Головний «коп» Вінниці Редван Усеінов: «Навіть Шумахер потрапляв у ДТП»

Головний «коп» Вінниці Редван Усеінов: «Навіть Шумахер потрапляв у ДТП»
За що регулярно штрафують «копів» та чому досі не покарали нікого за побиті патрульні авто, розказав 20minut.ua начальник патрульних поліцейських Редван Усеінов. Також головний «коп» Вінниці, який в Криму був екскурсоводом, розповів, чию мумію хоче побачити, і пояснив, чому до нього ніколи не буде претензій за життя в окупації

На інтерв’ю до начальника управління патрульної служби йшли, щоб запитати про результати роботи нових поліцейських і дізнатися більше про їхнього молодого керівника. 25-річний начальник, який торік пройшов по конкурсу в київську патрульну поліцію, а цього року вже отримав призначення керівником у Вінницю, відповів на всі питання з легкістю.

Він сказав, що не визнає принципу «я начальник, ти дурень» і підтримує дружні стосунки в колективі. Розповів, про значення свого мусульманського імені та плани на День народження. Виявилося, йому байдуже до земляка-Шевцова, звільненого автомайданом з посади начальник обласної міліції, та все одно, коли його підлеглих називають за аналогією до «ментів» - «понтами».

«Не їдьте Соборною в час пік»

Відео дня

- Було багато прохань, коли ми починали працювати, по вулиці Соборній, - говорить Редван Усеінов. - Я вважаю, що патрульна поліція з цієї задачею впоралася на 90 відсотків, і Соборна зараз в тому стані, в якому повинна бути. Це досягнення саме патрульної поліції, тому що судячи зі скарг, які були, там завжди був безлад. Ми врахували це і навели порядок.

- Зранку пробки тепер на Соборній…

- Ну, завжди є пробки. Це вже не моє питання. Це питання комфортності міста. Населення міста росте. Машини люди купують. І пробки є, були і будуть. Місто має розраховувати густоту машин. Відійти від пробок можна, пересадивши громадян на громадський транспорт. Але це неправильно, бо кожний вільний громадянин має право їздити на автомобілі. Другий спосіб: просто прораховувати час і не їхати в години пік. Ти знаєш, що тобі на вісім треба і добиратися 10 хвилин до роботи, то виїжджаєш без 15 вісім і потім порушуєш все, бо запізнюєшся. Їдеш, аби тільки доїхати до роботи. Розраховувати треба час.

- А ваші співробітники спізнюються на роботу?

- У нас о сьомій ранку стройовий огляд, і не дай бог, хтось запізниться. Вони проходять медогляд уранці (їм тиск міряють, дивляться на їх стан). Потім вони ідуть і отримують спецзасоби. Потім ідуть отримувати зброю. Все це час. Якщо хтось запізниться, то ланцюжок порушений. За це – штраф.

На столі у начальника управління патрульної служби - правила дорожнього руху. Дещо потріпані. Видно, листає часто

«Шумахер теж потрапляв в ДТП»

- Поліцейських в Києві штрафували за пошкоджені машини на суму від 4 тисяч гривень. У Вінниці когось так само покарали за ДТП, звільняли, можливо?

- Ні. За випадками, які були, службове розслідування ще проводиться. На основі висновку цього розслідування буде прийматися рішення. Інспектор несе дисциплінарну відповідальність за службову недбалість.

- Раніше ви пояснювали побиті машини тим, що нові патрульні не звикли до графіку з нічними чергуваннями.

- Графік, так. І також тут має місце людський фактор. Всі живі люди, і скільки б років ти не їздив за кермом, 10, 20, 30, завжди можеш попасти в ДТП. Це реально людський фактор. Навіть, якщо взяти Міхаеля Шумахера, а це професійний водій, то він теж потрапляв у ДТП. Від цього нікуди не дітися.

- За що вже штрафували патрульних поліцейських і на які суми?

- За систематичні запізнення. Яка сума штрафу, залежить від причин. Там ціла система. Є дисциплінарний статут, і по ньому всі працюють. В середньому розмір штрафу 300-400 гривень. В нас немає штрафів на два-три тисячі. Штрафуємо ще, наприклад, якщо поліцейський неграмотно вів себе, неправильно. Приходять скарги, ми їх розглядаємо і приймаємо рішення.

- Хто скаржиться на патрульних, активісти чи учасники дорожнього руху?

- Учасники. Я розглядаю матеріал, приймаю рішення про службове розслідування.

 

«Громадські організації сто процентів не заважають. Допомагають. Вони вчать поліцейських досвіду. Трохи, так би мовити, «ганяють» по правопорушеннях, які дуже часто відбуваються. Плюс, допомагають впоратися з п’яними водіями. Вони, коли бачать неадекватного водія, одразу роблять виклик на «102», і поліцейські приїжджають і перевіряють. Найбільш активні в плані допомоги громадські організації - це Комітет безпеки руху, Дорожній контроль, Ревізія влади».


