Вінничанам слід поквапитися з вибором форми управління багатоквартирними будинками

У рамках реформи житлово-комунальної сфери в Україні відбулися зміни чинного законодавства, які стосуються безпосередньо обслуговування багатоквартирних будинків.

Вказані зміни внесено до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (№2189-VIII), який набрав чинності 10.11.2017 року, та будуть введені в дію через шість місяців, тобто з 10.06.2018 року.

Варто зауважити, що даний закон встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг: водо-, газо, тепло-, електропостачання, вивезення сміття та на послугу управління будинком тощо.

Крім того, скасовується послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, натомість вводиться в дію послуга з управління багатоквартирним будинком, складовою якої є утримання будинку та прибудинкової території.

Таким чином, для організації подальшого управління та утримання будинку мешканцям необхідно самостійно обрати форму управління будинком.

Статтею 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками (власниками квартир або нежитлових приміщень багатоквартирного житлового будинку). За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління  можуть передаватись управителю або всі  функції – об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку. Прийняття  рішень щодо управління багатоквартирним будинком  проводиться в порядку, передбаченому Законом України «Про особливості  здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Звертаємо увагу на те, що управителем багатоквартирного будинку може бути компанія (юридична особа) або спеціаліст (фізична особа-підприємець), яка надає послуги з управління будинком на підставі договору із співвласниками цього будинку.

Основна функція управителя — забезпечити належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб, належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території.

ЖЕКи та «ЖЕО» у розумінні нового закону можуть бути управителями.

Якщо співвласники бажають обрати той ЖЕК («ЖЕО»), що наразі надає послуги, Закон дає таким співвласникам всі можливості для реалізації цього бажання.

У Законі прописані обов’язкові послуги управителя та додаткові. До обов’язкових належать послуги з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, серед яких: прибирання прибудинкової території та приміщень, утримання ліфтів, купівля електроенергії для функціонування спільного майна будинку, поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Крім того, додаткові послуги можуть бути включені до договору за спільним бажанням співвласників та управителя. Наприклад, страхування спільного майна, організація здавання в оренду майна, проведення капітального ремонту тощо.

Що ж стосується вартості послуги з управління, то вона не буде регулюватися на державному рівні. Ціну визначатимуть мешканці разом із управителем на етапі укладання договору.

Фактично ціна залежатиме від витрат на утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, а також розміру винагороди управителя.

Хто із будинку буде підписувати договір з управителем? У Законі передбачені кілька варіантів укладання договору з управителем. Співвласники будинку можуть домовитися на зборах, обрати управителя та делегувати від себе представника (обрати уповноважену особу), який від імені мешканців підпише договір.

Якщо у будинку вже створене ОСББ і співвласники хочуть частину або всі функції з управління передати управителю, то договір з управителем підписує голова ОСББ.

Якщо ОСББ немає і співвласники будинку не проявляють ініціативи щодо найму управителя, то його на конкурсній основі призначають органи місцевого самоврядування. А договір з управителем підписує уповноважена особа органу місцевого самоврядування. В результаті співвласники будинку будуть позбавлені можливості вплинути на обсяг, якість та вартість послуг з управління  будинком.

Типові договори, які будуть укладатися між споживачами і управителями,  затверджуватиме Кабінет Міністрів України.

У черговий раз нагадуємо, що усі вище зазначені зміни Закону України «Про житлово-комунальні послуги» будуть введені дію з 10.06.2018 року.

Адміністрація «ЖЕО» звертає увагу вінничан на те, що з 10 червня 2018 року  багатоквартирні будинки, співвласники яких  не визначяться з формою управління і договір не укладуть, утримуватись не будуть (як результат можливе припинення електроенергії на освітлення місць загального користування, зупинка ліфтів тощо).

Для не допущення  зазначених  наслідків «Житлово-експлуатаційне об’єднання» проводитиме відповідні зібрання співвласників багатоквартирних будинків та допомагатиме їм визначалися з формою управління.

Змінено графік роботи Центрів обслуговування ТОВ "ЖЕО"

ДО УВАГИ ВІННИЧАН! Шановні мешканці, звертаємо вашу увагу на те, що у Центрах обслуговування ТОВ «Житлово-експлуатаційне...

У "ЖЕО" 17 вінницьких багатоповерхівок перейшли на послугу з управління

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Князів...

ЖЕО завжди використовує найкращі матеріали у своїй роботі

Нещодавно фахівці ТОВ «ЖЕО» забезпечили виконання робіт з поточного ремонту покрівель на житлових будинках по...

Дружня сім’я «ЖЕО» стала ще більшою

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Хмельницьке...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up