Журналісти 20minut.ua перевірили безпечність свіжих овочів та фруктів для вінничан. А саме чи не перевищенний в них вміст нітратів.
Для перевірки були обрані найпопулярніші місця, де скуповують продукти: це ринок Привокзальний, супермаркет "Сільпо" та АТБ.
Були обрані: молода картопля, капуста, огірки грунтові та помідори, яблука, кабачки та полуниця. На все про все було виділенно 200 грн.
Найбільшу сумму довелось витратити на ринку - 100 грн. Не тому що вартість продуктів найдорожча, в цілому вона мало чим відрізняється - на одну-дві гривні. Але в супермаркеті спокійно можеш взяти в торбинку одну помідорину чи огірок і дві картоплини. На касі дівчатам все одно що пробивати. На ринку довелось брати по півкіло овочів. При цьому жіночка за прилавком здивовано казала:
- Всього? Це що трохи на борщик?
- Так, - відповіла. - На борщик.
В "Сільпо" ми витратили трохи більше 40 грн, а в "АТБ" вдвічі менше - хоча це пов'язано з тим, що в асортименті магазину не було кабачків і найдорожчої позиції у списку (від 22 до 25 грн) - полуниці.
Чим міряти?
Перед походом за овочами були кілька годин на пошуки портативного тестера для вимірювання нітратів. В інтернеті можна знайти об'яви по продажу таких апаратів, але ціна кусається - більше тисячі гривень. Зателефонували до аграрного університету, на кафедру екології. В них там є лабораторія, але приємний жіночий голос у слухавці повідомив, що їх препарат спеціалізується лише на дослідженнях грунту та води. Тож допогти нам не можуть.
Виручили в Донецькому національному університеті на кафедрі хімії. Сергій Радіо завідувач наукової частини ДонНУ, кандидат хімічних наук надав у розпорядження хімічну лабораторію, лаборантів і студентів університету.
І почалаль магія
Дівчата у білих халатах (журналістів теж нарядили) терли на терці капусту, помідори, полуницю..., виміряли вагу, проціджували, переливали у колбочки-пробірочки. Потім занурювали до рідини електроди тестеру, на циферблаті якого з часом з'являлись цифри.
Студентка вузу Олександра записувала всі данні у зошит. Дивлячись на купу таблиць з цифрами, літерами та якимись значками голова йшла обертом (як вони в цьому всьому розуміються).
Кілька годин журналісти провели в лабораторії спостерігаючи за роботою майбутніх хіміків. Потім коли всі показники були зібрані, Сергій Радіо запросив журналістів до себе у кабінет для підрахунку результатів.
- Ми взяли по 10 мілілітрів соку з кожного продукту для аналізу, - пояснює Радіо. - Перевищення рівня нітратів не знайшли в жодному. Речовини там є, але у допустимій кількості. Так, нітрати завжди присутні. Але зараз невигідно велику їх кількість вміщати, бо ці речовини дорогі. Так кажуть мої знайомі аграрії.
Справді таблиця з результатами приємно вражає. Лише кабачки куплені в "Сільпо" майже досягли гранично допустимої норми.
Де як правило гніздяться нітрати:
Кабачок, картопля– ближче до поверхні. Капуста – у верхньому листі і у качані. Морква – ближче до середини і на обох кінцях. Огірок – ближче до поверхні і біля плодоніжки. Патисон – верхня частина, біля плодоніжки. Петрушка, кріп, шпинат – стебло і черешки листя. Буряк – у верхній і нижній частині коренеплоду.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Що дуже неприємно - дуже неграмотно оформлений текст. Будь ласка, працюйте над добором коректорів - для такого популярного ресурсу такий непрофесійний рівень неприпустимий.
Що дуже неприємно - дуже неграмотно оформлений текст. Будь ласка, працюйте над добором коректорів - для такого популярного ресурсу такий непрофесійний рівень неприпустимий.