Як у Вінниці знайти роботу переселенцям з зони АТО та Криму?

Як у Вінниці знайти роботу переселенцям з зони АТО та Криму?
Для переселенців із зони АТО та Криму однією з головних проблем є пошук роботи. Де працювати на Вінниччині людям із статусом ВПО, колишнім шахтарям та виноробам?

За офіційною інформацією у Вінницькій області близько 12 тисяч вимушено переселених осіб і більше половини людей з них проживає в центрі області. Популярними вакансіями, якщо вірити сайту rabota.ua є спеціальності у сфері продаж, торгівлі. Поширені вакансії адміністративного персоналу, водії, кур’єри. У області – потрібні спеціалісти сільського та лісного хазяйству.

Що потрібно знати переселенцю при працевлаштуванні?

Допомогу в працевлаштуванні біженцям надає і держава. У статті 24 закон №245 Закону України “Про занятість населення” має кілька цікавих пунктів для вимушених переселенців, що зареєструвались у центрах занятості та отримали статус безробітного.

Відео дня

Законом передбачено надавати вимушеним переселенців компенсацію витрат на переїзд до місцевості, де вони будуть працювати,  витрати на проходження медичного або наркологічного огляду, якщо це необхідно для працевлаштування.

Окрім цього роботодавці отримують компенсацію на зарплати для переселенців. Але розмір виплати не більше середнього рівня заробітної плати по регіону.

- Такими законами держава стимулює роботодавців, - каже адвокат Юрій Усов. – Надаючи компенсацію на витрати по зарплатам для роботодавців переселенці автоматично становляться більш бажаними кандидатами на вакантні місця, ніж місцеві жителі.

Якщо за фахом біженець не знайшов роботу, то він може отримати ваучер на перепідготовку, підвищення кваліфікації за професіями, які популярні на ринку праці. Тепер таку можливість мають переселенці працездатного віку. Раніше, тільки громадяни віком від 45 років.

Пошук роботи. До кого звертатися?

Центр зайнятості

У Вінницькому центру зайнятості переселенці можуть стати на облік, отримати допомогу по безробіттю. Крім того тут можуть допомогти із пошуком роботи (як тимчасової, так і постійної) за фахом. Якщо спеціалізація немає попиту на ринку праці, то можна пройти перепідготовку, підвищити кваліфікацію. Вінницький ОЦЗ допомагає і тим переселенцям, які бажають відкрити власну справу.

Волонтерські організації

Журналіст поспілкувався і з'ясував, яким чином ГО допомагають біженцям у працевлаштуванні.

- До нас часто звертаються, - розповідає голова ГО «Спільна справа» Юрій Зиков. – Були запити щодо роботи у Вінниці від жителів з Донецької, Луганської областей, Криму. Навіть кілька сирійців зареєстровано на обліку.

Як розповів керівник організації, вакансії для переселенців ГО «Спільна справа» розміщує на власному сайті та в соціальних мережах. Щоб отримати допомогу від організації, переселенцям досить вийти на контакт (соціальні мережі, гаряча лінія, особиста зустріч), заповнити анкету, вказати свої переваги по роботі та чекати відповідь.

- У нас налагоджений зв'язок з різними ГО, Центром зайнятості, міжнародними програмами, - розповідає Зиков. - І як тільки щось з'являється, ми повідомляємо всім зареєстрованим людям.

Сила інтернет-мереж

Для пошуку роботи можна скористатися і такими традиційними засобами, як сайти із вакансіями. У Вінниці найпопулярнішими базами вакансій є rabota.ua, work.ua, ria.com. Окрім цього у соціальних мережах Facebook, VK, Однокласники, де люди діляться між собою існуючими вакансіями.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марцев Алексей

    Робота для переселенців із зони АТО та Криму. Кого зацікавить присилайте свої резюме на пошту [email protected]. Далі співбесіда.

    Oleksiy Martsev reply Марцев Алексей

    І жодного резюме, жодного. Не все так погано)
  • zerro

    просто знайти. У нас будують маленький Ізраїль - роботи валом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera 10:26 Вінниця прощається із полеглим воїном-добровольцем Олександром Михальнюком 09:34 Що горіло вчора на Шепеля? На місці працювали рятувальники 08:46 Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО: збивали ворожі шахеди Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 08:25 Сьогодні вітаємо Сергія та Матвія. Історія, заборони та прикмети 19 травня 07:42 Учасників спартакіади «Сильні, вільні і спортивні» запросили на безкоштовні тренування photo_camera 21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up