Торгово-економічний університет на місці Реального училища

  • Стара Вінниця
  • Автор: Стара Вінниця
  • Блог від "20 хвилин". У Вінниці є багато цікавих архітектурних пам’яток, які ми щодня бачимо, але мало про них знаємо.

  • access_time

Нинішній головний корпус Вінницького торговельно-економічного інституту за адресою Соборна, 87, знаходиться в будівлі колишнього реального училища. В той час вулиця носила назву Поштова. Цей навчальний заклад вважався найбільшим у місті. Його побудували у 1889 році на гроші купця Цаля Вайнштейна за проектом київського архітектора Чекмарьова. 

У 1897 році до головного корпусу училища австрійський архітектор Краузе добудував ліве крило. На подвір’ї добудували приміщення для адміністрації та викладачів. Еклектична споруда побудована з елементами давньоруської та візантійської архітектури. Сучасна будівля трохи відрізняється від початкового варіанту. Над центральним входом прибрали балкон, що спирався на колони. 

Реальне училище до Вінниці перевели з Могилева-Подільського і перетворили його у шестикласне. Вивчали в училищі як гуманітарні, так і математичні предмети.

Вінницький письменник Михайло Коцюбинський, щоб отримати документ про освіту, склав у 1881 році при Вінницькому реальному училищі екстерном іспити і одержав посвідчення народного вчителя. В пам'ять про цю подію на фасаді висить меморіальна дошка. 

Під час першої світової війни в училищі лікували поранених воїнів російської армії. Після встановлення радянської влади реальне училище було ліквідоване. В радянський період тут розміщували партійно-просвітні установи. У 1968 р. була відкрита філія Київського торговельно-економічного институту.

Читайте також:
Вінницький залізничний вокзал з різницею в кілька десятків років
Вінницький педуніверситетет без вождів з різницею у п’ятдесят років

Коментарі (0)
Особняк, що «заслужив» стати управлінням архітектури

Цікавий та незвичайний будинок капітана Четкова «заховався» в самому центрі Вінниці. На затишній та небагатолюдній вулиці...

Облрада для нового обласного центру

Коли у 1932 році Вінниця стала обласним центром, новому керівництву знадобилась затишна і красива будівля в центрі міста...

Будівлі школи №2 більше сотні років

Одна з найстаріших шкіл міста - друга міська загальноосвітня школа-гімназія знаходиться біля центрального парку імені Горького,...

Торгово-економічний університет на місці Реального училища

Нинішній головний корпус Вінницького торговельно-економічного інституту за адресою Соборна, 87, знаходиться в будівлі колишнього...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up