Депутатський фонд Вінницької міської ради – що це?

Депутатський фонд – це не особистий гаманець депутата і точно не його зарплата, так як депутати міських рад працюють на громадських засадах. Депфонд – це частина бюджету міста, яким розпоряджаються депутати міської ради і витрачають її на чітко визначені цілі, переважно на надання матеріальної допомоги мешканцям. Розмір депутатського фонду в різних містах України неоднаковий. Він затверджується міськими радами при прийнятті міського бюджету на відповідний бюджетний рік, а кошти фонду розподіляються між депутатами порівну. В різних містах призначення коштів депутатського фонду теж різниться. Переважно, депутати їх виділяють на матеріальну допомогу малозабезпеченим, ремонт будинків, прибудинкової території або доріг, облаштування парків, скверів і т.ін.

У Вінниці розмір депутатського фонду становить 1 млн. 620 тис. грн. (тобто 30,0 тис.грн. на одного депутата). Ця сума виділяється із загальної суми видатків на надання матеріальної грошової допомоги мешканцям міста, тобто в нашому місті депутатський фонд витрачається на матеріальну допомогу малозабезпеченим, які цього потребують.

Станом на кінець 2018 року майже всі депутати Вінницької міської ради повністю використали кошти зі свого депутатського фонду. Не використали в повній мірі депфонд депутати Олександр Чернега, представник ПП «Вінницька Європейська стратегія» (7300 грн.), Юрій Іорданов від ВО «Батьківщина» (2600 грн.), Ігор Ткачук від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (1400 грн.), Олександр Ревунов від ВО «Батьківщина» (900 грн.), Олександр Колісник від ПП «Об’єднання «Самопоміч» (200 грн.) та Володимир Малінін від ПП «Вінницька Європейська стратегія» (50 грн.). Депутатський фонд секретаря міської ради Павла Яблонського (ПП «Вінницька Європейська стратегія») залишився повністю невикористаним.

Якщо порівняти активність використання коштів фонду за перше півріччя 2018 та 2019 рр., то стає зрозуміло, що депутати майже однаково активно роздають кошти депфонду саме в першій половині року. Так, за перше півріччя 2018 р. депутати витратили разом 1 млн. 274 тис. грн. депфонду, що складає 78% від загальної суми коштів, що закладена у фонді. За аналогічний період 2019 р. депутати витратили уже 80% (1 млн. 299 тис. грн.). За першу половину 2019 року повністю використали всі кошти зі свого депутатського фонду 11 депутатів – Степан Безсолов (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Володимир Васільєв (ПП «Вінницька Європейська стратегія»), Ганна Давиденко (ВО «Батьківщина»), Вадим Кудіяров (ВО «Батьківщина»), Олена Лепей (ПП «Опозиційний блок»), Олександр Семененко (ВО «Свобода»), Тетяна Тихонюк (ВО «Батьківщина»), Олег Ткаченко (ПП «Об’єднання «Самопоміч»), Григорій Ткачук (ВО «Батьківщина»), Павло Яблонський (ПП «Вінницька Європейська стратегія») та Світлана Ярова (ПП «Вінницька Європейська стратегія»).

Отримати ці кошти можна, звернувшись безпосередньо до депутата під час його особистого прийому, а на сайті міської ради можна знайти перелік необхідних документів для отримання матеріальної допомоги.

Експерти ж розходяться у своєму ставленні до депутатських фондів. Деякі експерти розцінюють депутатський фонд як один із способів підкупу виборців, інші стверджують, що це одна із можливостей депутата реально допомогти мешканцям та вирішити проблеми свого округу.

Та все ж депутатські фонди потрібні. Однак їхнє призначення має змінитись. Адже кошти з цих фондів – бюджетні, тобто, це гроші платників податків, які потрібно використовувати максимально ефективно. Водночас, і фінансування інфраструктурних проектів, і співфінансування проектів мешканців міста, і матеріальна допомога з депутатських фондів, потребують чітких прописаних правил.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
З червня 2019 – на платформі Атестація депутатів місцевих рад
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up