Вакцинація від грипу почалася 31 жовтня, але вакцин… нема

Вакцинація від грипу почалася 31 жовтня, але вакцин… нема
  • Лікарі закликають вінничан вакцинуватися від грипу, пропонують гарну економію на профілактиці і відповідно лікуванні інфекції під час епідемії.
  • Міністерство охорони здоров’я  досі не «схвалило» вакцину від грипу, і придбати її не можливо  

 

Програма «стоп-грип», що передбачає інформування, профілактику, діагностику, адекватне лікування та противірусну терапію мала розпочатися 31 жовтня. 

Аби перевірити на собі, як працює програма «стоп грип», журналіст RIA вирушила в цей день до центру медико-санітарної допомоги №2 (вул. Магістратська, 44), щоб отримати вакцинацію від грипу.

Але не склалося.

Відео дня

— Добрий день, хочу вакцинуватися від грипу, — звернулась журналіст відповідно до плану «Як отримати вакцинацію». А саме за пунктом №1 «Звертаємося до рецепції центру медико-санітарної допомоги».

До пункту №2 «Йдемо на огляд до сімейного лікаря». Пункту №3. «Визначаємось з показами та протипоказами до вакцинації» та № 4. «Йдемо до аптеки, яка бере участь у програмі «стоп-грип», платимо 50% від вартості вакцини». Діло не дійшло. Тому що…

— Ой, ви спочатку сходіть до кабінету щеплень, та запитайте, чи є вакцина, — відповіли на рецепції.

На третьому поверсі лікарні в кабінеті щеплення привітна лікарка сказала, що вакцини у них немає. Запросила присісти, записала номер телефону кабінету щеплень, сказала звертатись у разі потреби.

— До сімейного лікаря вам зараз йти немає зиску, тому що огляд та вакцинацію потрібно робити в один день, — сказала лікарка. — Тож сидіти в черзі, отримати покази (чи протипокази) до вакцинації…, толку?

Чекаємо «добро» на вакцину

На презентації програми «стоп грип» головний лікар міста Олександр Шиш сказав, що в Міністерстві охорони здоров’я лише 18 жовтня (досить пізно) визначилися з вакциною на епідемічний період 2016-17 років. Мова йшла про «Ваксигрип». Попередня вартість якої складає 180 грн. Але 10 -11 тисяч вінничан, які перші звернуться до медичних закладів по профілактику, можуть отримати її за 50% вартості (діти-інваліди та позбавленні батьківського піклування безкоштовно).

За словами лікаря, вінничани  мали досить мало часу — перший тиждень листопада, щоб вакцинуватися та отримати імунітет від грипу якраз на перший-другий тиждень грудня (саме тоді очікується перша хвиля епідемії грипу, і саме місяць потрібно на отримання імунітету). Але.

— На 1 листопада Міністерство охорони здоров’я не дало задовільної відповіді стосовно того, щоб вакцина потрапила на український фармацевтичний ринок, — говорить  Олександр Шиш. —  Мова йде про те, що вакцини немає не лише у Вінниці, її поки що немає ніде.

Сподіваємось, що це питання вирішиться якнайшвидше, як тільки буде «добро», вакцини одразу потраплять до центрів медико-санітарної допомоги та аптечної мережі.

До речі, про аптечні мережі. За словами Олександра Шиша, на сьогоднішній день три аптечні мережі висловили бажання взяти участь у програмі «стоп грип». А саме: «Комунальна аптека», «Авіцена» та «Конекс». Та хто саме запропонує найнижчу ціну за вакцину, говорити поки що рано, адже вакцини немає.

Хоча лікарі кажуть — якщо людина не встигла вакцинуватися (за будь-яких причин),  в цьому випадку можливе застосування екстреної профілактики, тобто препаратами, які використовуються для лікування, можна користуватися для профілактики. Але людина має обов’язково звернутися до лікаря про доцільність цих ліків.

