Уляна Супрун про зміни в системі охорони здоров'я: доступні ліки і гроші за пацієнтом

Уляна Супрун про зміни в системі охорони здоров'я: доступні ліки і гроші за пацієнтом

Що зміниться в галузі охорони здоров'я найближчим часом та як реформа зможе відкрити людині вільний доступ до якісних медичних послуг? Виконуюча обов'язки міністра мінохоронздоров'я Уляна Супрун минулого тижня зустрілася із Вінничанами, щоб відповісти на ці та інші питання.

 

«В Конституції України держава повинна створити умови на ефективну, доступну і безоплатну медичну допомогу — написано в статті 49 Конституції України. Насправді за медицину платять всі, і всі нею незадоволені» — перший слайд презентації, з якого почався виступ Уляни Супрун з лікарями, студентами, викладачами в залі Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова.

Доктор представила громадськості першочергові кроки в галузі: зміна системи фінансування, забезпечення доступності ліків для пацієнтів, реформування системи екстреної медичної допомоги, інших основних змін, які будуть активно впроваджувати з січня 2017 року. Про кожний з них більш детально.

 
Фокус на профілактиці

— Лише 1% нашого фінансування в країні йде на профілактику хвороби, — розповідає глава МОЗ. — Зазвичай ми лікуємо пацієнтів, а не запобігаємо появі  хвороби. В Європі ж профілактиці приділяють більше уваги і виділяють на це більше коштів.

Відео дня
blockquote>

1 гривня інвестована в профілактику зберігає більше 10 гривень на стадії лікування.

Будуємо фундамент первинної ланки

В Україні тільки 21% звернень до лікаря покривають сімейні лікарі, педіатри, терапевти.

34% жінок і 41% українців, які померли до виходу на пенсію, були б живі, якби їх доглядали сімейні лікарі.

Зміна фінансування

В 2017 році будемо переходити на таку систему фінансування первинної ланки, коли пацієнт зможе самостійно обрати собі сімейного лікаря, підписати з ним контракт і потім разом обрати лікарню. Лікар первинної ланки отримуватиме гроші за кожного пацієнт і буде його супроводжувати.

— Кошти витрачатимуться не на стіни, комуналку чи виплати зарплат працівникам, а йтимуть за пацієнтом, — каже Уляна Супрун. — Тобто він отримуватиме медичні послуги незалежно від місця прописки.

Ліки стануть доступними

Зараз 90% ліків купують самі українці. Лише 10% оплачується державою. Щоб зробити ліки доступними для кожного українця, потрібно запровадити системи реімбурсації (порівняння вартості лікарських препаратів в референтних країнах) та реферування (компенсація вартості лікарських препаратів населенню) цін на лікарські засоби. Це має призвести до суттєвого зниження вартості препарати Україні. Перелік лікарських засобів звузиться: з 1000 (які є зараз) на 300. І вони будуть визначені не по торговельних марках, а по МНН (Міжнародна непатентована назва).

Зміни в системі охорони здоров'я мають відкрити пацієнту вільний доступ до якісних медичних послуг. «Але як ми можемо простежити, що послуги будуть якісними?» — запитує доктор Супрун і дає відповідь:

  • По-перше — якісне навчання студентів
  • По-друге — лише ті лікарі, які будуть дотримуватися лікування за визнаними протоколами, отримуватимуть фінансування.
  • По-третє — ліцензування наших медиків, лікарів і інших працівників медзакладів. Кожних два-три роки оновлювати це ліцензування.
Екстренна медична допомога
 
1. Створення call-центру, куди може зателефонувати пацієнт і проконсультуватися. А також порадитися з лікарем чи варто викликати швидку. Можливо, людина сама в змозі вирішити проблему в телефонному режимі і тоді швидку можна буде не викликати.

2. Автоматизовані диспетчерські системи швидкого реагували: на виклики виїздить швидка на виклики в місце, де вона потрібна. За 3 хвилини можна вмерти від кровотечі. За 5 хвилин — від блокування шляхів дихання і за 10-15 хвилин від інших травм. Навіть якщо швидка приїде вчасно, а по закону це 10 хвилин, всіх врятувати за цей час просто нереально.

— Коли, наприклад якась аварія, то перший, хто може підійти і допомогти — це поліцейський або пожежник, — каже Уляна Супрун. — Наші поліцейські і пожежники не дуже добре знають як надавати першу медичну допомогу. Ми повинні навчити їх та водіїв громадського транспорту це робити.

 

3. Хочуть впровадити нові професії — парамедик та екстрений медичний технік. Екстрений медичний технік — це не медичний персонал: водії карет швидкої допомоги, які навчатимуться чотири тижні, як надавати «невідкладку».

4. Створення Відділення невідкладних станів​. Хворого, якому надали першу допомогу, на швидкій мають привезти у відділення невідкладних станів, якого в нас фактично немає. Хоча по закону вони повинні існувати в кожній лікарні.

— Відділення невідкладних станів — це, в першу чергу, організація роботи, — говорить глава МОЗ. — Там повинні постійно працювати спеціалісти.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    ще одна "діяспорянка" долучилась до руйнації України
  • Анонім

    1. Створення call-центру, куди може зателефонувати пацієнт і проконсультуватися - если вы не отзовётесь, мы напишем в

    "спортлото"!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up