З крутим польським джазом, ексклюзивним кіно і ретро-велозаїздом! Не пропустіть «Янівські вихідні»

З крутим польським джазом, ексклюзивним кіно і ретро-велозаїздом! Не пропустіть «Янівські вихідні»
  • 40 хвилин їзди з Вінниці – і ви потрапите на неймовірний фестиваль!
  • У вихідні, 19-21 червня, село Іванів Калинівського району збере найкращих велогонщиків України, іменитих польських джазменів, знавців подільської кухні та усіх, хто любить яскравий відпочинок.
  • Окрема «родзинка» фестивалю – «Вечір українського кіно». Просто неба пройдуть допрем’єрні покази кращих короткометражок, що були показані лише на фестивалі «Молодість».
  • Вхід на «Янівські вихідні» – безкоштовний. А природа й історія унікального Іванова-Янова, де колись гостював останній король Польщі і понад 10 років не могла «укорінитися» радянська влада, вразять усіх!

Для велосипедистів та фанів ретро-стилю, шанувальників якісної джазової музики і сучасного українського кіно, гурманів, що люблять смакувати незвичайні страви, усіх, хто цікавиться історією, і туристів, які готові провести незабутній вікенд на Вінниччині! Фестиваль «Янівські вихідні», що з суботи до понеділка триватиме у містечку Іванів Калинівського району, подарує незабутні враження абсолютно усім.

У цьогорічній програмі стільки сюрпризів, що кожен знайде цікавинки для себе.

У суботу – «Курна дорога» і українське кіно

– Мрію, щоб найближчим часом був створений онлайн-додаток, який кожному туристу при в’їзді у Вінницьку область покаже шлях до дивовижних сіл і містечок, що розташовані тут, – ділиться співорганізатор «Янівських вихідних» Сергій Харчук.

Відео дня

Будучи киянином, вже третій рік поспіль разом із друзями-однодумцями Ігорем Хижняком та Олександром Царевським, саме на Вінниччині Сергій Харчук проводить фестиваль, що збирає глядачів з усіх регіонів України – від Харкова до Львова.

– Янів – унікальне місто, що раніше за Київ здобуло Магдебурзьке право, мало свій палац, ратушу, величезний фортечний мур,  виняткової архітектури костел і монастир для ченців-бернардинів. Тут гостював останній король Польщі Станіслав Август Понятовський, народилися  знамениті поети Олег Чорногуз і польський геній Стефан Вітвіцький, на вірші якого писав романси Шопен, – розповідає Сергій Харчук. – Янів має надзвичайно цікаву історію, а ще – мальовничу природу і потужну енергетику.

Найпершою подією, з якої у суботу, 19 червня, розпочнеться фестиваль «Янівські вихідні», стане гравійна гонка «Курна дорога». Велосипедисти змагатимуться на витривалість з мінімальними правилами та обмеженнями, долаючи маршрути 70 і 140 км. Стартують о 12:00 з центральної площі Іванова, навпроти костелу.  Реєстрація на участь проходить тут.

– Наша гравійна гонка – це мінімум асфальту, дивовижні краєвиди Поділля, пилюка польових доріг, що біжать за обрій, і шалена швидкість – все для максимального сприску адреналіну, – розповідає співорганізатор фестивалю і куратор «Курної дороги» Ігор Хижняк. – Оскільки на наших маршрутах асфальту всього 20-25 %, а все решта – грунтові дороги, непідготовленим велосипедистам-початківцям, чесно кажучи, буде важкувато. Адже й дистанції чималі! Втім, на Вінниччині є дуже потужні аматори-велосипедисти, які постійно займаються, і, наприклад, торік якраз брати-вінничани стали переможцями гревельних змагань.

У той час, поки велосипедисти змагатимуться, біля костелу Іванова об 11.30 діятиме мистецька акція «Парк небачених рослин». Вдень о 16.00 пройде відкрита зустріч «Розвиток туризму у Іванівській територіальній громаді: потенціал та можливості», а коли вже почне сутеніти, о 22.00 просто неба стартує «Вечір українського короткометражного кіно». І це буде справжній ексклюзив!

