«Вінницягаз» оштрафували на 7 мільйонів гривень. Причина — порушення прав споживачів

«Вінницягаз» оштрафували на 7 мільйонів гривень. Причина — порушення прав споживачів
  • Обласне управління Держпроспоживслужби встановили порушення прав споживачів на підприємстві «Вінницягаз».
  • За це газовиків оштрафували на 7 мільйонів 650 тисяч гривень.
  • Раніше 850 тисяч гривень штрафу на вінницьких газовиків наклав Нацрегулятор, який «Вінницягаз» збирається оскаржувати в суді. У чому причина покарань?

На сайті управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області опублікували результати перевірки ПАТ «Вінницягаз». Інспектори встановили, що підприємство порушило права споживачів за статтею 21 частина 1 закону України «Про захист споживачів».

У цій статті описуються випадки порушення прав споживачі. Зокрема, порушення право споживачів на свободу вибору продукції, свободу волевиявлення, нерівне становище умовами договору, порушений принцип рівності сторін договору при ціні продукції, яку визначено неналежним чином.

Тому 27 березня на газовиків було накладений штраф, визначений статтею 23 цього ж закону: а саме 7 мільйонів 650 тисяч 617 гривень 30 копійок. Ці кошти мають бути зараховані до держбюджету України.

Відео дня

Чому карають вінницьких газовиків? З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще 8 кубів.

Як пояснювали у «Вінницягаз», вони приводять газ до стандартних умов за методологією, яку розробили у Міненерго ще в 2004 році. У законі України «Про ринок газу» від 2015 року також прописана вимога приводити газ до стандартних умов: + 20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа.

Якщо реальна температура та тиск відрізняються від цих показників, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Утім, донарахування робили, як пояснила прес-секретар «Вінницягаз» Лариса Логінова, суто для інформування споживачів. Тобто, ці «зайві» кубометри оплачувати не треба.

Законність такої процедури до побутових споживачів поставили під сумнів громадські активісти з ГО Ліга «Ніка», які звернулися до обласної прокуратури. Активісти порахували, що таким чином облгаз міг отримати понад 98 мільйонів гривень прибутку через донарахування. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг та енергетики оштрафувала газовиків на 850 тисяч гривень та наказала ПАТ «Вінницягаз» здійснити перерахунок платіжок всіх споживачів Вінниччини до 5 квітня 2019 року.

У «Вінницягаз» озвучили позицію, що у їхніх діях немає правопорушень і заявили, що оскаржуватимуть рішення Регулятора у суді.

Читайте також:

Фото: facebook.com/vinnitsagas7104, архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Любов Пильгун

    А житомиргаз дальше бере .
  • Olena Bortnik Bortnik

    Они дальше продолжают брать за счётчики(1-04:2019)
  • Zlata Nikitina

    Врет облгаз, как дышит. Если они начисляли дополнительные кубы только  информационно, то почему людей заставляли платить, а кто не платил, то у них висела задолженность на счету? Пусть объяснят зачем же они их доначисляли, если платить не надо было?
  • Larisa Loginova

    ПАТ "Вінницягаз" не погоджується з рішенням державного регулятора та буде оскаржувати його в судовому порядку

    https://vn.104.ua/ua/for-clients/news . Компанія також заперечує проти висновків Держпродспоживслужби, вважає їх безпідставними і не обгрунтованими та буде оскаржувати в судовому порядку.

    Next reply Larisa Loginova

    То хай попробують в суді це довести, але у них навіть юриста немає, був якийсь міліціонер і той мабуть втік.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up