Історія в руїнах. Як рятують будинок Леонтовича та чи його це насправді дім?

Історія в руїнах. Як рятують будинок Леонтовича та чи його це насправді дім?
  • Зірки влаштують благодійний концерт для відновлення будинку в Шершнях.
  • Але чи справді це той будинок, де жив колись Леонтович? 
  • Історики сумніваються й кажуть про помилково вивішену меморіальну дошку. 

У Києві пройде великий благодійний концерт заради порятунку від руйнування будинку Миколи Леонтовича, що в селі Шершні на Вінниччині. До заходу долучилися відомі зірки.

У будинку композитора планують створити музей, дитячу музичну школу, театр просто неба та постійну резиденцію Святого Миколая.

Благодійний концерт запланували на 23 січня у Freedom Hall. Також під час концерту проведуть і благодійний аукціон, де серед лотів будуть речі відомих українців.

Відео дня

Тим часом, журналісти телеканалу ZIK з'ясовували, чий це насправді будинок та чому він у руїнах.

Нині помешкання, на якому висить табличка, де зазначено, що тут жив Леонтович, частково без даху та вікон. Приміщення у жахливому стані.

Історик та краєзнавець Олександр Коваль каже, що будівля має історичне значення та показує журналістам, у якому стані оселя. 

Раніше там була контора, згодом зробили прибудову, у якій тепер працює пошта.

Чому пам'ятка культури у такому стані?

У сільській раді кажуть — все тому, що будівля не має господаря.

— Ми подали оголошення, що у нас є безхазяйне майно на території сільської ради. Пройшов рік, ми зробили технічну документацію на будівлю та на сесію поставили питання, щоб будинок перейшов на баланс сільської ради, — каже голова сільської ради Шершнів Наталя Михайлова.

Коли будівля матиме власника, зазначає пані Наталія, тобі можна буде вкладати гроші у її відновлення. Такод вона додає, що пошта там працює лише за усною домовленістю уже на протязі 12 років.

Думки місцевих істориків 

Фонд гуманітарного розвитку України уже два роки збирає кошти для відновлення будівлі. Втім, деякі історики вважають, що ця оселя ніколи не належала сім'ї композитора.

— Даний будинок — це не той будинок. Опис цієї будівлі жодним чином не відповідає тій будівлі, яку описують, як таку, що в ній проживала родина Леонтовича. Будівля, в якій проживала сім'я Леонтовича згоріла, — такий лист надіслав до сільської ради завідувач сектора охорони культурної спадщини області.

В обласному краєзнавчому музеї наводять свої докази.

— Будинок священника побудований у 80 році він дерев'яний на кам'яній основі. Тобто він зовсім не схожий на той будинок, який зараз є в Шершнях, — каже завідувач методичного відділу Вінницького краєзнавчого музею Марина Кошельник та показує документи.

Таке записано у єпархіальних відомостях, які знайшли в архівах. Написані вони батьком Леонтовича, який був священником. Є дані й від його колег. Там зазначено, що оселя Леонтовичів згоріла.

На запитання журналістки, що ж тоді за будинок нині у Шершні, Кошельник відповіла:

— Я не можу вам сказати.

Звідки тоді меморіальна дошка?

— Ця дошка, ймовірно, була на цьому будинку повішана помилково, — додають у краєзнавчому музеї.

З думкою істориків не погоджуються деякі місцеві жителі. Кажуть, що це все ж той будинок. 

— Горів будинок не той, де жив Леонтович, а будинок дяка, — додає сільська голова.

У фонді, якому збирають гроші на порятунок будинку, переконані, що пам'ятка справді належала Леонтовичам. І попри сумніви істориків, вкладатимуть у реставрацію гроші.

— Ми зараз ведемо перемовини з проектним інститутом, щоб вони визначили вік цегли, яка частина є історично важливою, а яку можна демонтувати, —  каже президент фонду гуманітарного розвитку України Наталя Заболотна.

Місцеві мешканці та меценати сподіваються, що будинок Леонтовича таки вдасться відреставрувати. Та поки він стоїть у занедбаному стані.

Деталі цієї історії знайдете у наступному відео:

 

Довідка.

Леонтович Микола Дмитрович (* 1 (13) грудня 1877, с. Монастирок, Брацлавський повіт, Подільська губернія, Російська імперія — † 23 січня 1921, с. Марківка, Гайсинський повіт, Подільська губернія, Українська Соціалістична Радянська Республіка) український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Автор широковідомих хорових обробок українських народних пісень «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть».
Його обробка «Щедрика» відома у всьому світі як різдвяна колядка.

Читайте також:

«Щедрик» у Білому домі в Америці і… в руїнах у Шершнях. Будинок Леонтовича рятують чужі люди

Яким став оновлений музей-квартира Миколи Леонтовича

Щоб зібрати гроші на реставрацію будинку Леонтовича влаштують фестиваль

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Владимир Свиридов

    навіщо рятувати руїни котрі є памяткою культури лише зі слів зацікавлених осіб, споруда не має ніякої архітектурної цінності, просто комусь вигідно ось і намагаються повішати на шию платників це майже нікому не потрібне ярмо
  • Ols Kat

    I що вирiшила сесія?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up