Чи є нітрати у ранніх овочах та фруктах? Журналісти це перевірили

Чи є нітрати у ранніх овочах та фруктах? Журналісти це перевірили

Журналісти 20minut.ua перевірили безпечність свіжих овочів та фруктів для вінничан. А саме чи не перевищенний в них вміст нітратів.  

Для перевірки були обрані найпопулярніші місця, де скуповують продукти: це ринок Привокзальний, супермаркет "Сільпо" та АТБ.

Були обрані: молода картопля, капуста, огірки грунтові та помідори, яблука, кабачки та полуниця.  На все про все було виділенно 200 грн. 
Найбільшу сумму довелось витратити на ринку - 100 грн. Не тому що вартість продуктів найдорожча, в цілому вона мало чим відрізняється - на одну-дві гривні. Але в супермаркеті спокійно можеш взяти в торбинку одну помідорину чи огірок і дві картоплини. На касі дівчатам все одно що пробивати. На ринку довелось брати по півкіло овочів. При цьому жіночка за прилавком здивовано казала: 
- Всього? Це що трохи на борщик? 
- Так, - відповіла. - На борщик.
В "Сільпо" ми витратили трохи більше 40 грн, а в "АТБ" вдвічі менше - хоча це пов'язано з тим, що в асортименті магазину не було кабачків і найдорожчої позиції у списку (від 22 до 25 грн) - полуниці.
 

Previous Next

Відео дня


Чим міряти? 
Перед походом за овочами були кілька годин на пошуки портативного тестера для вимірювання нітратів. В інтернеті можна знайти об'яви по продажу таких апаратів, але ціна кусається - більше тисячі гривень. Зателефонували до аграрного університету, на кафедру екології. В них там є лабораторія, але приємний жіночий голос у слухавці повідомив, що їх препарат спеціалізується лише на дослідженнях грунту та води. Тож допогти нам не можуть. 
Виручили в Донецькому національному університеті на кафедрі хімії. Сергій Радіо завідувач наукової частини ДонНУ, кандидат хімічних наук надав у розпорядження хімічну лабораторію, лаборантів і студентів університету. 
 

І почалаль магія 
Дівчата у білих халатах (журналістів теж нарядили) терли на терці капусту, помідори, полуницю..., виміряли вагу, проціджували, переливали у колбочки-пробірочки. Потім занурювали до рідини електроди тестеру, на циферблаті якого з часом з'являлись цифри. 

Студентка вузу Олександра записувала всі данні у зошит. Дивлячись на купу таблиць з цифрами, літерами та якимись значками голова йшла обертом (як вони в цьому всьому розуміються). 
Кілька годин журналісти провели в лабораторії спостерігаючи за роботою майбутніх хіміків. Потім коли всі показники були зібрані, Сергій Радіо запросив журналістів до себе у кабінет для підрахунку результатів. 
- Ми взяли по 10 мілілітрів соку з кожного продукту для аналізу, - пояснює Радіо. - Перевищення рівня нітратів не знайшли в жодному. Речовини там є, але у допустимій кількості. Так, нітрати завжди присутні. Але зараз невигідно велику їх кількість вміщати, бо ці речовини дорогі. Так кажуть мої знайомі аграрії.

Справді таблиця з результатами приємно вражає. Лише кабачки куплені в "Сільпо" майже досягли гранично допустимої норми.


Де як правило гніздяться нітрати:
Кабачок, картопля– ближче до поверхні. Капуста – у верхньому листі і у качані. Морква – ближче до середини і на обох кінцях. Огірок – ближче до поверхні і біля плодоніжки. Патисон – верхня частина, біля плодоніжки. Петрушка, кріп, шпинат – стебло і черешки листя. Буряк – у верхній і нижній частині коренеплоду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    А ще й журналіст неграмотний - несолідно для такого ресурсу
  • Анонім

    Необ'єктивно і непрофесійно
  • Анонім

    Дякую! Інформація дуже актуальна і корисна. Обов'язково врахую.

    Що дуже неприємно - дуже неграмотно оформлений текст. Будь ласка, працюйте над добором коректорів - для такого популярного ресурсу такий непрофесійний рівень неприпустимий.
  • Анонім

    Дякую! Інформація дуже актуальна і корисна. Обов'язково врахую.

    Що дуже неприємно - дуже неграмотно оформлений текст. Будь ласка, працюйте над добором коректорів - для такого популярного ресурсу такий непрофесійний рівень неприпустимий.

    Black Rina reply Анонім

    100%, таке враження що статтю писали учні 5-го класу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up