Сімейний лікар по-новому. З наступного року вводять страхову медицину

Сімейний лікар по-новому. З наступного року вводять страхову медицину
  • З 1 січня 2017 року суттєво зміняться стосунки лікаря-пацієнта
  • Лікаря можна буде вибрати та підписати з ним контракт, а гроші за лікування — візьмуть з податків
  • А чого очікувати вінничанам від таких змін та як працюватиме?

Можливість вибору фахівця, гідні зарплати для лікарів, підписання з ним контакту та скасування прив’язки до дільниць за реєстрацією для пацієнтів  – це все обіцяють реалізувати в рамках реформування медицини.

Реформа медичної галузі має стартувати із 1 січня – у нас вводитимуть модель страхової медицини.

«Дороговартісна» безкоштовна медицина

Відео дня

А що не подобається в сучасній медичній системі? «20хвилин» запитали про це у вінничан:

— По-перше, мені не подобається те, як це зараз проходить. Спочатку йдеш в один кабінет, звідти тебе направляють в інший і поки ти обійдеш усіх фахівців, доведеться витратити півдня. Все це для того, щоб лікар написав, що ти здоровий, — каже вінничанка Ольга.

В коридорі Центру медико-санітарної допомоги №2 на Магістратській, після обіду не дуже людно

Мешканка міста Марія скаржиться, що коли треба проходити медогляд, в лікарні завжди величезні черги:

— А наша, так звана, безкоштовна медицина, вона абсолютно не безкоштовна. Доводиться платити практично за все. Якщо при страховій медицині буде нормальна зарплатня, з неї будуть вираховувати певну суму, яка буде йти на медицину і при цьому ми будемо отримувати якісні послуги, то це непогано.

Журналісти запитали про реформу в сімейного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги №2. Але жінка відмахнулася та сказала, що її «ці реформи заклепали».

Змінять сімейного лікаря

Саму реформу планують починати із первинної ланки – сімейних лікарів. Вони мають вести протоколи діагностики, лікування та відправляти пацієнтів до інших фахівців. Всю систему взаємодії охорони здоров’я з пацієнтом переводитимуть в електронний реєстр.

Читайте також: Уляна Супрун про зміни в системі охорони здоров'я: доступні ліки і гроші за пацієнтом

Поки ж на державному рівні декларують грядущі зміни, на місцях про реформу можуть розказати небагато. Адже нормативно-законодавча база лишень напрацьовується, на місця же жодних розпоряджень не давали, кажуть вони.

 

— Я чув лише те, що казала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, — каже директор Департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш. —  Я не бачив жодної нормативної бази, тільки чув декларації. Та і на сьогоднішній день жодної нормативної бази нема, а лише кілька законопроектів, які мають альтернативні варіанти. За них ще не голосували. Я чув тільки те, що казали, а про те, що буде, можна судити лише, якщо буде нормативна база. У цьому питанні дуже просто заблукати, а потім можуть прийняти іншу нормативну базу.

Гроші йдуть за пацієнтом

Яка ж вона страхова медицина по-українськи на первинній ланці, роз’яснюють в МОЗ. За інформацією прес-служби, Україна обрала таку модель страхової медицини, яка потребує мінімальних змін у законодавстві. У цій моделі збір страхових внесків відбувається через загальне оподаткування.

Сплачені податки акумулюються в національному бюджеті. Для реалізації  оплати за страховий випадок створюють технічну Агенцію “Національна служба Здоров’я”. Роль агенції — сплачувати кошти конкретним лікарям та медзакладам за надання послуг конкретним пацієнтам. Саме агенція забезпечуватиме функціонування принципу “гроші йдуть за пацієнтом”.

Власне, після введення страхової моделі на первинному рівні кожен пацієнт і обиратиме собі  сімейного лікаря (терапевта, педіатра). В укладеній угоді буде чітко визначено обсяг гарантованих медичних послуг. У перший рік дії реформи пацієнт зможе змінювати лікаря, скільки вважатиме за потрібне.

— Гранична кількість людей, яких зможе обслуговувати лікар, — не більше 2000, — пояснює менеджер групи з реформи системи охорони здоров’я Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка. — На одного пацієнта в середньому лікар отримуватиме 210 гривень у рік.

Ця сума коригуватиметься у залежності від вікового коефіцієнту, коефіцієнтів ризику.

У підсумку, при максимальній кількості пацієнтів 2000 лікар орієнтовно отримуватиме 210*2000/12 =35 000 гривень. При кількості пацієнтів – 1000, лікар отримуватиме орієнтовно 17 500 грн.

