Яким став оновлений музей-квартира Миколи Леонтовича

Яким став оновлений музей-квартира Миколи Леонтовича
Гід музею
  • Найголовнішою новинкою стала діджиталізація музею. У приміщенні встановили інтерактивні панелі, на яких кожен бажаючий може ознайомитися з невідомими раніше частинами біографії відомого композитора, послухати рідкісні мелодії або подивитися відео про його славетний «Щедрик». Усе це також доступне англійською мовою

Відкриття оновленого музею-квартири відбулося 16 листопада у Тульчині. З цієї нагоди до міста прибуло керівництво області, міська влада Тульчина, культурні діячі про цілий натовп шанувальників композитора. 

— Сумніваюсь в тому, що є бодай одна доросла людина в Україні, яка б не знала, хто такий Микола Леонтович, або хоча б одна людина, яка не чула його найвідоміший твір — «Щедрик», — говорить Анна Сапецька, яка приїхала на відкриття музею з чоловіком з Вінниці. — Не можемо назвати себе палкими фанатами його творчості, але з року в рік у період новорічно-різдвяних свят ми слухаємо «Щедрик» у різних інтерпретаціях. Для нас це наче традиція, з якої починається святковий період. Сьогодні ми вперше за останні місяці почули цю мелодію, а це означає, що режим святкування офіційно увімкнуто, — сміється жінка.

— Я би ще хотів додати, що дружина грає «Щедрика» на піаніно, а іноді навіть наспівує слова, — говорить чоловік Анни Максим Сапецький. — Її складно вмовити співати, але якщо вже почне, то на кілька годин.

Відео дня

У першій кімнаті оновленого музею можна побачити мапу з містами, де бував композитор, родовід його родини і портрет самого Леонтовича. До всіх стендів прикріплені QR-код, що можуть дати ширшу інформацію про той чи інший експонат. Для іноземних туристів доступні англомовні версії всієї інформації. 

У другій кімнаті встановлені стенди з інтерактивними панелями. У них можна знайти повну біографію композитора, дані про його дитинство, мандри, творчість, дружні та романтичні стосунки. Окремо можна почитати про тульчинський період життя Леонтовича. Саме у цьому місті пройшло багато років його життя. 


Вирушити у 3D-тур музеєм-квартирою Леонтовича


Колись цей будинок справді слугував родинним гніздом сім’ї Леонтовича. Переходячи з кімнати у кімнату можна побачити особисте фортепіано композитора, його робочий стіл, дорожню валізу, що з нею Леонтович ходив селами, записуючи народні пісні, які у майбутньому обробляв. 

У музеї розмістилася катедра, з якої Микола Леонтович викладав у Тульчинському єпархіальному училищі. Саме тому деякі з дівчат-гідів переодягнені у вбрання єпархіалок. 

Дівчата-гіди у вбранні єпархіалок

Однією з найцікавіших кімнат цього музею-квартири є вітальня з автентичним обіднім столом та посудом. Колись на співанки у цій кімнаті збиралася українська інтелігенція. Серед відомих гостей були поет Павло Тичина та композитор Кирило Стеценко.

— У нашому місті є на що подивитися, — говорить місцева жителька Ольга. — Тільки якось рекламувати це потрібно. Хочеться, щоб до Тульчина приїздили не тільки, коли щось відкривають, або під час проведення Operafest Tulchyn, а й просто так, на вихідні. У нас красу наводять. Ми таку історію маємо. Такі люди свого часу у нас зупинялися. Маю надію, що відкриття музею стане подією, що вплине на туристів. 


Читайте також:

Як пройшов перший фестиваль «Від Щедрика до Carol Of The Bells»



Розклад роботи:

Робочі дні — вівторок-субота з 9:00 до 18:00. 
Неділя робоча відповідно до замовлень

Вартість:

для учнів та студентів — 10 грн.
для дорослих — 15 грн.

Екскурсійне обслуговування:

для учнів та студентів — 30 грн.
для дорослих —  60 грн.

САЙТ


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up