«Зайві» суми в платіжках за газ. Звідки взялися і що робити?

«Зайві» суми в платіжках за газ. Звідки взялися і що робити?
«Досі газ рахувало правильно, а зараз став стискатися» — не розуміли в чому суть новації вінничани. А газовики казали, що немає вимоги оплачувати додаткові кубометри
  • За останні півроку «Вінницягаз» та «Вінницягаз збут» вписали до платіжок вінничан близько 98 мільйонів гривень додатково.
  • Громадські активісти та державний регулятор стверджують, що на це вони не мали права. І справою вже зацікавилися обласні прокурори.
  • Як це пояснюють газовики та що робити споживачам?

Минулого тижня, 13 березня, вінницькі прокурори повідомили, що розпочали кримінальне провадження за фактом зловживання в газовій сфері. Ними було встановлено, що у платіжки вінничан були зроблені донарахування на загальну суму 98 мільйонів гривень.

Таку захмарну суму було нараховано додатково до рахунків протягом минулих шести місяців. Прокуратура відкрила кримінальне провадження і доручила правоохоронцям провести досудове слідство. Звідки взялися «зайві» мільйони і чи треба платити донарахування?

Про суть справи

З жовтня 2018-го газові компанії застосовують до побутових споживачів (ті, хто використовує газ для підігріву їжі, води та інших побутових потреб - авт.) коефіцієнти приведення до стандартних умов.

Відео дня

Це треба, бо газ у теплі розширяється, а у холоді стискається. Тому лічильники неправильно обраховують блакитне паливо. І як «точку відліку» законодавцем були виведені ще в 2004 році стандартні умови постачання газу: 20 градусів тепла за Цельсієм та тиск 760 метрів ртутного стовпчика.

Щоб привести до стандартних умов, газовики користуються спеціальною формулою: об’єм спожитого газу множать на коефіцієнт приведення. Він різниться від області до області України та залежить від місця встановлення лічильника. І дорівнює 0,98 — 1,08, на які газовики множать пораховане лічильником.

Для прикладу, ви живете у приватному домі та маєте газовий лічильник на стіні, ззовні дому. У березні ви спожили 200 кубометрів газу. Цей показник множать на коефіцієнт 1,05 і виходить, що вже маєте заплатили за 210 кубів.

Але ця методика не мала бути застосована до побутових споживачів, вважає президентка коаліції ГО Ліга «Ніка» Юлія Грига.

Вона аргументує це наказом Нацрегулятора, який прямо заборонив робити такі донарахування облгазам ще у листопаді 2018 року.

— Ця постанова прямо забороняє їм застосовувати коефіцієнти до побутових споживачів і вимагає зробити перерахунок платіжок за жовтень 2018-го, — сказала Грига. — Але такого не було зроблено. І ми порахували, що вінничани переплатили щонайменше 98 мільйонів гривень за останні півроку. Сума є умовною, адже точно не знаємо, чи всім споживачам на Вінниччині газовники застосовували такі коефіцієнти та чи всі платили це.

Роками правильно рахувало

У центрі обслуговування клієнтів «Вінницягаз» розпитали людей, щоб дізнатися, чи знають вони, що таке коефіцієнти приведення до стандартних умов та що з ними робити?

Жодної ствердної відповіді не отримали, а у деяких випадках пенсіонери просили «пояснити, що це таке».

Володимир Борзик

— Що таке ці коефіцієнти... взагалі не знаю. А платіжок я не отримую, бо живу в селі. Приходить контролер, знімає показники, а я потім оплачую. Якщо бачу, що щось не сходиться — приїжджаю у Вінницю та звіряю показники, — розповів пенсіонер Володимир Борзик.

Олена Трай (на фото зліва)

— Раніше цих коефіцієнтів приведення не було. Досі газ рахувало правильно, а зараз став стискатися, так? Лічильник роками ззовні стояв. А тепер щось потрібно множити... коефіцієнти якісь. Це вони самі собі таке придумати, — розказала вінничанка Олена Трай.

Любов Чухрий (на фото праворуч)

— У мене все наболівше! Субсидії дали 200 кубів, і цього близько не вистачає. Про коефіцієнти говорили трошки тут, в центрі обслуговування. Але ці донарахування, мені воно не треба. Бо і так субсидії мало, — казала пенсіонерка Любов Чухрий.

Усе в рамках закону

Чому ж стали застосувати ці коефіцієнти, розпитали у речниці «Вінницягаз» Лариси Логінової. Жінка роз’яснила, що вони мають усі законні підстави робити це для всіх. Адже самі купують так газ у «Нафтогазу».

