Жінки з Клембівки шили для цариці

  • Вадим Вітковський
  • Автор: Вадим Вітковський
  • Головний редактор журналу «Вінницький край», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України

  • access_time

Після виходу моєї книжки – історії села Борівки Чернівецького району «Повій, вітре.., або Тіні незабутих предків», після її презентації в рідному селі й рецензування на мою адресу надійшло багато відгуків, один з яких – особливий і, правду скажу, неочікуваний , – з Польщі, від Анджея Емерика Маньковського, праправнука борівського поміщика польського походження Емерика Кароля Маньковського, одного з фундаторів цукроваріння на Поділлі, талановитого господарника, благодійника і мецената, якого в Польщі вважали за… українця.

З листа пана Анджея стали відомими цікаві, раніше не знані деталі з минулого Подільського краю, зокрема, про роль дружини борівського поміщика Теклі Маньковської в розвитку клембівської вишивки. Ось як пише про це Пьотр Маньковський, єпископ католицької церкви і племінник Емерика Кароля Маньковського: «Через деякий час після шлюбу Вацлав (син Емерика) займався управлінням майна дядька Вацлава і тоді із дружиною мешкав у Клембівці, в одному із своїх маєтків. Маєток знаходився в селищі, де мешкали переважно молдавани, які славились своєю вишивкою. Місцеві жінки на білій бавовняній матерії, що називалась «бомбакем» (з румунської), вишивали красиві візерунки золотом і сріблом, іноді з домішками червоного та чорного. Такі вишивки сподобались місцевим панянкам. Вони почали їх купувати як прикраси до своїх вечірніх туалетів та суконь. З часом слава цієї вишивки поширювалась. Вироби з місцевою вишивкою поширювались світом. Були вони навіть при царському дворі в Петербурзі» (Пьотр Маньковський. Пам’ятники. Варшава, 2002, с. 50).

Факт того, що вироби з клембівською вишивкою поставляли у Петербург, підтверджують сучасні українські дослідження. Автори підкреслюють, що так як сільські жінки на Україні вишивали у вільний від польових та домашніх робіт час і винятково для власного вжитку, то на Поділлі, в селах Клембівка Ямпільського та Яланець Томашпільського районів, ця традиція вийшла за межі домашнього ремесла, і вишивки продавали на широкому ринку, а метод вишивання золотими і срібними нитками сформував окремий стиль.

Олександр Прушевич у своїй статті «Народна вишивка в Подільській губернії (збірник «Кустарні промисли Подільської губернії», Київ, 1916, с. 308-316) писав: «В 70-х роках ХІХ ст. Текла Маньковська, дружина землевласника з Борівки звернула увагу на вишивку місцевих жінок. Вона замовляла вишиванки у селянок і продавала їх у Росії та інших країнах. В 1880 році жінки-рукодільниці з Клембівки отримали замовлення на виготовлення вишитої сукні імператриці. Таке саме замовлення було отримано в 1897 році. В той же час місцеві євреї почали купувати і продавати вишиванки. Як наслідок, збільшилась кількість виробів, але одночасно спад якості і погіршення стилю виробів. Після першої загальноросійської текстильної виставки в Петербурзі в 1902 році вироби клембівських рукодільниць почали продавати в Англії, Німеччині та Данії, що спричинило серійне та стандартизоване виробництво».

Автор іншої праці пише про роль Маньковської безпосередньо в «формуванню ремесла» – процес був започаткований в зв’язку з поширенням виробів рукоділля з Клембівки серед своїх знайомих: «Распространяя среди своихъ знакомыхъ разныя вышивки, г-жа Маньковская способствовала возникновенію промысла, принявшаго въ настоящее время» (Отчеты и исследования по кустарной промышленности в России. – Санкт-Петербург, 1903, с. 258).

Залишається тільки додати, що цю справу, колись давно розпочату борівською поміщицею Теклею Маньковською, успішно відродила і продовжує у Клембівці народний депутат України Оксана Калетник, племінниця іншого народного депутата України Григорія Калетника, внучка Миколи Антоновича Калетника, багатолітнього директора Клембівської фабрики народних ремесел «Жіноча праця».

Треба сподіватися, що і міжнародна слава клембівської вишивки таки відродиться згодом!

Коментарі (3)
  • Читач78

    Мій дід Омелян Ереніев теж був одним із засновників ціеї артілі.По переказам рідних даже возив вишивки на продаж в Петербург.

    (Видавництво "Маяк" м. Одеса 1970 рік. Автор М. Білозерова, книга "Вишивальниці з Клембівки"знаходиться умене)

    До 1870 Клембівка і с. Стіна належали графу Собанскому (на Поділлі і в Одесі відомі магнати) який продав потім ці села Маньковскому.

    "Путешествуя Историей история архитектурных памятников, особняков, бывших имений и семей, ими владевших" Автор Одесский краевед Сергей Котелко о истории имения в с Ободовка Винницкой обл.

    http://sergekot.com/sample-page/uslugi-polski/

  • Dmitriy

    Нажаль "Жіноча праця" більше не працює, десь з 2014 року, напевно на чолі обвалу нацвалюти стало не вигідно. Та й чесно кажучи там почали робити машинну вишивку, купляв собі постіль з машинною вишивкою, та одну сорочку також з машинною вишивкою, тканина гарна, а вишивка всеж не те що ручна далеко.. Але був би радий якщо вони знову би відновились, постіль дуже сподобалась за якістю, добротна була, та не дорога, досі користуюсь.
  • Dmitriy

    Нажаль "Жіноча праця"  вже не працює роки так з 4, тобто десь з 2014 року. Калетник напевно після початку війни на Донбасі, та обвалу курсу валют вирішила що вже немає сенсу гроші вкладати. Тай й чесно кажучи там почали використовувати машинну вишивку, а не ручну. В мене є їхня постіль з машинною вишивкою, шкода що більше не працюють.

Про Тараса Григоровича Шевченка я чув змалечку, від дідуся з бабусею, які любили співати його «Заповіт»… Перший...

Як і на початку 1918 року, коли російські більшовики почали наступати на Київ, уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ і Курськ-Бахмач-Київ,...

26 серпня в Одесі відбулося урочисте відкриття 18-го Всеукраїнського конкурсу "Українська мова - мова єднання",...

Незадовго знову святкуватимемо День незалежності - Велике свято, що за нього стільки пролито крові людської! Та кров людська,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up