Такого про «Оленів» ви не знали! 10 фактів про хіт, що 16 років тому зробив «ТІК» знаменитим

Такого про «Оленів» ви не знали! 10 фактів про хіт, що 16 років тому зробив «ТІК» знаменитим
  • У 2005 році їхні «Олені» скорили всю Україну і вже скоро вінницький «ТІК» став гуртом з найбільшою кількістю гастролей та величезною армією фанів по всьому світу.
  • У 16-й день народження свого гурту Віктор Бронюк у ексклюзивному інтерв’ю 20minut.ua поділився маловідомими фактами про головний хіт, що зробив його знаменитим.
  • Розказав, як писав текст пісні у стінах рідного педуніверситету, під час зйомок кліпу вчив української мови «Ляпіса» Сергія Міхалка та шукав раритетні оленячі килимки і «довженківську» жабу, для dj-реміксу пісні навіть записував цокіт копит і пережив гучний скандал із кондукторами.  

Найперший концерт «ТІК» відбувся 2 червня 2005 року у Вінниці у кіноконцертній залі «Райдуга». Тоді ще нікому невідомий гурт виступав на розігріві групи «Таліта Кум» і вперше на багатотисячний загал заспівав пісню «Олені». Вже скоро вона почала лунати з усіх радіоприймачів. І навіть сьогодні, 16 років потому, залишається головною візитівкою гурту.

Разом із  «ТІК» пісню «Олені» наспівує не лише вся Україна, а й жителі США, Канади, Великобританії, Німеччини, Австрії, Греції, Азербайджану, Єгипту, Болгарії, Білорусі, Польщі та багатьох інших країн, де з гастролями регулярно виступає гурт.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Задовго до прем’єри пісня була хітом студентського гуртожитку

Не всі знають, що легендарний наспів «Олені, олені, небриті і неголені…» народився в голові Віктора Бронюка ще у 2002 році, коли майбутній лідер «ТІК» навчався на історичному факультеті Вінницького педагогічного університету. Тоді окрасою кімнати співучого студента у гуртожитку був добре знайомий усім килимок із зображенням славнозвісних оленів.

Радянську «оленячу культуру», відбиток якої можна зустріти у кожній хаті, Віктор і вирішив увічнити у пісні.

— Таке враження, що дизайнери килимка за спецзадумом зображали на тих дивовижних килимках оленя, який дивиться далеко-далеко, ніби комунізм виглядає, — жартує Віктор Бронюк. — Якщо ж оленів кілька, вони обов'язково дивляться в різні боки — пильнують, щоб шпигун не прокрався...

Пісня «Олені», слова якої майже миттєво з'явилися на світ, так само легко лягли на музику. Як результат, саме ця пісня стала головним хітом на зібраннях творчого студентства Вінниці. Тож, коли перед «ТІК» постало питання, яку пісню зробити своєю візитівкою, після невеличких вагань музиканти все-таки зупинилися на «Оленях». І не прогадали!

— Пам’ятаю, багато років тому я дивився програму з Юрієм Нікуліним про те, як знімався фільм «Діамантова рука». Нікулін розповідав про пісню «Про зайців». Мовляв: «Якось повертаюсь втомлений після зйомок додому, проходжу через двір і бачу таку картину: два дядьки п’яненьких, співають пісню «А нам все равно» — от я тоді зрозумів, що пісня пішла в народ». Так само і в мене з «Оленями». Спочатку якось було трішки навіть соромно. Пісня якась така нестандартна. Був певний острах. Далі був момент шоку, коли люди всі кругом її співали: цікаво було і в депутата на телефоні почути, і просто в таксі, або молодь на лавочках сидить і співає, — згадує Віктор Бронюк. — А ще був випадок у Донецьку, під час туру, коли нас 4 рази викликали на біс. Підійшов один чоловік якоїсь нетипової як для українця зовнішності і каже: «Я живу уже больше 10 лет в Украине, но никогда не считал для себя нужным выучить украинский язык. А сегодня вы сделали больше, чем «Помаранчевая революция». Я хочу выучить украинский язык, хотя бы для того, чтобы понимать ваши песни».

