Марко Галаневич із «ДахаБраха» – про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина

Марко Галаневич із «ДахаБраха» –  про репресованого прадіда і дворянську рідню із Гайсина
  • Він – єдиний чоловік у найвідомішому українському етно– хаос гурті «ДахаБраха», з яким став лауреатом Шевченківської премії і об’їздив весь світ.
  • А для нас, Марко Галаневич – ще й земляк. Народився у селі Крушинівка Бершадського району. Тому зізнається: завжди коли виступає у Вінниці, випробовує особливий трепет.
  • Сьогодні Марко Галаневич поділився вражаючими фактами про своїх предків, що жили на Вінниччині.

–  Може, моя історія когось надихне на бажання поджолобатися в історії свого роду. А там, дивись, і якесь шляхесько-дворянське гніздечко організуємо, –  говорить Марко Галаневич.

Детально заглибитися у історію предків, соліста «ДахаБраха» підштовхнуло таємниче зникнення у 1938 році його прадіда –  Галаневича Івана Анфімовича.

Тому, коли у Facebook артист натрапив на спільноти, що досліджують генеалогію, вирішив, будь-що докопатися до істини. І завдяки досліднику Сергію Фазульянову зміг дізнатися дійсно багато вражаючих фактів.

Відео дня

–  Прізвище маю досить незвичне, як для нашого краю. В родині кажуть, що прадід був поляком, працював на заводі в селі Красносілка Бершадського району Вінницької області, –  розповідає Марко Галаневич. –  На користь того, що прадід був поляком говорить той факт, що сина свого назвав Бронеславом. Так, принаймні, записано було в метриці. Ми ж дідуся завжди називаємо Борисом. Дід про свого батька особливо нічого не знає, і знати не хоче, бо батько його зник у 38– му році, коли малюку Бронеславові було 3 роки. В родині існувало два пояснення: або він втік до іншої жінки, або його заарештували, бо такі були часи. Нещодавно, мені нарешті вдалося привідкрити завісу таємничості. І обидва варіанти виявилися правдою.

Марко Галаневич

«Думав, що сталінські репресії –  то давня і для мене відсторонена історія. Виявилося, все близько і болісно»

Слід свого прадіда Марку Галаневчиу вдалося знайти у Черкаському архіві СБУ. З протоколу допиту він дізнався, що дід Іван утік до іншої жінки в місто Жашків. Там працював на цукровому заводі, де його й арештували та звинуватили в антирадянській діяльності.

–  Навішали всякої «лабуди» у кращих традиціях гебні. Мовляв, брав участь у «польско-галицких повстанческих организациях». І засудили до розстрілу. Реабілітовано у 1961-му році. За відсутністю складу злочину, –  розповідає Марко Галаневич. –  Коли я прочитав, мене це, м’яко кажучи, вразило. Думалося, що сталінські репресії –  то давня і для мене відсторонена історія. А тут, виявилося, все досить близько. І навіть... болісно.

«Батьки прадіда були дворянами і справно платили податки в місті Гайсині»

Завдячуючи подальшій роботі дослідника Сергія Фазульянова, Марку Галаневичу пощастило з’ясувати ще одні цікаві факти з історії своєї родини.

–  Заглиблюючись в архіви, вдалося дослідити, що батьки мого репресованого прадіда –  Анфім та Марія Галаневичі –  були дворянами і справно платили податки в місті Гайсині, де і проживали. І хоч на початку ХХ століття більшість населення містечка складали євреї, мій прапрадід хрестив своїх дітей у православному храмі. Тобто, мало шансів, що маю єврейську кров, як і польську. Принаймні, за цією родинною гілкою, –  ділиться Марко Галаневич. –  Взагалі, є підстави вважати рід Галаневичів священицьким. Бо досить часто згадується у списку священицьких родин Подільської губернії.

Марко Галаневич зі своїм гуртом «ДахаБраха»

«Брат прадіда загинув через аварійний літак вже після завершення війни»

Коли шукав правду про свого зниклого прадіда, Марко Галаневич також дізнався трагічну історію його старшого брата Костянтина.

–  У мого репресованого прадіда було багато братів і сестер. Старший брат Костянтин у 1945 році розбився на літаку, будучи «Начальником автодорожного отдела северной группьі войск» радянської армії на Далекому Сході. Аварія сталася через недбалість тих людей, що відповідали за політ, –  розповідає Марко Галаневич. –  Літак, щоб перевести трьох офіцерів дали в аварійному стані. Загинули вищі офіцери 20 червня 1945 року. Уже після завершення війни. Коротше кажучи, совок. Який я недаремно не терплю ще зі свого совкового дитинства. Портрет брата прадіда можна побачити на світлині. На жаль, зображення самого прадіда знайти не вдалося. Поки... Вірю, що ще щось знайдеться цікавеньке. Є передумови.

Читайте також:

«Славко Чорновіл, з Черкащини», — представився однокурсникам. Спогад жмеринчанки про патріота

Володимир Висоцький на канікулах у Гайсині. Фото зірок, чиє дитинство проходило на Вінниччині

Флешмоби, конкурси та віртуальні подорожі: як Вінниця святкуватиме День Європи. Програма

Вінницю чекає літо open air’ів! Щотижня концерти проходитимуть просто неба у музеї-садибі Пирогова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    а ведь какая-то сволочь наклепала на него донос
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up