 

210 гривень за пацієнта – це мало

Людмила Фіщенко, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1:

— Це все ще так примарно, ніяких чітких змін, крім того, що будуть підписуватися договори з сімейними лікарями, поки нема. Загалом ми вже давно в реформі і набагато відірвалися від інших.  Мені подобається, що наші сімейні лікарі будуть підписувати контракти з пацієнтами. Він має мати в межах 2000 пацієнтів. Нам мають дати півроку на підписання. А через півроку вже будуть платити лікарям за кількість наданих послуг цим людям. Я би хотіла і щоб адміністрація підписувала з лікарями контракти, а не просто брала їх на роботу. Але перш за все має бути юридична база. Ще одне, ми будемо мати змогу обслуговувати людей, які не прописані у Вінниці. Але тут є але… І в нас до кожного мікрорайону прикріплені своя амбулаторія. А потім вийде, що лікар має їхати на виклик не у свій мікрорайон. З цим ще нічого не зрозуміло. Вони кажуть також, що за пацієнта буде 210 гривень на рік. Це дуже мало, бо в 2015 році в нас йшло 215 гривень. А якщо взяти наскільки зросли ціни, то не знаю, що з цим буде.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ирина Бойчук

    Це ще одна ланка видягувати кошти з пересiчних громадян. Грошi будуть стягувати в офiцiйному порядку, послуги будуть на низькому рiвнi, а чи треба вам буде це страхування за рiк- невiдомо. Це як страхування авто- щорiчно,a коли настав страховий випадок- то спочатку якось за свiй кошт, а потiм, може, щось тобi страхова поверне. Це ще хтось буде на нас вiдмивати грошi. Збiльшиться смертнiсть та загострення хронiчних захворювань. Гарний полiтичний геноцид на сучасний лад.

    Daily reply Ирина Бойчук

    я бы так не говорил насчет автостраховки  был случай в жизни страховая компания компенсировала убытки и тоже поначалу как вы думал что ерунда всё это

    Борис Максимчук reply Daily

    Автострахуванням держава не займається!

    Тож і медицину потрібно відділити, тоді є шанс на порятунок галузі!
  • Борис Максимчук

    Так зараз ми і так платимо за медицину через податки!

    Як завжди, супер реформа, тільки й думають, як більше здерти!

    Anonymous reply Борис Максимчук

    "Совместно украденное "бабло" делает политиков настоящей командой – Молчанов" Це обєднало БПП та НФ, це  пояснює вінницьку команду в уряді. Таке обєднання спонукає до будь яких реформ. Це не тільки медицина та освіта, поліція чи суди, "Совместно украденное "бабло" спонукає реформаторів шукати все нові та нові реформи. На мій погляд НЕПОГАНУ РЕФОРМУ НАМ ЗАПРОПОНУВАЛИ КИТАЙЦІ. "Китайцы советуют Украине расстреливать коррупционеров".

    "«Чому у вас такі молоді міністри, чому вони так часто змінюються? Китайці не розуміють, чому корупційних чиновників не стріляють, як у нас», - заявив Чжан Чжунхуа." Без такої відповідальності за свої дії ми побачимо ще не одну реформу від "команди БПП та НФ за виконанням уряду Гройсмана при нагляді прокурора Луценко. Ми побачимо ще не одне "ШОУ" з Януковичом, не один план "шатун", але достатньо розстріляти 10-20 корупціонерів і це буде великим кроком до припинення війни, справедливих тарифів, змін у армії, поліції та медицині. А так як не назви реформу це лише  план "крадун".
  • Анонім

    Тоді треба масове зменшувати кількість безробітних і неофіційно працюючих, інакше вийде так, що вони всі будуть лікуватися за рахунок внесків бюджетників!

    Daily reply Анонім

    мне ваш комент напомнил  разговоры о деньгах при рождении ребёнка-начиная с дохторов и пэресичных ляпали языками что начнут рожать наркоманы и алкаши что новорожденные будут валятся в мусорках лишь бы получить заветные деньги.И ничего такого не случилось как рожали так и рожают только при этом получают денюжку.

    Кими Райкин reply Анонім

    задолбали... запомни раз и навсегда: бюджетники не наполняют бюджет, они в расходной его части изначально. А то, что часть денег, выделенных из бюджета на з/п, гос-во забирает обратно в виде отчислений и взносов совершенно ничего не меняет.
  • Anonymous

    Это развод лохов номер 2. Первый раз всех развели на счет Майдана, всем говорили  будет Европа, не будет бандитов, будут зарплаты))). Ну и будет без виз. В итоге имеем самую низкую зарплату и пенсию в мире,И курс бакса уже не 8 а 27. Супрун приехала из США и учит нас жить) Почему в США она не стала министром? Ну там бы не дали воровать на откатах)))). От страховой медицины уже отказываются многие страны Европы. Если примут этот закон, то люди будут платить налоги за страховку и еще платить в больнице за лечение. Сейчас платим один раз только в больнице, а потом будем платить два раза. Этим хотят поднять зарплату медикам)))



    ps/ Вопрос... Когда вы уже нажретесь????

    Fidelis reply Anonymous

    А теперь назовите мне хоть одну европейскую страну, которая отказалась от страховой медицины?

    Anonymous reply Fidelis

    Fidelis reply Anonymous

    Польша не отменяла, и врядли в ближайщем будущем отменит
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up