Присвята тваринам чи все ж таки загадковій Олені?

Секрет пісні «Олені», як відзначає Віктор Бронюк, у її багатозначності.

Зокрема, ту ж назву «Олені» можна сприймати за власним бажанням: чи то присвята тваринам-оленям, чи загадковій дівчині Олені, про яку ще довго преса розпитувала Бронюка, чи то взагалі алегорія про все людство.

— Сутність вибраного нами стилю — у незавершеності образу, який дозволяє людині домалювати щось своє, — зазначає Віктор Бронюк. — Особливість наших «Оленів» у тому, що вони можуть бути як веселими, так і сумними. Усе залежить від того настрою, з яким слухаєш цю пісню.

«Оленячі» скандали: напад на кондукторів чи «заказуха на українських політиків з Росії»?

Найгучніший скандал за 16-річну історію гурту «ТІК» принесла саме пісня «Олені». А все тому, що рядки «Мене задобвали трамваї і колії, кондуктори, дебіли і профілакторії», — неочікувано викликали велику полеміку. Пунктуаційну.

Як сприймати слова «кондуктори дебіли»? Через кому чи через тире?

У Вінницькому трамвайно-тролейбусному депо навіть почався страйк: деякі кондуктори так близько до серця сприйняли вищезазначені рядки й образилися, що у 2006 році афіші гурту «ТІК» у громадському транспорті просто почали зривати. Ба більше — деякі кондуктори навіть загрожували не вийти на роботу, якщо афіші гурту залишаться.

І хоч скільки Віктор Бронюк не говорив, що між словами «кондуктори» і «дебіли» у пісні стоїть кома, скандал довго не вщухав.

— Кондуктори на нас дуже довго ображалися, казали, що ми їх порівнюємо з оленями й з дебілами, — згадує Віктор Бронюк. — Щодня мені телефонували незнайомі дядьки, які хотіли подати на мене до суду за те, що я образив кондукторів чи ще там когось. Казали: «Якщо дасте мені 300 доларів, то я відстану». Звісно, я не вступав з ними у полеміку, а посилав їх у далеку дорогу. Цікаво, що у пісні «побачили» люди й інший підтекст. Якось в Інтернеті я прочитав, що пісня «Олені» — це взагалі «заказуха на українських політиків з боку Росії», що ми якимось чином когось намагаємося сплюндрувати… Хоча насправді ніхто нікого не хотів образити. А те, що хтось собі щось надумує, то його справа. Наш стиль музики й поезії не дає ніякої образності й це дає можливість фантазії слухача чи читача відірватися від землі, подумати про своє і сказати: «Ой блін!».

Для зйомок кліпу віднайшли раритети і «довженківську» жабу

Офіційний кліп на пісню «Олені» вийшов у 2006 році. У кадрі разом із «ТІК» постала популярна білоруська група «Ляпіс-Трубецькой».

— Так сталося, що у нас були спільні знайомі, і коли ми вже самостійно працювали на студії, запропонували «Ляпісу» записати разом пісню. Ми їм дали на вибір «Сосюру», «Вчительку» й «Оленів». Сергій Міхалок погодився на «Оленів», сказав, що дуже зацікавило зробити щось для нього незвичайне й тим більше українською мовою, — згадує Віктор Бронюк. — Незважаючи на спорідненість української і білоруської мов, пам’ятаю, що під час запису пісні «Ляпісам» було важкувато вимовити «і» після приголосних, наприклад, у слові «дівчата». Але зрештою все вийшло природно: хто слухає пісню у записі — навіть не помічає.

Що ж цікавого було на самих зйомках кліпу? За добу до зйомок «Оленів» режисер Роман Веркуліч дописав сценарій і перед учасниками гурту «ТІК» постало завдання: знайти 10 старих телевізорів, одяг у стилі 80-х і раритетні музичні інструменти.

Стильні салатові костюми музиканти знайшли у губернаторському оркестрі Вінниці, а телевізори всього за кілька годин допомогли розшукати друзі, які з радістю розлучались із уже запиленими й забутими на горищах прадідами сучасних «голубих екранів».

