕВ) та прикордонників.

 
Читайте також: 
Новий начальник поліції розказав, кого буде ганяти у знаковій для себе Вінниці
Чим прославився новий шеф поліції Антон Шевцов
Нові призначення в поліції: хто і чому проти

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Что "активисты"  понимают в работе внутренних органов правопорядка?

    Anonymous reply Анонім

    И так понятно, что ничего ... А что эти активисты вообще полезного в жизни сделали, в том числе полезного  и для общества? Думаю - вообще ничего.

    Анонім reply Anonymous

    мусори зробили багато...
  • Oleksandr Stoliarov

    "А проміжні результати столичної переатестації такі: 40 відсотків набрали на тестуваннях менше 25 балів зі 120 можливих" - бидлота, безграмотні мудаки, тупі і недалекі істоти - це все про українську міліцію...

    Щось зміниться? - Ні! Вас будуть вбивати і пакувати за придуману непокору
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up