Редван Усеінов показує прийом. "Затриманий" - лідер "Ревізії влади", яка моніторить роботу патрульних, Віталій Павловський. Фото з ФейсбукуА це головний патрульний Вінниці із журналістами під час благодійної акції "Зігрій серце теплом" для дітей, позбавлених батьківського піклування

«На службі «102» теж люди без довіду»

- Ви стартували разом з новою службою «102», планували зменшити час реагування до хвилини. Які зараз маєте показники?

- 10 хвилин. Є затримка через те, що коли йде виклик на 102, громадянин поки розповість про проблему, то п’ять хвилин пройшло. Він вже очікує.

- У службу «102» набирали нових людей?

- Так. Це люди, які пройшли відбір, стажування і атестацію якусь. Вони теж без досвіду, але ми відрегулюємо це питання. Якщо вже виклик приходить на планшет, то прибуття на місце займає 5-6 хвилин. Бувало таке, що 9 хвилин. Це максимум.

- Якого часу реагування плануєте добитися?

- До 5 хвилин. Думаю, ближче до літа буде такий показник.

- Розкажіть, що відбувається, коли людина набирає «102».

- Людина набирає «102», диспетчер запитує, де і що сталося, вносить дані в електронну форму і передає їх на планшет патрульним – найближчому екіпажу, який знаходиться квадраті адреси. Патрульний бачить, що на планшет приходить завдання, і натискає кнопку «прийняв». Коли прибуває на місце, натискає «прибув». Виконує поставлене завдання – натискає «виконав» і пише електронний рапорт, що сталося, як вирішили конфлікт. Наряди із виконаними завданнями диспетчер бачить в зеленому режимі, режимі патрулювання. Якщо відбувається грабіж чи крадіжка або інший злочин і треба відпрацювати певну територію, завдання розсилається чотирьом-п’ятьом найближчим екіпажам.

На стіні в кабінеті головного "копа" Вінниці - календар із фотографіями патрульних. Поруч - саме та лялька, яку йому подарував на присязі Президент

«Є помилки, але вже не такі, які були»

- Зараз немає піших патрулів. Чому патрульні їздять по троє-четверо в машині?

- Взимку не було потреби патрулювати пішки. Плануємо запустити піші патрулі в кінці квітня. Перші будуть на вулиці Соборній і на Хмельницькому шосе. Тільки вночі, коли небезпечніше, будуть по троє в машині патрулювати.

- Як ставитеся до того, що нових поліцейських охрестили «понтами»? Кажуть, «були менти, стали понти»...

- Те, що кажуть, мене не ображає. Це їх думка. Будь-ласка. Але я це не сприймаю серйозно. В кожній роботі є період адаптації. Від цього нікуди не дінешся. Є поняття стажування. От у них було стажування, вони його пройшли і зараз працюють нормально. Є помилки, але вже не такі, які були.

 

«Кримськотатарська моя рідна мова. Але і російською, і українською володію. Мені трохи легше російською розмовляти, тому що в Криму не було розвитку української мови. Ніколи її не було. І в школі, коли навчався, не викладали українською. Не викладали і у вузі. Курсові я писав на російській мові, захищав диплом на російській мові. Все, що ми робили, ми завжди все писали на російській.

От покажу вам документ, в якому форма на державній мові, а все, що вписано - російською. Це довідка моєї мами про присвоєння ідентифікаційного номеру. Вчора передивлявся. Мене це засмутило (відкрив на комп’ютері довідку, видану в Сімферополі). Бачите? Російською дописали «Симферопольская межрайонная государственная налоговая инспекция». Про що далі розмовляти? Це державний документ. І так було завжди…»

 

Редван Усеінов із екс-керівником обласної поліції Антоном Шевцовим та з головою Нацполіції України Хатією Деконаїдзе
«Мені не висунуть претензії, як Шевцову»

- Ваша родина живе в Криму. Як ставитеся до історії свого земляка Шевцова, якого звинуватили в сепаратизмі, в державній зраді?

- Я до Шевцова ставлюся байдуже. Так, була така історія… А з приводу моїх родичів скажу: те, що вони там – це їхній вибір. Не думаю, що мені висунуть претензії через це. По-перше, я не працював до цього ніде в органах. В тому числі в Криму. По-друге, я кримський татарин, а там були репресії проти нас. Звинувачувати кримського татарина в сепаратизмі ніхто не буде. Є серед нас деякі люди, які зараз працюють там, але вони більше казахські татари, ніж кримські. В цьому плані я не боюся. Я завжди можу сказати, де я був, що я робив. І мені не страшно.

