Донецький національний університет хочуть назвати на честь Василя Стуса

Донецький національний університет хочуть назвати на честь Василя Стуса
Громадські активісти мають наміри перейменувати Донецький національний університет, який знаходиться у Вінниці, в пам’ ять про покійного українського борця за незалежність Василя Стуса.

Питання про перейменування Донецького національного університету уже неодноразову піднімали українські активісти, але до тепер їм не вдалося цього зробити. Колишній опір такій ініціативі демонстрував на скільки українці застрягли у минулому. Тепер українська нація заново відродилась, а Донецький національний університет переїхав до Вінниці, ця  ініціатива доречна як ніколи.

Громадський активіст Арсеній Пушкаренко висловив свої сподівання, що університет отримає ім’я Василя Стуса до нового року.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Служба безопасности Украины бросает в застенки не только тех, кто открыто выступает в поддержку самопровозглашенных республик Донбасса, но и просто сочувствующих. Людей арестовывают даже за разговоры по телефону о Новороссии, что свидетельствует о тотальной прослушке операторов связи украинскими спецслужбами. И Конституция им не указ.

    В Днепропетровске идут массовые аресты сетевых комментаторов, выступающих против братоубийственной войны на востоке страны – ежедневно хватают по 5-10 человек. Блогеров обвиняют в сепаратизме и терроризме.

    «Сейчас в СИЗО привезли троих комментчиков в соцсетях и шестерых просто часто разговаривающих о Новороссии по телефону! Из них две девушки! На всех живого места нет!», — сообщается в аккаунте ополчения Новороссии в «ВКонтакте».

    Аналогичные данные приходят из Кировограда. На днях очередной жертвой стал 33-летний противник евроинтеграции. По информации СБУ, его аккаунт в «ВКонтакте» был подписан именем Эдуард Суровый (vk.com/idl89518854). Мужчина также создал ряд других аккаунтов, которые состояли в сообществе «Кировоград против ЕС» (vk.com / kirovprotives). Сейчас эти страницы заблокированы.

    Ранее, в конце июня, одесское СБУ арестовала активистку Куликова поля Ингу Авдееву. Ее обвинили в терроризме лишь за то, что на своей страничке «ВКонтакте» она несколько раз написала «Новороссии быть». Женщина была беременной и от сильнейшего стресса потеряла в тюрьме еще не родившегося ребенка. По сфабрикованному делу Инге грозило 12 лет тюрьмы. Но в конце сентября активистку удалось обменять на пленного украинского силовика.

    Правозащитник, полковник МВД в отставке, профессор Галина Запорожцева

    «СБУ действительно очень активно мониторит соцсети. Особенно «ВКонтакте». Сейчас вылавливают всех, кто в той или иной степени высказывается в поддержку самопровозглашенных республик, им предъявляют обвинения в сепаратизме», — подтвердила в интервью НА «Харьков» киевский правозащитник, полковник МВД в отставке, профессор Галина Запорожцева.

    При этом она подчеркнула, что доказательная база для суда в таких случаях очень слабенькая, поэтому известны факты, когда обвиняемым подбрасывают патроны и другие вещественные доказательства, чтобы усилить их вину и осудить за сепаратизм и терроризм. Для суда один факт из соцсети – это недостаточно, подчеркнула Запорожцева.

    Многие из арестованных рассказывали правозащитнице, что обвинительное заключение было составлено на основании их признаний.

    «Мы знаем, и у нас есть неопровержимые доказательства того, что арестованный подвергаются пыткам. Нынешние «эсбэушники» испытывают старые методы, описанные еще в «Архипелаге ГУЛАГе» Александра Солженицына. СБУ активно привлекает к работе бойцов «Правого сектора» и уголовников. Они весьма умело выбивают из задержанных нужные показания. Это подтверждается целым рядом свидетельских показаний», — заявила Запорожцева.

    Она отметила, что своими действиями СБУ нарушает права граждан Украины.

    «Конституция Украины гарантирует любому гражданину право на изъявление своих мыслей и убеждений. Но в связи с тем, что законы сегодня у нас не работают, а лишь обслуживают интересы нынешней власти, то о Конституции уже никто не вспоминает. В стране запущена мощная репрессивная машина. Многие известные блогеры и журналисты были вынуждены либо уехать из страны, либо уйти в глубокой подполье, чтобы не получить срок по статье «Распространение информации, угрожающей национальной безопасности государства», –заключила эксперт.
  • Лис Микита

    Донецкий Университет ответил своим бывшим коллегам-предателям, переехавшим в Винницу

    http://rusvesna.su/future/1417023146

  • Олена Білоус

    http://www.vinnytsya.svoboda.org.ua/diyalnist/komentari/055145/



    13 листопада 2014 року народний депутат України, голова Вінницької обласної організації ВО "Свобода" Олексій Фурман звернувся з листом до ректора Донецького національного університету Романа Гринюка з пропозицією розглянути і ухвалити рішення про присвоєння Донецькому національному університету імени Василя Стуса.



    Як зазначено у зверненні свободівця, керівництво ДонНУ публічно демонструє свою державницьку, патріотичну позицію в питанні збереження неподільности і суверенітету української держави: "Враховуючи, що Донецький національний університет тимчасово перебуває у Вінниці та знайшов усебічну підтримку влади і територіяльної громади области й Вінниці, вважаємо за необхідне звернутися до Вас із пропозицією розглянути і ухвалити рішення про присвоєння Донецькому національному університету імени Василя Стуса".



    "Група студентів та випускників Донецького національного університету ще 2008 року звернулася до ректора з проханням розглянути можливість надання навчальному закладу імени Василя Стуса, який закінчив філологічний факультет Донецького педагогічного інституту, який згодом став університетом. Зусиллями студентів було зібрано близько 600 підписів під відповідним зверненням. Переконаний, що громада Вінниччини вітатиме такий патріотичний крок керівництва Донецького національного університету, який засвідчуватиме пошану до українських національних цінностей, повагу до мешканців области. Присвоєння Донецькому національному університету імени Василя Стуса з метою вшанування його пам'яти буде актом відновлення історичної і національної справедливости, подолання тоталітарної спадщини СССР і символізуватиме обрання нового курсу навчального закладу на моральне та творче оновлення в умовах розбудови незалежної української держави", – прокоментував звернення Олексій Фурман.



    Нагадаємо, що одне з найавторитетніших українських періодичних друкованих видань, газета "День", спільно з "Острозьким клубом" виступила із закликом до громадськости підтримати цю ініціятиву в загальній підписній кампанії. Тисячі підписів з усього світу були розміщені на сайті газети "День". Серед підписантів були не тільки сучасні українські письменники, а й представники українського академічного світу з усіх континентів.



    Довідка: Герой України, поет, перекладач, дисидент Василь Стус є уродженцем Вінниччини. Він народився у селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької области. Життя і творчість Василя Стуса були тісно переплетені з Донбасом, де геніяльний український поет жив, працював і творив.

    Прес-служба Вінницької обласної організації ВО "Свобода"
  • Протоукр

    В честь Адольфа Алоизовича назвали бы, чего уж там скромничать...

    Анонім reply Протоукр

    Донецький університет не покидав Донецька: близько тисячі вчених і викладачів і зараз працюють в Донецьку. Справжніх. І нікуди не збираються.

    А в Вінницю з нього втекло півтора десятка БЕНДЕРІОТІВ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up