Продовження розслідування про дівчачі розборки: всі учасниці "смітникової люстрації" поховалися

Продовження розслідування про дівчачі розборки: всі учасниці "смітникової люстрації" поховалися
Знімок з Вконтакті. Про цих дівчат, як кривдниць Яни, говорять читачі RIA у своїх коментарях до статті “Дівчача помста: „Лізь у смітник!”. Обидві видалили свої сторінки - пояснювати вчинок не хочуть
Від сорому чи зі страху? Дівчата, які силою змусили знайому залізти у смітник, повидаляли свої сторінки Вконтакті. Одна кардинально змінила зачіску і каже, що більше не спілкується зі «співучасницею». За другу дівчину заступилася мама, мовляв, за домашніми клопотами дочка на таке часу не має. Жертві теж розголос не потрібний

Вінничани допомогли редакції знайти дівчат, які змусили знайому залізти у смітник і посміхатися їм звідти для фотографії. Дівчачі „розборки”, відеозапис яких злили в інтернет, не залишили байдужими нікого.

Питали, чи знаємо ми фігуранток відео, з управління освіти. З проханням поділитися інформацією телефонували з прокуратури. І поки міліція шукає дівчат своїми, офіційними методами, у коментарях до надрукованої в минулому номері RIA статті „Дівчача помста: „Лізь у смітник!” читачі лають кривдниць і питаються:

- Бачте, які дружні? Разом на відео знімалися і сторінки дружно повидаляли. Де ж їх сміливість поділася?

Пояснити хоча б щось дівчата, на яких наші читачі вказали, як на головних дієвих осіб на відео „За пи...ж нужно отвечать”, не захотіли. Обидві не стали заперечувати свою причетність до «сміттєвої люстрації», якою зацікавилася міліція. Одразу ж, як тільки отримали повідомлення від журналіста з проханням поговорити, видалилися з Вконтакті.

Катя ховається
- Нє, всьо, досвіданя, - відповіла на телефонний дзвінок з пропозицією розказати, як все було, Катя.

Якраз, щоб показати її поведінку, яку вважають неприпустимою для 15-річної дівчини, розмістили відео знущання над Яною (назвемо так постраждалу дівчину) активісти „Модного вироку” на сторінці своєї групи.

На Катю не мала впливу обіцянка журналіста зберегти її анонімність. Вона на діалог не пішла. А от на Аsk.fm про це відповідала анонімам. Написала, що більше не товаришує з Сашею (друга дівчина з відео, яка й фотографувала Яну на телефон у смітнику). А от з Яною, пише, нормально спілкується.


Стопкадр з відео. Катя дала зрозуміти Яні: якщо вона не полізе сама в смітник, буде побита

«Що було, те було», - написала Катя, але причину покарання Яни не розкрила. Мовляв, не хоче про це згадувати. Коли її хтось спитав про жаль до дівчини у смітнику, відповіла: нічого не поробиш, за свої слова і вичинки треба відповідати. А співрозмовнику, який назвав Яну нормальною дівчиною, написала: «Нормальна б не дозволила себе так принижувати».  

З того ж Аsk.fm знаємо, що Катя після розголосу її вчинку підстригла довге волосся та змінила його колір.

Саша постійно вдома
За що смітником карали Яну питали ми і другу дівчину, яку впізнали на відео вінничани. Ту, що фотографувала жертву «люстрації» і наказувала їй, посміхаючись, в об’єктив махати ручкою.

Саша теж на повідомлення Вконтакті відреагувала видаленням сторінки. Але завдяки читачам нам вдалося знайти мобільний телефон її матері Марини. Та не здивувалася дзвінку з питанням про відео, яке гуляє в мережі, але, видно, була не готова щось сказати одразу. Передзвонила пізніше.

- Моя дитина в школу ходить і вдома ночує. Може, хтось підставляє її, не знаю. Вона постійно вдома, - сказала жінка, а на питання, чи бачила вона відео, про яке мова, і звідки про нього дізналася, Марина відповіла: - Я нічого чути і бачити не хочу. Знаю, що це не вона і вона не могла такого зробити. Моя дитина не винна ні в чому. Вона в мене хороша красива дівчинка. У всьому допомагає. Ми самі живемо. В нас немає папи. Дідусь - інвалід. Ще двоє братиків у неї є. Вона все робить. Це подружки, мабуть, нехороші наговорюють на неї…

Яна не хоче проблем
Посилання на сторінку Вконтакті постраждалої дівчини ми дізналися теж від читачів. Яна написала номер свого телефону, але в обумовлений у переписці час її мобільний був вимкнений. Пізніше дівчина подзвонила сама:

- Вибачте, але не дзвоніть мені більше і не шукайте мене. Розумієте, дівчата пошуткували. Це просто був розіграш… Ми з ними пошуткували… Мені 19 років. Мені в університеті не потрібні проблеми... До побачення.

Дівчина не хоче розголосу і боїться ще більших проблем, ніж уже має. Але до слова, вона не виглядає старшою за своїх «люстраторок». Можливо, років Яна собі додала, щоб не шукали її батьків.

Втім, цим уже займається міліція. Нагадаємо, щойно редакція натрапила на відео зі смітником Вконтакті, передала його в кримінальну міліцію у справах дітей. Там почали дослідчу перевірку. За фактом публікації подію зареєстрували, але провадження не відкрили, бо заяви від потерпілої чи її батьків нема.

Якщо дівчина дійсно повнолітня, як роз’яснює начальник кримінальної міліції у справах дітей обласної міліції Ігор Пороховий, вона приймає рішення, чи писати заяву, сама. А якщо неповнолітня, то, як додав начальник кримінальної міліції у справах дітей міста Володимир Борищук, батьки мають писати заяву про злочин проти їхньої дитини.

Правоохоронці другий тиждень встановлюють учасниць смітникової люстрації. Інформацію від читачів RIA передала їм. Міліціонери офіційним шляхом встановлюють, в яких навчальних закладах вчаться Катя, Саша, Яна.


Знімок з мережі Вконтакті. Про цих дівчат, як кривдниць Яни, говорять читачі RIA у своїх коментарях до статті “Дівчача помста: „Лізь у смітник!”. Обидві видалили свої сторінки - пояснювати вчинок не хочуть

Хто і звідки
А RIA дізналася, що одна з кривдниць отримала атестат про закінчення неповної середньої освіти у вечірній школі та вступила в коледж менеджменту. Друга дівчина ще вчиться в тій самій школі №24.

- Вона закінчила дев’ятий клас. Випускниця. Я вручав їй свідоцтво про базову середню освіту, - розповів про Катю директор школи №24 Олександр Седельов, а про Сашу сказав: – Це учениця наша. Більше не можу надати ніяких даних. Це конфіденційна інформація. Озвучу її тільки на запит з правоохоронних органів.

Про історію зі смітником Олександр Седельов до розмови з журналістом не знав, й каже, був шокований побаченим на відео. Але ніяких дій, доки міліція не доведе причетність його учениці до правопорушення, він вживати не буде. Не стане телефонувати батькам.

- Без інформації з правоохоронних органів, яка підтверджує, що це дійсно ця дівчина, в нас немає підстав, щоб дитину віднести до групи ризику і проводити з нею персональну профілактичну роботу, - каже директор школи. - А якщо ми помиляємося? У дитини, яка ні причому, буде психологічна травма. Якщо тільки правоохоронці доведуть, що ця учениця схильна до правопорушень чи якоїсь протиправної поведінки, то тоді ми займемося. А доти до всіх дітей однаково ставимося.  

«А звідки підлітки взяли оце кидання в сміттєві баки?!»
Ось як прокоментував відео, на якому, можливо, його учениця в парі з випускницею знущається з іншої дівчини, педагог - директор вечірньої школи Олександр Седельов:

- Це вже було - знімали на відео різні речі і викладали в мережу. Є, що роблять це спеціально – підігрують, щоб виставити. Або ж дійсно підлітки спричиняють одна одній такий ось психологічний, фізичний тиск. Я таке оцінюю вкрай негативно. Такому не місце в нашому суспільстві. Якщо таке відбувається, то це вже проблема. Проблема виховання батьків і дітей у першу чергу… Я взагалі такі речі, як це відео, не дивлюся. Не шукаю в інтернеті такі сюжети. Мені просто страшно бачити, на що можуть бути здатні діти. А цей факт - компетенція, однозначно, правоохоронних органів. Міліція має з’ясовувати, звідки це, чому і як. От в статті написали «сміттєва люстрація». А звідки ці підлітки взяли оце кидання в сміттєві баки? Що провокує до таких дій? Якщо по телебаченню показують, що можна кинути народного депутата чи прокурора у смітник, то чому не можна зробити це з ровесником? Різниця тільки в тому, що це – діти. Я не кажу, що на таке треба закривати очі. Ні в якому разі. Про факти насилля треба говорити. Але бачите, яка реакція? Підлітковий вік – найважчий у житті людини, коли йде переоцінка цінностей, коли ведеться боротьба між дитинством і дорослістю. Підлітки вже себе вважають дорослими, але вони і фізіологічно, і психологічно ще діти. Хочуть бути дорослими, вести себе по-дорослому, тому дуже часто наслідують нас. Через наслідування ця смітникова люстрація й вилізла.
 

Школярки для відео навіть… убивали
Дніпропетровськ, Луганщина, Миколаїв, Одещина і Суми за останні шість років «відзначилися» дівчачими зйомками зі справжнім, не розіграним, побиттям для інтернетмережі. За цими фактами порушували кримінальні справи, бо батьки жертв не цуралися писати заяви в міліцію. Найстрашніший із усіх випадків – вбивство однолітки, яке школярки зняли на мобільний телефон.
Це було в Миколаєві взимку 2008 року. Шокуючі кадри зняли одразу на кілька телефонів. Дівчину забили за те, що вона заразила знайомого СНІДом.
У Сумах над першокурсницею знущалися учениці профтехучилища на чолі з випускницею. Відео стало доказом злочину п’яти дівчат, яких судили за хуліганство.
В Овидіополі Одеської області дев’ятикласниці побили ногами по голові дівчину за списування. Процес покарання зняла на свої телефони мало не половина учнів школи.
Весна 2012 року, Дніпропетровськ. Відеокадри знущань випадково потрапили на очі батькам постраждалої. Сама б дівчина, як вона сказала, ніколи б не зізналася про те, що її побили однолітки.
А в місті Стаханов на Луганщині у вересні 2013 року 13-річну дитину поставила на коліна група старших дівчат, била і змусила просити пробачення. Керувала процесом 18-річна вагітна, яка запідозрила підлітку в зустрічах із батьком її дитини.

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Орлова Дана

    Странно,еще не известно что это было ,но зато сами неоднократно нарушаете Закон Украины "Про защиту персональных данных" и если это было постановочное видео, а кто то пытается подставить этих девочек, не занимается ли наша пресса точно таким же  унижением личности несовершеннолетних лиц и не боитесь ли Вы ,что завтра кто-то из участниц отреагирует суицидом и кто тогда будет отвечать за доведение до такого состояния ?
  • Пузанова Лилия

    Мы поддерживаем депутатов, которые кидают "регионалов" в мусорные баки, ставим эти сюжеты на ТВ, и в то же время осуждаем девочек, которые сделали то же самое. Странные мы...
  • Анонім

    Хм, что то не удивлен.... Надеюсь все таки получат хоть условку, а то давно пора. Знаю Катю лично и не один год, так что могу сказать с уверенностью, если поговорить с её мамой и показать видео, вставят ей не плохо, но толку из этого не будет, так что тут нужно наказывать только жестко.

    Плохо только что "Яна" писать заявление не хочет...

    Дарья reply Анонім

    Мені здається, що після того, що Яна пережила, і побиття і погрози, вона боїться писати заяву, щоб не постраждати ще більше від Каті і Саши. Але за скоєне людина має бути наказана, щоб було уроком для інших.

    Анонім reply Дарья

    согласен, боится, но если бы написала и дали бы условку, что скорее всего, они бы к ней не рыпались, так как вдруг что и  сразу валят в колонию.
  • Місцевий

    На зонах простоюють цілі швацькі цехи. Шити спец одяг і солдатські бушлати потрібно ж комусь, ось і буде поповнення тих цехів.

    Соловьев Антон reply Місцевий

    Кто про что,а вшивый-про баню...Здесь-то причем РУССКИЕ ЖЕНЩИНЫ?Или Винница-уже Россия?

    Смотри,додошко,за сепаратизм загребут.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up