– На великому екрані просто неба покажемо чотири короткометражки сучасних українських митців, які ще ніде не були у широкому прокаті. Тільки були представлені на кінофестивалі «Молодість», – розповідає Сергій Харчук. – Ці стрічки для фестивалю у Янові нам надав знаменитий кінопродюсер, засновник компанії «ВАВІЛОН» Андрій Різоль. Тож це будуть ексклюзивні, єдині покази.

У неділю – ретро-заїзд «Le Voyage Vintage»

Неділя на фестивалі «Янівські вихідні» о 10.00 розпочнеться дитячим велозаїздом «Future», участь у якому можуть взяти діти від 0 до 7 років.

А вже за годину – об 11.00 – відбудеться найефектніша спортивна подія фестивалю – ретро-заїзд «Le Voyage Vintage». Учасники, одягнені у вінтажні вбрання у стилі золотої епохи велосипедного спорту, подолають маршрут понад 30 км. І багато хто – на виняткових раритетних велосипедах.

– Формат ретро-заїздів запозичений з італійських велоперегонів, які італійською називаються «Le’eroica», а українською це лунало би «героїка», тому що люди, які їдуть величезні дистанції на ретро-велосипедах – герої апріорі! В Італії ретро-свято відбувається декілька разів на рік, але найбільш хрестоматійні перегони проходять у провінції К’янті. Збираються 7-8 тисяч учасників з усього світу. Це просто колосальне свято велосипедного шосейного спорту, у якому позаторік я брав участь, – розповідає Сергій Харчук. – Основна вимога до велосипедів на ретро-заїздах – щоб вони були старшими, ніж 30 років. І, звісно, їх не можна технічно осучаснювати – категорично заборонено ставити сучасні перемикачі. Суть ретро-заїздів у відродженні традицій 60–70-х років велоспорту, коли були дуже елегантні велосипеди, що, можна сказати, вироблялися вручну на багатьох мануфактурах в Італії, Бельгії, у Штатах. Учасники ретро-заїздів одягаються відповідно до тієї епохи: шиють велоджерсі у стилі тих часів, одягають кепі, а деякі – навіть спеціально до заходу відпускають вуса, щоб набути іміджу велосипедистів кінця 30-х. Якщо подивитися старі архівні відеоплівки, тоді саме така мода була. І декілька моїх знайомих, хоч у повсякденному житті зовсім не носять вуса, до заїздів із завзяттям відрощують їх, а потім ще змащують та накручують, щоб стирчали догори закручені, як у австрійського імператора Франца.

Такі ж традиції організатори розвивають у рамках «Янівських вихідних». Радіють, що щороку на фестиваль все більше учасників особливо ретельно готуються до ретро-заїздів: дівчата одягають елегантні сукні й капелюшки, а передні багажники прикрашають кошиками із квітами.

– Насправді Україні є чим пишатися. У нас є славетні велосипедні конструктори, які свого часу у 60-70-ті роки створювали дуже конкурентоспроможні гоночні велосипеди. А нині є ціла група молодих хіпстерів, які купують на барахолках, а потім відновлюють старовинні рами та інші оригінальні частини старовинних велосипедів. Все обов’язково фарбують у той колір, що був колись, – розповідає Сергій Харчук. – Зокрема, у 2019 році на найпершому нашому ретро-заїзді приз отримав харків’янин, який приїхав у Янів на італійському велосипеді Colnago 1963 року. Неможливо було відірвати очей від того велосипеда – настільки він елегантний, та ще й в ідеальному стані! А минулого року вінницька подружня пара вразила усіх дуже цікавими італійськими шосейними ретро-велосипедами, які вони придбали у Швейцарії.

Щоб ретро-заїзд був ще більш видовищним, 20 червня на фестивалі супроводжувати колону велосипедистів будуть кілька старовинних автомобілів. Зокрема, організатори вже знайшли у Вінниці раритетну стареньку Skoda 1973 року.