Унікальна програма від грипу

Юрій Мостовий, професор, доктор медичних наук

— Вакцинація, це один з найдієвіших впливів на епідемію. Правда, культури вакцинації в Україні немає, у нас є антикультура і навіть серед лікарів. Хоча вакцинація може нашкодити, якщо її зробити не за показами, або знехтувати протипоказами. Насправді є певний контингент і дітей, і дорослих, яким вакцинацію робити не слід, тому що вона може призвести навіть до смерті. Наприклад, діти з розладами психічного статусу, з частими вірусними захворюваннями в анамнезі, ті, що недавно перенесли інфекційне захворювання. Їм робити вакцинацію не можна, бо буде більше шкоди, ніж користі. А стосовно дорослих варто зазначити тих, кому необхідно зробити вакцинацію. Це люди старші 65 років, хворі на цукровий діабет, на гіпертонію, ті, що мають ішемічну хворобу серця, особливо які перенесли інфаркт, або ті, що мають захворювання нирок. Ось вони в першу чергу мають подумати про вакцинацію, тому що навіть банальна вірусна інфекція призводить до загострення загального стану організму, не говорячи вже про те, що грип перебігає у них вкрай важко. Стосовно ускладнень найстрашніше - пневмонія. На час епідемій грипу частка пневмоній зростає. Але не всі пневмонії на щастя грипозні, більшість має бактеріальну природу і лікується антибіотиками. Якщо у людини виникає класична вірусна (грипозна пневмонія) то вірогідність смерті дуже велика.

Чому варто вакцинуватись, і як

Вакцина «Ваксигрип» може застосовуватися від шестимісячного віку. Вартість вакцини може складати близько 180 грн, а вартість доби в реанімації з важкою пневмонією - від 2000 грн (вибір за вами). За епідемічний період минулого року в Україні померла 391 людина, у Вінниці -  24. Вакцинуватися можна лише за призначенням лікаря. Просто так прийти в аптеку і купувати вакцину не варто, тому що вона потребує певних умов зберігання. Якщо ви купите вакцину, потримаєте її кілька хвилин у руках, потім приїдете з нею до медичного закладу, медичний працівник на законних підставах може відмовитися вам її робити. Адже при неправильному зберіганні (транспортуванні) вона в кращому випадку втратить свої властивості.

Як визначити грип швидкими тестами

Швидкими тестами, які є в аптеках та в медичних закладах, можна визначити наявність грипу лише на ранніх стадіях захворювання (1-3 дні). Робити їх не складно: береться мазочок з носоглотки спеціальною пластинкою, на неї капається спеціальна рідина (усе є в наборі тесту). Перед проведенням тесту на пластинці має проявитися зелена лінія, яка говорить про те, що тест готовий до роботи. Якщо лінія не проявилась - тест не працює. Якщо є, то ще через 15 хвилин після проведення може проявитись ще одна лінія, яка засвідчує, що там є вірус грипу типу А, і окрема лінія іншого кольору про грип типу В. Але краще, щоб ці тести робив лікар.

Довідка:  За данними, наданими Степаном Томіним, завідувачем епідемічного відділу Держсанслужби):

  • За останній тиждень з симптомами ГРВІ по допомогу звернувся 7251 вінничанин, з них 4592 дітей.
  • Госпіталізовано - 256 вінничан, з них 195 дітей
  • На сьогодні рівень захворюваності на 18% нижчий за епідеміологічний поріг
  • За жовтень у санітарно-епідеміологічній лабораторії провели 18 тестових обстежень на грип. У п'яти випадках результат позитивний - парагрипозна інфекція.  
 
 
 
 
 
 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Написали так, ніби люди, вакциновані від грипу, ним не хворіють.
  • Левадный Олегъ

    Пьянка началась вовремя, хоть спиртного и не было...
  • Честный Предприниматель

    Посмотрим, что будет в 2017-2020 во время перехода на страховую медицину.

    Анонім reply Честный Предприниматель

    Навіщо переходити на страхову медицину, якщо вона вже існує?

    З заплат і пенсій є податок на утримання лікарень.

    Потрібно лише переглянути розмір цих коштів та ефективність їх використання
  • Vladimir Molotov

    не удивлён вообще ничем.

    кстати, конструкция заголовка очень универсальная. последние пару лет её можно активно применять к бесконечным балабольствам как недо-депутатов, так и шоколадника
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up