Кияни опублікували проект нової площі між Будинком офіцерів та «Ювілейним»

Кияни опублікували проект нової площі між Будинком офіцерів та «Ювілейним»
  • Мерія провела архітектурний конкурс, щоб визначитися, що робити з площею Перемоги. 
  • Перемогли київські архітектори, що пропонують там сквер, скейт-парк та ліквідувати проїзд між Винниченка та Коцюбинського. 
  • Фахівці опублікували проект повністю, з поясненнями

З 24 квітня до 1 липня тривав архітектурний конкурс щодо реконструкції площі між Будинком офіцерів та будинком побуту «Ювілейний». Замовником конкурсу була вінницька мерія, яка в результаті хотіла отримати бачення яким може бути публічний простір на площі Перемоги.

«Основним завданням для ділянки проектування є створення комфортного громадського простору з високою якістю середовища, який має демонструвати підходи, що будуть надалі використані при реконструкції усього проспекту», — йшлося в умовах.

У конкурсі взяли участь 24 команди, до фіналу дійшли три — з Києва, Одеси та Харкова. Перемогли столичні архітектори зі студій KOTSIUBA та студії SHOVK. Свою роботу з поясненнями столичні фахівці опублікували в мережі. Публікуємо скорочену версію, а повну можна подивитися на їхньому сайті

Відео дня

ОСТРІВ СПІЛЬНОСТІ Колись майдан Перемоги проектувався як площа — місце об’єднання мешканців району Замостя, його центр, серце. Зараз від площі залишилася тільки назва. Так, вона приймає близько 20 тисяч людей на день, проте ці люди пробігають повз.

Правий берег захопив всю монополію на площі, на Лівому березі ж немає місць для зібрань та міських свят. Ми створюємо якісну площу і районного, і міського масштабу, тож більше не треба буде заради відпочинку та на свята їхати в центр.

Весь майдан Перемоги стає місцем, де кожен мешканець стає частиною єдиної громади. Це об’єднання, немов злітна смуга літака, стане початком до стрімкого розвитку району та острову.

ПЛАНУВАННЯ Весь майдан Перемоги включно з територіями за перехрестям об’єднуємо цілісним мостінням. Між будинками Офіцерів та Побуту буде чітко окреслене коло площі, а всередині неї — невеликий затишний зелений «острів». На площу запускаємо дві рушійні сили: озеленення та активну зону.

Для дітей є майданчик біля літака, для підлітків — свій альтернативний простір зі скейт парком та освітленням-злітною смугою, для відвідувачів концертів в Будинку Офіцерів — комфортні зони очікування, для малих компаній та пари закоханих — потаємний острів на площі, для проактивних мешканців — площа та павільйон для проведення подій, а для туристів — інфопоінт з кафе.

Площа Перемоги

УСІ ДОРОГИ — НА ПЛОЩУ Пов’язуємо площу й будинки Побуту та Офіцерів в єдину інтегровану систему: батьки, що лишили дітей на заняття в Будинку Офіцерів, зможуть відпочити в кафе та павільйоні, учасники театральних та хореографічних студій — виступити на міні-сцені біля зелених острівців.

На першому поверсі Будинку Побуту буде розташований Fablab, де минуле поєднається із сучасним: інноваційна майстерня буде співпрацювати із майстрами, що давно вже працюють в «Ювілейному» часівниками, чоботарями тощо.

Площа Перемоги. Основний фрагмент

ОЗЕЛЕНЕННЯ В принципах озеленення також дотримуємося концепції об’єднання. Всі дороги (у нашому випадку дерева) ведуть до площі.

Демонтуємо огорожу з обох боків від Будинку офіцерів і «випускаємо» каштани з внутрішнього двору на площу. Клени з Замостянської направляємо до території проектування і туди ж продовжуємо липи з Винниченка.

На острівці висаджуємо більш «дикі» рослини, щоби мешканці могли  взаємодіяти зі справжньою природою прямо посеред міста. Такі ж рослини садимо на площі зі сторони перехрестя. Вони будуть забирати частину шуму від дороги, додадуть затінку та зроблять вид з бульвару Коцюбинського на фасад Будинку Офіцерів більш цікавим.

