«Вінницягаз» хоче збільшити плату за розподіл газу в чотири рази

«Вінницягаз» хоче збільшити плату за розподіл газу в чотири рази
  • «Вінницягаз» хоче збільшити плату за транспортування та розподіл газу. Адже, компанія має великі збитки, не може дати гідну зарплату працівникам та велику кількість аварійних мереж.
  • Утім, громадських активістів обурили планові витрати, які заклали у тариф газовики: зокрема, обслуговування боргу перед «Нафтогаз» за рахунок тарифу.
  • Щоб роз'яснити суперечливі моменти провели зустріч між газовиками та вінничанами. Розповідаємо у матеріалі про що говорили

Наприкінці грудня ПАТ «Вінницягаз» провела відкриті громадські слухання, щоб розповісти про потребу збільшення тарифу на розподіл. Як потім з’ясували активісти, громадськість, що була присутня на зборах — це 12 людей. І вони поставили підписи за все місто, що погоджують новий тариф (протокол зборів)

— Тому ми покликали представників компанії, щоб вони роз’яснили людям для чого потрібний в кілька разів більший тариф на розподіл, — розповіла одна з організаторів зустрічі голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова.

Відео дня

Утім, присутні люди не зовсім зрозуміли, про що буде мова. І кожна людина заготовила власні питання:

— Чула, що сьогодні будуть говорити про тариф на газ, який є дуже великим. Доводиться віддавати десь половину свого доходу, щоб сплатити за комуналку. Хочу розпитати чому такий великий тариф, — казала вінничанка Жанна Нагорна.

— Два роки тому без нашої згоди поставили загальбудинковий лічильник. У мене лічильника немає, і завжди на 10-15% плачу більше. І така ж ситуація у наших мешканців, в яких немає індивідуального лічильника. А як цей загальнобудинковий рахує — один Бог тільки знає! Тому ми будемо платити по нормах споживання, що я хочу донести «Вінницягазу», — казав старший по будинку Олександр Мазур.

«Від нас втечуть робітники»

Директор фінансовий ПАТ «Вінницягаз» Сергій Кібітлевський показував презентацію, пояснював, що без нового тарифу підприємство «стане» і немає кому буде обслуговувати тисячі кілометрів газопроводу по області.

Він зазначав, що тариф на розподіл газу — це не є повністю тарифом на газ, а лише його складовою.

— Для прикладу, з кожного кубометра газу ми отримуємо близько 3 копійок. На ці копійки ми маємо кожного року повіряти та ремонтувати близько 60 тисяч лічильників, обслуговувати 17 тисяч кілометрів газових мереж, виплачувати зарплату майже 2 тисячам робітників, які в середньому отримують не більше шести тисяч гривень. А це дуже низька зарплата для промисловості, де середній показник — 11-12 тисяч гривень. Тому від нас втікають люди, і якщо залишиться все як є, то просто не буде кому обслуговувати мережі, — казав Кібітлевський.

І щоб подолати цю кризу газовики хочуть збільшити тариф на розподіл газу в чотири рази — з 0,025 грн за куб до 0,061 грн за кубометр.

Прес-секретар газовиків Лариса Логінова додала, що це зростання має відбутися за рахунок перерозподілу складових тарифу і на загальну вартість газу немає вплинути. І також вона додала, що рішення «затвердити або не затвердити» прийматиме Нацрегулятор (НКРЕКП).

Лічильники та норми споживання

На зустріч з представниками «Вінницягазу» прийшли до сотні вінничан. І тільки пару питань стосувалися тарифу на розподіл. Зокрема, їх ставили самі активісти:

— А чому ви заклали у тариф на розподіл погашення боргу підприємства перед «Нафтогазом»? — запитувала голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова.

— Підприємство збиткове, і ми не можемо розрахуватися одразу з «Нафтогазом» за газ, який нам потрібний для покриття втрат у мережах. На жаль, далеко не всі газопроводи в задовільному стані, і щоб заповнити «прогалини» в мережах — доводиться додатково закуповувати газ. По ціні на 6 тисяч, а 12 тисяч гривень. Через що ми і не можемо одразу розрахуватися перед НАК «Нафтогаз», — відповів директор фінансовий Сергій Кібітлевський.

