Газовики не змогли оскаржити штраф на 850 тисяч гривень у суді

Газовики не змогли оскаржити штраф на 850 тисяч гривень у суді
  • Публічне товариство «Вінницягаз» зверталося у суд, щоб зупинити дію постанови Нацрегулятора
  • За нею газовики мають перерахувати платіжки споживачів за шість місяців та сплатити штраф 850 тисяч гривень у казну.
  • Але Вінницький окружний адмінсуд відмовив «у забезпеченні позову», адже газовики не надали доказів протиправності дій регулятора.

Про спробу «Вінницягаз» оскаржити штраф від Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг написав у своєму фейсбуку заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогаз» Олексій Хабатюк.

«Облгази дуже не хочуть виконувати постанови НКРЕКП та скасувати незаконні донарахування всім споживачам. Суди ВІДМОВИЛИ Волиньгаз та Вінницягаз у зупиненні дії рішень НКРЕКП!», — писав Хабатюк.

У судовому реєстрі знайшли рішення окружного адмінсуду, в якому суддя Алла Чернюк розглядала заяву від вінницьких газовиків. ПАТ «Вінницягаз» хотіли «забезпечення адміністративного позову» — зупинення дії постанови НКРЕКП про накладання штрафу 850 тисяч гривень, перерахунку платіжок споживачів до вирішення справи по суті.

Відео дня

«Обґрунтовуючи подану заяву ПАТ «Вінницягаз» зазначило, що необхідність забезпечення позову обумовлюється тим, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити фінансовий стан та ефективний захист оспорюваних прав та інтересів ПАТ «Вінницягаз» — йдеться у рішенні суду.

Але газовики не надали доказів, що «свідчать про очевидність ознак протиправності вказаного рішення суб'єкта владних повноважень чи утруднення виконання рішення суду у подальшому. А наведені у заяві доводи підлягають перевірці у ході судового розгляду справи по суті», було зазначено в ухвалі суду.

Тож Вінницький окружний адмінсуд відмовив у забезпеченні позову ПАТ «Вінницягаз».

Чому карають вінницьких газовиків?

З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів.

У законі України «Про ринок газу» від 2015 року прописана вимога приводити газ до стандартних умов: + 20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальна температура та тиск відрізняються від цих показників, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08. Так пояснювали свої дії у «Вінницягаз».

Утім громадські активісти з ГО Ліга «Ніка» звернулися до обласної прокуратури та порахували, що таким чином облгаз міг отримати понад 98 мільйонів гривень прибутку через донарахування. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Нацрегулятор оштрафував газовиків на 850 тисяч гривень та наказав ПАТ «Вінницягаз» здійснити перерахунок платіжок всіх споживачів Вінниччини до 5 квітня 2019 року. Крім того, вінницьких газовиків оштрафували ще на 7 мільйонів гривень.

Довідка

Забезпечення позову — це фактично гарантія майбутнього виконання рішення суду в разі задоволення вимог позивача. Для прикладу, будинок, який ви хочете повернути, продадуть поки буде тривати судовий розгляд, тоді суд може «забезпечити позов» — заборонити продавати будинок до вирішення судової справи (пояснення з сайту Верховної ради України).

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Vercetti

    контора ушлепков
  • Olena Bortnik Bortnik

    А водоканала не треба провирити?

    Artem Mukhomor reply Olena Bortnik Bortnik

    Olena Bortnik Bortnik і напоїти самого директора, його ж сідою й мутною водою, і нехай назве її питною.
  • Kolya Pavelchuk

    Ще потріно Вінницькі Елекромережі!.. Також «від фанаря» нараховують!
    Сьогодні прийшов борг за 162 кВт... І папірець про можливе відключення від світла!
    Просто «намалювали» числа!
  • Наталия Матвиив

    Як думаєте, автоматично перерахують,чи потрібно звертатись?

    Надежда Кудырко reply Наталия Матвиив

    Хотелось бы поверить , что так и будет ... В конце месяца пойду проверю остаток ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up