На території щодня проходить близько 20 тисяч людей, тож газон швидко стоптується. Задля стійкості рослин частково піднімаємо зелені зони біля місць активного транзиту.

СЦЕНАРІЇ ВИКОРИСТАННЯ ПЛОЩІ

Скейт-парк

ПАВІЛЬЙОН Він буде поблизу будинку побуту «Ювілейний» вздовж вулиці Замостянської.  Акцент робимо на гнучкості та багатофункціональності.

Всередині павільйону буде поширюватися продукція з айдентикою всієї Вінниці та площі Перемоги. Лого площі може бути у вигляді медальйону, з одного боку якого біла площа, а другого — зелений острів.

Потім, коли павільйон виконає свою функцію, його можна легко розібрати та перевезти на нове місце або надати йому нову функцію: зробити там кафе або хаб.

ДОСТУПНІСТЬ Ганок перед Будинком Побуту піднімаємо на рівень входу, що дасть можливість відкрити фасади і зробити вуличні кафе-тераси. Зі сторони Замостянської “зрізаємо” кут ганку, що заважає руху пішоходів, та влаштовуємо пандус. Сходи частково перетворюємо на амфітеатр з місцями для сидіння та деревами.

В павільйоні не буде сходів, порогів, перепадів при вході та всередині приміщення. По контуру майдану робимо велодоріжку, а зупинку Nextbike переносимо на сторону вул. Замостянської біля павільйону.

АВТОРИ ПРОЕКТУ: Студія ландшафтної архітектури KOTSIUBA — Максим Коцюба, Рафаель Аквавіва, Марія Андрієнко, Вероніка Шустер, Інна Добровольська, Андрій Куніцький. Студія SHOVK — Антон Вергун, Руслан Литвиненко, Андрій Лесьо.

Читайте також:

Про проекти інших команд

Про ставлення мера Вінниці до проекту киян та ліквідацію дороги з автостоянкою біля Будинку офіцерів-«Ювілейного»

І до речі, по Соборній три тижні не буде їздити трамвай

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Владимир Морозовский

    А де парковки для машин для обслуговування того ж Будинку побуту та Будинку офіцерів? На Замостянській вже проїзну частину звузили та порізали паркувальні місця біля РАГСу, розширивши й без того занадто широкі тротуари! А навіщо? Хто буде враховувати, що кількість автотранспорту в місті буде тільки зростати і в ньому живуть не одни пішоходи?! Пр-т Коцюбинського - це центральна магістраль, яка зв'язує воєдино усі райони міста, а також основна дорога до залізничного вокзалу. Якщо звузити її за рахунок двох трамвайних колій, тоді у корках стане усе місто! Питання: а нащо тоді реконструювали колії на Замостянській? Тоді й Центральному ринку буде гаплик, бо без парковок поруч ані продавці, а ні багато покупців до нього не доступяться! Любий проект - це не тільки гарна картинка, а в першу чергу функціональність, яка в даному разі кульг
    ає на обидві ноги!
  • Александр Владимирович

    Жах, як ці горе архітектори не розуміють ДОРОГИ АРТЕРІЇ МІСТА і звужувати чи перекривати зручну розв'язку беззручнішої альтернативи для скейт-катка це ідіотизм. Буде кататись на цьому скейт-катку пару підлітків, а сотня водіїв буде стояти в пробці!!!!!! Потрібно розробляти такі плани згідно якихось пріоритетів, і поменше слухати ідіотів, що зазвичай вважають себе креативними!
  • !!!!!!!!!!

    Чудова ідея! З багатофункціональними зонами і для відпочинку і для занять спортом!
  • Поpошок

    Гарна казочка, як із проспектом Коцюбинського і трамваєм по ньому. Це все лиш гарні фантазії(vision). Що не реалізовано, але планувалось зробити до 2019 в місті Вінниця. Заміна колій на вулиці Соборній, будівництво трамваю по вулиці Коцюбинського, ремонт ЗПС в аеропорту, ремонт парку Хімік, ремонт скверу між БК Зоря і кацапською церквою. Але тепер усе буде Зешибісь.

    Игорь reply Поpошок

    И заживём...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up