- А родичам не страшно? Вони приховують, де ви працюєте чи ні?

- Ні, не приховують. Всі мої сусіди це прекрасно знають. До них ніхто не приходив, ніхто не питав. Живуть і живуть. В мене не така посада, щоб їх там шантажували. За це я не переживаю.

- Коли востаннє були в Криму?

- 16 грудня 2014 року. Тоді я поїхав зі всіма валізами до Києва остаточно. До цього я півроку жив в окупації. Все це бачив, все це переживав. Влітку того року вступив на юридичну освіту в Києві, їздив на сесії, приїжджав додому і з грудня остаточно виїхав до материкової України.  

 

«Родичі мої з Криму переїжджати не будуть. Вони не хочуть і я не хочу. Я все те бачив, як мій батько і мій дідусь поверталися після депортації. Вони тільки в 2007 році добудували будинок. Це все дуже важко. І мій дід казав: «Нікуди не поїду. Тут помру. Надворі чи де, але тут буду жити». На жаль, в окупації, але вони залишися».

 

27 березня Редвану Усеінову "стукнуло" 25. Він цей день планував провести, вивчаючи нову для себе Вінницю


«Хочу у вихідний погуляти містом»

- Зараз здобуваєте юридичну освіту, а перша вища - «географ». У Криму працювали екскурсоводом. У Вінниці вже побували у визначних місцях?

- Ні. Не мав часу досі. Хочу побувати в музеї Пирогова, побачити мумію Пирогова. От у мене в неділю буде День народження (інтерв’ю записувалося напередодні 27 березня, коли Редвану Усеінову виповнилося 25 років, - авт.), хочу вихідний провести так, щоб десь по Вінниці погуляти.

- Патрульні звертаються до вас на «ти». Ви молодий керівник, маєте серед підлеглих людей старшого віку. Зі всіма на «ти» спілкуєтеся?

- З тими, хто зі мною на «ви», і я на «ви». У нас немає такого поняття «стройовий підрозділ». У нас дружні стосунки. Підлеглих ніколи не називаю підлеглими. Я називаю їх колегами. Це моя принципова позиція. І у всіх так. Так, ми їх сваримо за щось, проводимо службові розслідування, але називаємо один одного колегами. Пройде час, і хтось з патрульних поїде кудись начальником або стане командиром батальйону.

- Вони називають вас по імені?

- По імені і по батькові. По-батькові я Серверович.

«Ми заїхали в порожнє приміщення»

- Патрульних 255. Решта людей, які працюють в управлінні на адміністративних посадах чи у відділі кадрів, наприклад, - це колишні працівники ДАІ?

- Ні. Є в нас вільний найм, є державна служба і є атестовані посади. Ті хлопці, які працюють саме в управлінні, пройшли конкурс. Коли ми приїхали, управління поліції, 5 лютого, тут було порожнє приміщення. Ми відправили всім інформацію про набір по конкурсу на посади. Вони прийшли, проходили тут конкурс, і ми прийняли тих, хто пройшов. Ці люди найближчим часом поїдуть в Київ на атестацією. Якщо пройдуть, то залишатися працювати. Якщо не пройдуть, то вони автоматично вже в нас не працюють. В адмінпрактиці є і ППсники, і ДАІшники колишній. В черговій частині є колишні співробітники. У них теж попереду атестація. Будуть далі працювати, якщо пройдуть її. 

- Де ви оселилися у Вінниці? Квартиру знімаєте?

- Так, знімаю. Спочатку на Юності жив, а тепер на Тарногродського.

Автомобіль власний маєте?

- Ні. Користуюся службовим.

 

«З англійської мови моє ім’я перекласти просто – червона одиниця. Друзі мене називають «Ред». А з арабської «Редван» - це ворота до раю. Так звати ангела, що стоїть біля воріт. І на арабській так звучить сама фраза «ворота до раю». Батько захотів назвати мусульманським іменем. Я прийняв. Мені подобається. Я мусульманин. Не їм свинину, притримуюся якихось речей. Є багато імен, які мені не подобаються в моїй національності. Вони дуже важкі. Тяжко вимовляються. І є такі, що подобаються. Азіз, наприклад, Рустем, Енвер. І моє ім’я теж подобається. Так вийшло».


І на останок - кілька селфі з головним "копом" Вінниці
 

Читайте також: 

Частину патрульних поліцейських висадять з машин для пішого патрулювання

Перший місяць роботи патрульних: більше потурати не будуть

Були «менти» - стали «понти». Як пройшов перший тиждень патрулювання нових поліцейських

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ядвига Жемайтис

    Родственник одного из татарских депутатов
  • Петренко Андрей

    с них толку как с козла молока
  • Дарья

    Зовсім молоденький, яким чином він пройшов та став головним копом.
  • Анонім

    Кто про что а вшивый про баню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up