А далі люди розпитували, чому завищені норми споживання, чого лічильники неправильно рахують газ та чому газовики не міняють труби в будинках. Переказуємо одні з найпоширеніших питань та відповіді на них:

— У заяві-приєднання газконтора взагалі виключила всі права споживачів, які стосуються повірки лічильників, ремонту газопроводу в будинку, загальнобудинкового лічильника. І залишили тільки вимоги до споживачів! Я хочу, щоб ми створили робочу групу та змінили типовий договір на приєднання! — заявляв Віктор Маліновський.

— Ми не можемо щось викреслювати з типового договору, а щось додавати. Це може робити тільки законодавець, — відповідала речниця газовиків Лариса Логінова.

— У нас загальнобудинковий лічильник поставили, без згоди мешканців. Чому нам не ставлять індивідуальні?! — питала жінка, яка представилася старшою по будинку.

— Значить ваш будинок виключили з переліку, бо на ньому вже є облік спожитого газу. Ми ставимо індивідуальні газові лічильники зараз на ті квартири, де немає загальнобудинкового. Так постановив Нацрегулятор, — відповідав Сергій Кібітлевський.

— Чому ви нараховували газ по нормам споживання 9,8 кубів газу на людину? — питала представниця асоціації громадських організацій «НІКА» Юлія Грига.

— Бо така була вимога Верховного суду України. Ми повернулися до тих норм, які були встановлені кілька років тому, — відповів представник газовиків.

— А скільки у вас був чистий прибуток минулого року? — запитував управляючий ОСББ, який керує п’ятьма будинками.

— Мінус 300 мільйонів гривень. Компанія наша збиткова, і при нинішньому тарифі ситуація буде тільки погіршуватися, — відповів Кібітлевський.

— Лічильники «Самгаз», які ви ставите, неправильно рахують. Робив експеримент, де на плиту ставили спочатку сертифікований в Україні, французький лічильник і «Самгаз». Закордонний нарахував 1 кубометр спожитого газу, а «Самгаз» — 1,24! Хочу поставити французський. Чи можу я це зробити? — питав голова ОСББ однієї з секцій «Набережного Кварталу».

— Якщо він сертифікований в Україні — так. Ви ще маєте замовити зміни технічних умов, що ми маємо внести в документацію. Бо цього вимагає закон, — казав директор фінансовий.

Оскільки питань було багато, то організатори зустрічі вирішили записати їх та розглянути вже на новій зустрічі з газовиками. Таким чином, громадські активісти хочуть налагодити діалог між громадою та «Вінницягаз».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Olga Fedoruk

    — Підприємство збиткове, і ми не можемо розрахуватися одразу з «Нафтогазом» за газ, який нам потрібний для покриття втрат у мережах.... Нехай Коболев для них курси підвищення кваліфікації організує. У нього все виходить, навіть невеличкі бонуси в пару десятків мільйонів вдається на бонуси відкласти.
    А загалом, ситуація з тарифами якась абсурдна. Ніхто не може аргументовано і грамотно пояснити, що в них закладено, окрім, як бачимо, премій для Нафтогазу.
  • Dmitriy Polevodskiy

    в чотири рази — з 0,025 грн за куб до 0,061 грн за кубометр.
    и где тут в 4 раза????
    В 2,5 РАЗА !

    Вася reply Dmitriy Polevodskiy

    0,061 - це тільки на розподіл, а ще й на транспортировку,
    Скоро не кубами, а ведрами будемо купувати
  • Швець Світлана

    Коли вони вже нажеруться, тарифи піднімають бігом, а якість самого газу яка???

    Поpошок reply Швець Світлана

    А що не так з газом?

    Серг Сірий reply Поpошок

    Краще скажіть що з ним так?

    Вася reply Серг Сірий

    Та в нього завдання вивести Порошенко на другий термін президентства, ось він і рве дупу.
    "Все у нас гарно - газ чудовий, хоя російський, але ж фільтрований через Юропу (за додаткову платню), цукерки найсмачніши (головне досягнення), війна - також красива. Бранці-моряки начебто на курорті.
    Все гарно
  • Pantera Petrovna

    Давайте переполовинимо штат тих турнів і буде газ в половину дешевшим, а ті трудіки нехай поповнять лави безробітних! Розвели прихвостнів! Жодних коштів споживачів не вистачить!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 На Вінниччині попрощалися з загиблим поліціянтом Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up