Газовиків хочуть оштрафувати на 850 тисяч гривень. Що на це кажуть у «Вінницягаз»?

Газовиків хочуть оштрафувати на 850 тисяч гривень. Що на це кажуть у «Вінницягаз»?
  • На скаргу споживача Нацрегулятор зробив перевірку «Вінницягаз». Суть — газовики вписували зайві кубометри у рахунок людини.
  • За результатами перевірки ПАТ «Вінницягаз» загрожує 850 тисяч гривень штрафу.
  • Газовики не погоджуються з результатами перевірки. І додають, що Нацрегулятор з 2016 року не може погодити їм новий тариф, через що підприємство має величезні збитки.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг провела перевірку 20 облгазів, які входять у товариство «Регіональна газова компанія».

Суть скарги — нарахування додаткових кубометрів газу в платіжки споживачів через використання неправомірної, на думку НКРЕКП, методики приведення газу до стандартних умов до побутових споживачів.

Під час інспекції у «Вінницягаз» фахівці виявили, що облгаз порушив ліцензійні умови чинного законодавства у газовій сфері, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам із використанням коефіцієнтів є незаконними.

Відео дня

На розгляд Нацкомісії, 22 березня, винесли пропозицію:

  • Накласти штраф на облгаз розміром 850 тисяч гривень;

  • Здійснити перерахунок споживачу, до якого були застосовані коефіцієнти приведення та всім іншим побутовим споживачам, починаючи з жовтня 2018 року.

У ПАТ «Вінницягаз» озвучили позицію по цьому випадку: вони не погоджуються з результатами перевірки НКРЕКП та будуть доводити правомірність своїх дій.

— Акт перевірки не заперечує законність дій компанії «Вінницягаз». НКРЕКП лише констатує що, на думку регулятора, в тарифах на розподіл природного газу вже врахована різниця в обсягах через неприведення газу до стандартних умов. Ми склали свої заперечення, які розглянуть у п’ятницю, 22 березня, — казав технічний директор «Вінницягаз» Володимир Білаш.

Тезово, про позицію «Вінницягаз»:

1. Донарахування у платіжки вінничан газовики робили на підставі закону «Про ринок природного газу», де вказано, що газ як товар має реалізуватися за стандартних умов — 20 градусів тепла за Цельсієм і тиск 760 мм ртутного стовпа.

Утім, на ринку природного газу, така методика застосовується між «Нафтогазом» і облгазами та облгаз збутами. А для побутових споживачів — ні.

2. У тарифі враховані лише 60% від фактичних потреб компенсації виробничо-технологічних втрат — 47 мільйонів кубометрів, а потрібно 80 мільйонів кубів. Це газ, який стравлюють з труб під час врізки, ремонтів; який втрачають під час транспортування мережами. Цими втратами також покривають різницю між «приведеним» і «не приведеним» газом.

3. Через це підприємство працює у «мінус»: за підсумками 2018-го компанія зазнала збитків на 286 мільйонів гривень. З них 252 мільйони — це саме через дефіцит виробничо-технологічних втрат, що не закладені у тариф.

4. Тому підприємство вимагає від НКРЕКП переглянути їх тариф, який зараз становить 8% від загальної ціни за газ — 8,55 грн за куб. І як пояснив технічний директор «Вінницягаз» Володимир Білаш, вони не вимагають підняти загальний тариф, а перерозподілити його структуру, бо «не може 90% від тарифу йти у кишеню «Нафтогаза», який є просто продавцем, що продає величезні об’єми газу облгазам».

Якщо цього не буде, то підприємство поступово збанкрутує: а це втрата більше 2000 робочих місць та відсутність ремонту мереж, які забезпечують газом 450 тисяч споживачів та 4,8 тисяч підприємств на Вінниччині.

Таку ж позицію Білаш висловив на прес-конференції у Києві, яка відбулася у вівторок, 19 березня:

Вас може зацікавити матеріал: «Зайві» суми в платіжках за газ. Звідки взялися і що робити?

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Чахлик Невмірущий

    "..а потрібно 80 мільйонів кубів. Це газ, який стравлюють з труб під час врізки, ремонтів; який втрачають під час "

    80млн кубов ,Карл!!!!

    Валерий Чудновский reply Чахлик Невмірущий

    На рік.
    А за інформацією "Вінницягазу" вони транспортують по трубам 781 мільйон кубів газу на рік.
  • Vladimir Sviridov

    казнить, нельзя помиловать!!!
  • Вася

    Я щось упустив? Ну, узяли їх за дупу. Припустимо, що оштрафують (у конверті)..
    Я який зиск буду мати? До чого стаття - що радуватись, як їх накажуть?
  • Лариса Кравченко

    я більш ніж впевнена, що борги населення не борги, надлишково нараховані сумми, і якшо перевірити, то не населення боржник, газові компанії
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up