– У ретро-заїзді у нас буде дві категорії. У одній будуть учасники на велосипедах, яким більше 30 років, у другій – абсолютно всі бажаючі, які  їхатимуть на тих, велосипедах, які мають. Без винятків і обмежень, – зазначає Сергій Харчук.

Джазові зірки Польщі – Якуб (Куба) Плужек і Каміла Драбек

Окрім ретро-заїзду, 20 червня на фестивалі «Янівські вихідні» з 13.00 діятиме ремісниче містечко з майстер-класами, у тому числі, й кулінарними. Зокрема, секретами приготування старовинних подільських страв поділиться історик та дослідниця подільської кухні Олена Павлова.

А о 16.00 на площі за костелом розпочнеться концертна програма. Завдяки підтримці Польського інституту у Києві просто неба в Іванові з ексклюзивною програмою виступлять зірки сучасного польського джазу – віртуозний піаніст Якуб (Куба) Плужек і контрабасистка Каміла Драбек.

– До Іванова Якуб Плужек і Каміла Драбек приїдуть після великого концерту у Кракові. Це молоді, але дуже відомі польські джазові музиканти. Якуб Плужек вважається одним із найбільш талановитих та креативних джазових піаністів Польщі. Одна тільки нагорода Frederik Award багато про що говорить для тих, хто цікавиться фортепіанною музикою! Це найбільш омріяна номінація для кожного музиканта у Польщі, хто серйозно займається грою на фортепіано, – розповідає Сергій Харчук. – Чимало премій має й віртуозна контрабасистка та композитор Каміла Драбек. Випускниця Краківської консерваторії за короткий термін здобула шалену популярність, а після участі у багатьох престижних міжнародних фестивалях та записах на телебаченні закріпила за собою звання однієї з найяскравіших музичних відкриттів та постатей сучасної джазової музики.

Окрім польських джазменів, зі своїми концертами також виступлять гурт «Decorum», джазовий квартет Валентина Кисиленка з Києва та «Майстерня чоловічого гуртового співу» – знаменита акапельна команда, що виконує старовинні українські пісні.

У понеділок – екскурсії і таємниці Янова

У фінальний день фестивалю – у понеділок, 21 червня, з 10.00 можна буде відвідати екскурсії і пізнавально-оздоровчу велосипедну прогулянку по місцевих архітектурних та природних пам'ятках.

– Плануємо побачити місця української повстанської козаччини і цікаву територію, де збереглися рештки землянок відомого партизанського табору у Чорному лісі, що довкола Янова. Місцеві селяни–повстанці, що були працьовитими і заможними, до 1936 року чинили супротив радянській владі. Тож у Янові колгосп змогли організувати лише через 10 років після приходу радянської влади, – зазначає Сергій Харчук. – Також поруч знаходиться Пиків – колишнє повітове місто з напівзруйнованим костелом, де жив відомий польський географ і письменник Ян Потоцький. А ще недалеко є село Воронівці, куди до кохання свого життя Кароліни Вітгенштейн неодноразово приїжджав Ференц Ліст. Все це дуже цікаві місця, які ми запрошуємо відвідати усіх бажаючих разом із нами.

У дні фестивалю «Янівські вихідні» буде організовано трансфер із Вінниці, а у Янові поряд з фестивальним майданчиком на березі річки Снивода діятиме наметове містечко (200 грн коштує бронювання місця під 1 намет, у якому може бути до 4 людей).

З приводу трансферу і наметового містечка звертайтесь до вінницького координатора фестивалю Олександра Царевського, тел.: (098)278-66-70.

Фото надані організаторами. 

 

Читайте також:

Вінницю чекає літо open air’ів! Щотижня концерти проходитимуть просто неба у музеї-садибі Пирогова

«Вистави вчать вічному»: головний режисер театру ляльок Олександр Свіньїн про добре мистецтво

Такого про «Оленів» ви не знали! 10 фактів про хіт, який 16 років тому зробив гурт «ТІК» знаменитим

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up