Будівлі школи №2 більше сотні років

  • Стара Вінниця
  • Автор: Стара Вінниця
  • Блог від "20 хвилин". У Вінниці є багато цікавих архітектурних пам’яток, які ми щодня бачимо, але мало про них знаємо.

  • access_time

Одна з найстаріших шкіл міста - друга міська загальноосвітня школа-гімназія знаходиться біля центрального парку імені Горького, на перетині вулиць Соборної та Хлібної. Втім, будівля набагато старша самої школи. Раніше тут була жіноча гімназія. 

На початку 20 століття у Вінниці вже було реальне училище для хлопчиків, а дівчаток багаті батьки віддавали вчитися в інші міста. Вінничанам це не подобалось. І тільки при Миколі Оводові, якого тоді обрали міським головою, вирішили будувати жіночу гімназію. 

Проектування приміщення віддали тоді ще не дуже відомому архітектору Артинову. Будівництво довірили вінницькому купцеві - підряднику Абраму Марянчіку, який збудував будинок за рік.  У 1901 році будівництво гімназії завершили, з міського бюджету по тим міркам виділили шалену суму грошей.

Навчання в гімназії було дорогим, віддавали туди своїх дочок лише заможні батьки. Та в гімназії існували найсуворіші правила. Жоден батько не міг забрати свою дочку ні в театр, ні в гості без дозволу головної наглядачки. Висота мереживного комірця вимірювалася лінійкою, ранець тільки на плечах, довжина сукні строго обмежена, ліф застебнутий на всі десять гудзиків. 

За радянської влади приміщення гімназії передали школі, в 1922 році році їй присвоїли ім'я Леніна.
Під час війни в гімназії влаштувалися батальйони української поліції.
Після війни на будівлю "кинули оком" вищі чини НКВС, але Михайло Стахурський (перший секретар в той час) відвоював цю будівлю.
За сто років будівля чимало змінилась. Був добудований третій поверх, трохи змінилися вікна і фасад будівлі. Але в цілому обриси залишилися всі ті ж, якими їх задумав Артинов.

Читайте також:
Вінницький педуніверситетет без вождів з різницею у п’ятдесят років
Вінницький залізничний вокзал з різницею в кілька десятків років
Торгово-економічний університет на місці Реального училища
 

Коментарі (0)
Особняк, що «заслужив» стати управлінням архітектури

Цікавий та незвичайний будинок капітана Четкова «заховався» в самому центрі Вінниці. На затишній та небагатолюдній вулиці...

Облрада для нового обласного центру

Коли у 1932 році Вінниця стала обласним центром, новому керівництву знадобилась затишна і красива будівля в центрі міста...

Будівлі школи №2 більше сотні років

Одна з найстаріших шкіл міста - друга міська загальноосвітня школа-гімназія знаходиться біля центрального парку імені Горького,...

Торгово-економічний університет на місці Реального училища

Нинішній головний корпус Вінницького торговельно-економічного інституту за адресою Соборна, 87, знаходиться в будівлі колишнього...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up