Медреформа №2. Що зміниться в житті вінничан з 2017 року?

Медреформа №2. Що зміниться в житті вінничан з 2017 року?
  • З 1 січня наступного року сімейного лікаря можна буде вибрати та підписати з ним контракт, а гроші за лікування — візьмуть з податків
  • За місяць до початку реформи про неї майже ніхто не знає
  • Для нас це реформа №2. Які результати принесло перше реформування медицини?

Можливість вибору фахівця, гідні зарплати для лікарів, підписання з ним контракту та скасування прив’язки до дільниць за реєстрацією для пацієнтів  – це все обіцяють реалізувати в рамках реформування медицини. Та, незважаючи на те, що залишився місяць до початку реформи — про неї досі знають небагато.

А що не подобається в сучасній медичній системі? «20хвилин» запитали про це у вінничан:

— По-перше, мені не подобається те, як це зараз проходить. Спочатку йдеш в один кабінет, звідти тебе направляють в інший. Поки обійдеш усіх фахівців, доведеться витратити півдня. Усе це для того, щоб лікар написав, що ти здоровий, — каже вінничанка Ольга.

Відео дня

Крім того, люди називали ще такі недоліки, як паперова бюрократія, величезні черги до кабінетів, відсутність розмежування на старих і молодих та інше.

Як платити за страхову медицину?

На страхову медицину гроші збиратимуть з тих податків, які вже платять вінничани. Навіть з тих громадян, хто отримує зарплату в конвертах. Збір страхових внесків в Україні вже існує: це загальна система оподаткування.

 

 

Фактично будь-який громадянин України буде включений у Національну систему медичного страхування, навіть якщо він отримує зарплату в конверті або їздить на заробітки за кордон, він платить непрямі податки (ПДВ, акцизи), здійснюючи будь-яку покупку в магазині.

Більше про зміни в медицині читайте у статті: Сімейний лікар по-новому. З наступного року вводять страхову медицину

Втім, вінничанка Ірина Бойчук у коментарях до минулої статті написала, що від нової моделі — якість послуг не покращиться.

«Це ще одна ланка витягувати кошти з пересiчних громадян. Грошi будуть стягувати в офiцiйному порядку, послуги будуть на низькому рiвнi, а чи треба вам буде це страхування за рiк — невiдомо. Це як страхування авто — щорiчно, a коли настав страховий випадок, то спочатку якось за свiй кошт, а потiм, може, щось тобi страхова поверне», — пише Бойчук.

Місячна зарплата лікаря буде до 35 000 грн

У МОЗ запевняють: лікарі будуть зацікавлені надавати якісні послуги, бо тепер за кожного пацієнта отримуватимуть по 210 гривень на рік. А таких пацієнтів один сімейний лікар зможе «набрати» до двох тисяч. У підсумку, при максимальній кількості пацієнтів 2000 лікар орієнтовно отримуватиме 210*2000/12 = 35 000 гривень на місяць. А при кількості в половину менше людей — орієнтовно 17 500 гривень щомісяця.

Але як каже головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Людмила Фіщенко, 210 гривень за пацієнта — це менше, ніж було в 2015 році:

— Перш за все має бути юридична база. Ще одне, ми будемо мати змогу обслуговувати людей, які не прописані у Вінниці. Але, в нас до кожного мікрорайону прикріплена своя амбулаторія. Потім вийде, що лікар має їхати на виклик не у свій мікрорайон. З цим ще нічого не зрозуміло. МОЗ каже, що за пацієнта буде 210 гривень на рік. Це дуже мало, бо в 2015 році було 215 гривень, — каже головний лікар Фіщенко.

Для Вінниці це вже друга медреформа

Поки вся Україна в передчутті медреформи, у Вінниці вона вже була протягом 2012 — 2014 років. Ми були серед восьми пілотних областей. Головний лікар центру СНІДу Ігор Матковський вважає, що реформа змінила на краще медицину на Вінниччині:

— Насправді, є багато позитивного. Уперше відбулося укріплення матеріальної бази первинної ланки — закуплені комп’ютери, обладнання, зроблені ремонти, покращився матеріальний стан лікарень у селах та містах області. До того ж, з’явилися робочі місця в сільській місцевості. Вузьких фахівців, які не були затребувані, — перекваліфікували в сімейних лікарів. Поступово, медицина стала ближчою до пацієнта. Але до справжніх сімейних лікарів, які є в західних країнах Європи, — ще далеко. На це треба більше часу.

Яких результатів медреформа так і не досягла? Перш за все, пан Ігор каже, що це низька зарплата лікарів та відсутність електронного документообігу.

Читайте також:


Сімейний лікар по-новому. З наступного року вводять страхову медицину

Медична реформа у Жмеринці: дали автомобілі, не додали медичне обладнання

Захворюваність на грип та вірусні інфекції по області на 33,1% нижча епідпорогу

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Инна

    У нас уже очень  ,,хорошые,, изминения.в четверг ночью у моих двоих детей( 8 лет и 11 месецев), была температура 39. Вызвала скорую,сказали на утро сдать анализы.мы относимся к детской поликлинике на Скалецкого.мы утром пришли здали анализы и заодно в регистратуре записываюсь на вызов педиатра. И тут меня ставлят в известность,што мы уже две недели к етой поликлинеке неотносимся, а на Первомайскую.вот куда можно пожалуватся,за такое безобразие?????
  • Александр Балаганов

    Очередной блеф власти,дабы не финансировать здравоохранение.Обратите внимание на смертность и заболеваемость.

    Нужны внеочередные выборы всех ветвей власти....
  • Мельничук Оля

    Я хожу у приватні клініки так і буду ходити, не бачу я тут ніяких змін! Лікарі як не несли відповідальності так і не будуть! Вони не будуть зацікавлені в тому щоб вилікувати людину.
  • Прокоповна Проня

    Умирать будут быстрее
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up