І не треба одразу їсти соду пачками чи бігти до аптеки за черговою розрекламованою панацеєю. Краще замислитись, може, печія – це тільки симптом більш серйозної хвороби?
Тягнучі болі в області сонячного сплетіння, дискомфорт та бурчання в животі, печія – всі ці симптоми свідчать про те, що в організмі почався запальний процес. Частіше за все причиною є бактерії Helicobacter pylory. Також велику роль у розвитку цієї патології відіграє нервова система. При її порушеннях, які можуть бути викликані надмірним нервовим напруженням, сильними психічними потрясіннями чи тривалими переживаннями, виникає загроза розвитку виразкової хвороби. Вона виникає тому, що в організмі порушується баланс між факторами, які утворюють агресивне середовище шлунку, та захисними факторами. У деяких випадках захист слабшає або кислотність підіймається настільки, що він не витримує, і тоді слизова оболонка шлунку запалюється. Якщо процес іде далі, з’являється спочатку ерозія, а потім і виразка.
Взагалі схильність до виразкової хвороби визначається багатьма чинниками – від того, чи хворіли на неї родичі, до групи крові та професії. І щоб знизити ризик захворювання, бажано менше нервувати, та й взагалі уникати стресів і нормально харчуватись. Але якщо почали з’являтися перші симптоми, необхідно створити «стан спокою» для слизової оболонки - виключити з меню продукти, які мають сильну сокогінну дію, та грубу, подразнюючу слизову оболонку їжу. Тобто небажано вживати жирні та смажені страви, газовані напої, а також такі продукти, як концентровані соки, м'ясо, копчені ковбаси, сиру цибулю, щавель, часник, гриби, каву. А від алкоголю та тютюну бажано відмовитися взагалі. До речі, це, у всілякому випадку, не зашкодить.
А ось що треба вживати, так це ненаваристі супи, відварне м'ясо, парові котлети, каші з молоком, киселі. Дуже корисно їсти менше, але частіше. І взагалі, краще харчуватися переважно в першій половині дня і вечеряти не пізніше 19.00.
Але це – профілактика, і в разі виникнення підозри на початок захворювання все одно треба звернутися до лікаря – треба ж знати правильний діагноз, це ще нікому не завадило, а якщо там якийсь Helicobacter оселився, то треба визначитися, чим кляту бактерію задавити.
Коментар експерта
Антон П’янов, (37) гастроентеролог
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер