Квартирних крадіжок у Вінниці стало більше. Чому поліція не справляється?

Квартирних крадіжок у Вінниці стало більше. Чому поліція не справляється?

Злодія, спійманого на квартирних крадіжках, спитали, чого приїхав красти саме у Вінницю. «Бо у вас багате місто», - відповів. Хто, кого і як обікрав у нашому «багатому» обласному центрі та чому статистика квартирних крадіжок постійно зростає, розповів начальник карного розшуку. 

Майже три сотні квартир і приватних будинків обчистили з початку року у Вінниці – обікрали 296 помешкань вінничан. Оперативники ділять цю статистику за способом проникнення, бо те, яким чином крадій проник у чуже житло, говорить про рівень його кваліфікації - випадковий злодій чи професіонал.

Випадкові крадії лізуть через балкони, ламають вікна або псують замки викрутками. А кваліфікований злодій працює відмичками. Він точно знає, який замок візьме, а до якого не варто й підступатися, і вже володіє інформацією, в котрій квартирі знайде цінності.

Якраз методом підбору ключа (відмичками), за словами начальника управління карного розшуку обласної поліції Олександра Цимбалюка, було скоєно більше ста квартирних крадіжок. Полковник сказав, що місцевих раніше засуджених злодіїв знають і оперативники, і дільничні. Профілактику проводять. Але погоду роблять гастролери. Найчастіше, це кримінальні елементи зі Сходу, які приїжджають попрацювати до Вінниці на кілька днів.

- Війна призвела до того, що з місць бойових дій ті люди, які не хочуть воювати ні за Україну, ні за бойовиків, а хочуть красти, приїжджають до нас і створюють тут проблеми, - говорить Олександр Цимбалюк. – Були такі, що питаєш, чого сюди приїхав, відповідають: «У вас багатий город». Чогось вони так вважають. Видно, заїжджають, дивляться на будинки і складають враження.

Відео дня

Як правило, гастролери, зупиняються на квартирах, що здаються щодобово. Працюють днів три. У одному житловому кварталі. Обберуть кілька квартир – і шукай вітру в полі.

В поліції пояснюють: квартирника треба спіймати на гарячому, щоб його справа мала судову перспективу. Через це просять вінничан інформувати на «102», якщо чуєте підозрілі звуки або помітили сторонних людей, які крутяться в під’їзді чи під будинком.

- Правильно в народі кажуть: добрий сусід краще хорошого родича, - говорить Олександр Цимбалюк. – Родича можна роками не бачити, а сусід завжди поруч. І у нас є багато випадків затримань квартирників після дзвінків сусідів про чужих людей в під’їзді. Патрульні швидко реагують, перевяють, хто ходить, чому й чи немає в кишені приборів, які свідчать, що це квартирник. Відмички є різні. У нас вже ціла колекція назбиралася.

Начальник карного розшуку розказав, що одне із останніх затримань «домушників» по дзвінку сусіда було на квартирі співробітника поліції.

- Хлопчик був вдома, його просто закрили у ванній кімнаті і пограбували квартиру, - каже Олександр Цимбалюк. – Дітей варто навчати, що нікому чужому відкривати не треба двері.

Також головний оперативник області перед сезоном відпусток радить менше говорити про поїздку на відпочинок, за кордон:

- Бажано, щоб менше людей знали, куди ви їдете, на скільки і коли виїжджаєте. Піде через знайомих інформація – і цього буде достатньо. Злодій підхопить «тему» і матиме вашу хату на прикметі. Потім прийде і перевірятиме кілька вечорів. Не горить світло – значить поїхали. Може ставити мітки для перевірки на дверях, щоб пересвідчитися, що ніхто не приходить кілька днів.

- Були раніше у нас випадки в квартирах і будинках, господарі яких поїхали в Єгипет чи до Європи відпочивати. Злодій заходив, знаходив ключі від машини, все туди вантажив з хати і їхав звідти хазяйською машиною, - продовжує Олександр Цимбалюк. - Він закритий зараз. Спіймали, арештувати і засудили.

Нещодавно RIA/20minut.ua писала про злочинців, звільнених за Законом Савченко. Відпускають, перерахувавши термін тримання під вартою за принципом "день за два", й квартирників. Їх уже вийшло, як каже начальник карного розшуку, 30, і лишень вісім із них дійсно поселилися за тими адресами, які вказали в документації для кримінально-виконавчої інспекції. Решту тепер треба знайти розшуківцям, аби контролювати, чи не взялися вони знову за крадіжки з квартир.

- Відпрацювання проводимо, але в нас не вистачає часу і людей, - каже начальник карного розшуку. – Тим паче, в нас дуже м’яке законодавство, яке дозволяє відпускати під заставу злодіїв. До абсурду доходить: ми його три рази ловимо, по трьох кримінальних провадженнях проходить, що він краде, і він на свободі знаходиться. Суд постановив йому арешт і визначив заставу. Жінка, яка так само, як він, ніде не працює, приносить 45 чи 95 тисяч гривень, його відпускають, і на другий день він знову іде по наших з вами квартирах.

Олександр Цимбалюк також розповів, як на Київській жінка спіймала злодіїв, що проникли в сусідню кватиру. Почула їх через двері і зачинила вихід з тамбуру. Крадії намагалися втекти через вікна – стрибали. Втекти не вдалось.

- Людям не треба самим вживати заходів для затримання злочинців, тому що зараз спостерігається озлобленість, і в злочинця може бути не тільки відкрутка, ніж, кастет, - каже Олександр Цимбалюк. – Зараз зброї багато. Граната – це вже не зброя вважається. Кожен, хто себе вважає «крутим», має гранату. Дзвоніть «102». Для нової поліції саме головне – приїхати вчасно, так що реакція на ваш дзвінок буде обов’язково.

Як працює сьогодні нова служба «102» та наскільки оперативно патрульні поліцейські реагують на виклики вінничан, можна прочитати в репортажі з диспетчерської

 

Читайте також:
У Вінниці стали частіше обкрадати квартири (ІНФОГРАФІКА)
За ніч у Вінниці обікрали дві квартири. Де краще не ховати цінності?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Lexx

  • Анонім

    Раніше патрульна служба ходила по дворах в день та в ночі. А зараз круті поліцейські їздять на крутих машинах, безтолку палять бензин і крім того, що ловлять порушників ПДД нічого не роблять. Скоро приростуть до сидіння. Потрібно не їздити, а більше ходити по дворах міста, спілкуватись з людьми...
  • Oleksandr Stoliarov

    Не справляється, бо зайнята селфі, ремонтом побитих автомобілів і відвідуванням судових засідань, за позовами громадян, через незаконно складені постанови
  • Дарья

    І без відпусток можуть пограбувати квартиру, навіть тоді коли перебувають господарі на роботі. Для крадія немає перепон, він якщо намітив квартиру, то будь-яким чином пограбує, чого б це йому не коштувало.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up