Лариса Логінова, фахівець зі зв'язків з громадськістю ПАТ «Вінницягаз»

— «Вінницягаз збут» купує газ із приведенням до стандартних умов у «Нафтогазу», а продає кінцевому споживачу без приведення. І виникає шалений касовий розрив, який не покриває діючий тариф на розподіл та постачання газу, — розказала Логінова.

Тому побутовим споживачам стали робити донарахування через приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов. Ці коефіціенти облгаз та облгаз збут беруть з наказу Міністерства палива та енергетики від 2004 року. А постанову НКРЕКП, яка забороняла застосовувати методику до побутових споживачів, облгази оскаржили у суді.

— А те, що вінницька прокуратура відкрила кримінальне провадження проти нас, ми дізналися як і ви — у Інтернеті. Адже станом на сьогодні, 19 березня, не було жодного звернення від правоохоронних органів, — сказала речниця «Вінницягаз».

Грозить штраф 850 тисяч гривень

Нацрегулятор проводить перевірку в справі використання коефіцієнтів всіх облгазів України. «Вінницягаз» перевірили одним з перших.

Під час перевірки виявили, що облгаз порушив ліцензійні умови чинного законодавства у газовій сфері, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнту є незаконними.

На розгляд Нацкомісії, 22 березня, винесли пропозицію накласти штраф на вінницький облгаз розміром 850 тисяч гривень; здійснити перерахунок споживачу, до якого були застосовані коефіцієнти приведення та всім іншим побутовим споживачам, починаючи з жовтня 2018 року. Проект постанови НКРЕКП

— У 2015 році НКРЕ затвердила правила ринку, в яких вказали, що реалізація природного газу здійснюється з приведенням до стандартних умов. За великим рахунком, це і робить «Нафтогаз»: через своє дочірне підприємство «Укртрансгаз» продає облгаз збутам паливо з приведенням до стандартних умов.

А ми на сьогодні маємо невідповідність у тарифах, штучне зменшення обсягів виробничо-технологічних втрат без пояснень і рекомендацій. І це призводить до багатомільйонних збитків, — висловив позицію підприємства технічний директор «Вінницягаз» Володимир Білаш.

Що робити споживачам

Як роз’яснила прес-секретар ПАТ «Вінницягаз» Лариса Логінова, вимоги до побутових споживачів платити донарахування через застосування коефіцієнтів, зараз немає:

— На сьогодні ці донарахування мають інформаційний характер. Жодному споживачу не було припинено газопостачання через те, що людина не платила додаткові рахунки.

Чи можна отримати компенсацію, якщо вже заплатили по коефіцієнтам приведення?

— Наразі говорити про компенсацію ми не можемо. Адже немає рішення на рівні держави. Як тільки з'явиться пояснення, як діяти — так і будемо робити, — відповіла Логінова.

У такому випадку фахівці порталу «Газ Правда» радять вимагати від облгазів-збутів перерахунок. Та додали інструкцію як цього домогтися:

  • Надіслати претензію до облгазу, з вимогою усунути допущені ним порушення (не допускати порушення у майбутньому);
  • Надіслати претензію до облгаз збуту з вимогою усунути допущені ним порушення та здійснити перерахунок;
  • Звернутися із скаргою до НКРЕКП щодо недотримання суб’єктами господарювання ліцензійних умов та незадовільної якості послуг, що надаються споживачам природного газу.

Ознайомитися з інструкцією та завантажити бланки для листів та заяв можна за цим посиланням.

Читайте також:

Фото: Михайло Курдюков, 104.ua, youtube.com

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Вася

    Борьба с коммунистическим прошлым..
    Блин - кроме, как улицы переименовать не умеют, дебилы.
    В советское время продавцы (таакие же советские, как и  время) могли ошибиться - не додать сдачу,  недовесить... Но в мою ползу как-то они не ошибались...
    Похоже?
  • Nataliya Dolenko

    Интересно, летом, когда будет +30 они тоже будут применять коэффициент? Он должен будет быть понижающим? Вопрос риторический, это игра в одни ворота. Такого бардака не помню за всю свою жизнь
  • Костюк Мария

    У Чернівцях то саме. Що з того ,що ви пишити? Все одно нараховують.За 3 місяці нарахували 293 грн.  Це з пенесіонерів. І ще пишуть ,що нарахують з 2015 року 111 кубів.( а це близько 1000 грн.) Я веду переписку з Газзбутом  в особистому кабінеті уже багато місяців. Вони пишуть ,що все правильно. Правда я віднімаю ці нарахування,але вони пишуть -заборгованість. Я написала офіційнрго листа до О.Кривенко,але відповіді немає уже 1,5 місяців. Порядки будуть,чи ні?
  • Валентина Іщук

    Мені нарахували 300гр, за лічильник ,до грудня місяця.

    Kazimir reply Валентина Іщук

    Пойди и проплати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up