Найдорожчий і найважчий реквізит кліпу — дві величезні камери, які нині можна зустріти хіба що у фільмі «Москва сльозам не вірить» — «ТІК» знайшли у столиці, а останній штрих — велику керамічну жабу, що красується на телевізорі в кімнаті «Ляпісів», — лідеру «ТІК» Віктору Бронюку приглянулась вже на студії ім. Довженка.

До речі, від'їжджаючи до Києва на зйомки кліпу, хлопці мало не забули найважливіший атрибут у кадрі — килимок із оленями. Щоб не повертатися додому, вони заїхали у рідні колись гуртожитки Вінницького педуніверу і «кинули клич»: треба килимок. Студенти-«оленярi» принесли цілий оберемок, тож навіть довелося влаштовувати своєрідний тендер.

Кліп знімали 30 годин

Аби вчасно приїхати на зйомки, музиканти прокинулись о п'ятій ранку. Декорування приміщення розпочалось опівдні, а на знімальний майданчик хлопці вийшли аж о 22.00.

— Узагалі на зйомки в нас було 30 годин. А так як «Ляпісам» ще треба було їхати на запис до Харкова, сцени за їх участю відзнімали першими, — згадує Віктор Бронюк.

Для ідеального дублю лідеру «ТІК» тоді, до речі, довелось аж три години просидіти на бобінному магнітофоні з баяном.

А останню сцену — прикрашання ялинки та прихід гостей, яких зіграли київські актори — знімали вже під ранок.

Для dj-реміксу записували навіть цокіт копит

У грудні 2007 року «ТІК» запустили у радіоротацію ремікс своїх тріумфальних «Оленів». Автором танцювальної версії, яка скоро здобула статус ключового новорічного хіта 2008 року, став київський діджей Джельсоміно. Мікс вийшов приємним, легким і святковим.

Цікаво, що у процесі роботи над танцювальною інтерпретацією пісні було зроблено кілька варіантів: і з новорічними дзвіночками, і з цокотом копит, і з твердим клубним звучанням. Ці версії також не пропали.

— Ми вивісили їх на офіційному сайті гурту. І всі, хто бажав у новорічну ніч 2008-го відірватись під «Оленів», змогли собі зробити такий новорічний подарунок: зайти на сайт за посиланням і все собі завантажити, — розповідає Віктор Бронюк.

У Вінниці на честь «ТІК» 2008 рік навіть оголосили роком Оленя

На честь найголовніших музикантів, що прославляють рідне місто, у Вінниці 2008 рік навіть оголосили «роком Оленя».

«ТІК» тоді відкривали головну ялинку Вінниці.

— Коли дізнався, що Вінниця вирішила 2008-й зробити роком Оленя, єдине, що мене насторожило — щоб пісню «Олені» не зробили гімном Вінниці, — посміхається Віктор Бронюк. — Бо всі кондуктори тоді б звільнилися. А це погано. Тим більше в умовах тодішньої фінансової кризи. Тоді на мене б ліг тягар від того, що я порушив у місті транспортну комунікацію (посміхається)

На головній сцені Вінниці «ТІК» тоді виступали у шапках у вигляді оленів і жартували, що найбільше переймаються, щоб після цього діти не почали вірити в Оленя, як у Діда Мороза.

Ну і з фірмовим почуттям гумору «ТІК» тоді бажали всім у 2008-му:

— Передусім не заробити собі рогів! Просто жити своїм життям. Не забувати, що ми люди, а не олені, відноситись один до одного по-людськи, бо разом — воно і набагато краще!

До звертання «Олені» музиканти гурту звикли давно

Хоч після «Оленів» у «ТІК» було чимало хітів, які миттю підкорювали Україну, саме після найпершого до музикантів гурту наміцно приклеїлось звертання «Олені».

— «О-о-о, це ж Олені!» — до такої реакції людей ми вже давно звикли, — зізнається Віктор Бронюк. — Скажу чесно, колись, коли я ще був чиновником і працював в управлінні культури Вінницької міськради — це було якось не зовсім приємно. Але сьогодні, хочемо ми того, чи ні, «Олені» є нашою візитною карткою. Це, власне, те, з чого ми починали працювати, це та пісня, яка нас вивела в люди. І сьогодні відхрещуватись від цього — це було б нечесно навіть перед самим собою.

Серед затятих фанів пісні чимало зірок

Пісня «Олені» скорила серця не лише глядачів, а й багатьох зірок шоу-бізнесу, які не раз зізнавалися у своїй любові до хіта.

Зокрема, Ірина Федишин наприкінці 2019 року під час свого туру «Україна колядує», коли виступала у рідному місті Бронюка, зізналась, що персонально почути «Олені» — її різдвяна мрія.

— У мене є одна маленька різдвяна мрія, яку, я дуже надіюся, зараз Віктор втілить у життя, — запрошуючи зіркового колегу на сцену, поділилась співачка. — Мені дуже подобається пісня, яка називається «Олені-олені …» Віктор, думаю, ти не відмовиш мені сьогодні? Заспіваєш мені про оленів?

Як справжній джентльмен, Бронюк, звісно, не відмовив. І після «Оленів» влаштував із Федишин ще й співочий батл «Білих троянд» — почергово та у дуеті артисти виконали однойменні хіти.

На репетиційній базі «ТІК» є ціла колекція оленів

Після виходу пісні «Олені» фани почали задаровувати «ТІК» різноманітними оленями. Відтак — на репетиційній базі гурту за ці роки утворилась чимала ексклюзивна «оленяча» колекція.

— І новими екземплярами вона поповнюється регулярно! — ділиться Віктор Бронюк. — У нас є натуральні муляжі оленів, обтягнуті шкірою або ж мініатюрні копії; є дерев’яні олені; є і м’які іграшки; ті, що співають; є кришталеві, які світяться; сувенірні олені. Маски у вигляді Оленів, футболки з їхнім зображенням. Мені навіть на весілля подарували…оленячі роги зі старовинного замку! Коли їх дарували, то сказали, аби це були останні роги в моєму житті. Вони зараз у нас на стіні висять.

У Вінниці концерт «ТІК» пройде просто неба 15 серпня

Заспівати не лише «Олені», а й всі інші улюблені хіти «ТІК» разом із Віктором Бронюком вінничани зможуть на великому сольному концерті гурту, що 15 серпня о 20:00 пройде у PIROGOV SKY — просто неба у легендарному музеї-садибі Пирогова.

Оскільки крайній концерт «ТІК» у Вінниці був 2 роки тому, Віктор Бронюк та його найкращі музиканти настільки скучили за рідною вінницькою публікою, що дадуть такого драйву, щоб вистачило ще на роки вперед.

Під зоряним небом 15 серпня почуємо свіженькі прем’єрі та будемо  разом співати і танцювати під перевірені пісенні блокбастери — від запальної «Вчительки», романтичного «Апрєля» і «Не цілуй», розривної «Свєти», «Біла хмара, чорна хмара» й «Сірожине пірожине» до патріотичних «Люби ти Україну!» і «Запах війни», яскравої «АЛЬО-НИ», «Робота», зворушливої «Зливи» і багатьох інших.

Квитки на вінницький концерт гурту «ТІК» вже продаються у всіх касах міста і на сайті bilet.vn.ua.

 

Читайте також:

«Даруйте книги замість квітів!» Арсен Мірзоян їде у Вінницю, щоб вразити акустикою просто неба

Щасливі разом! Яна Глущенко і Олег Збаращук – про річницю в Одесі і незабутні дні у Вінниці

Побачити «Арктичних верблюдів» і найбільший фестиваль кіно для дітей – вінничани можуть до 6 червня

Марко Галаневич із «ДахаБраха» – про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина

Вінницю чекає літо open air’ів! Щотижня концерти проходитимуть просто неба у музеї-садибі Пирогова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Белая

    У нас теперь каждый сам сибе сочинитель песен, что вижу то и пою, перевелись талантливые исполнители и поэты.
  • Julia Mizjuk

    Пам'ятаю той концерт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up