З 1 квітня розширюють безкоштовні медичні послуги — перелік

З 1 квітня розширюють безкоштовні медичні послуги — перелік
  • Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) розширило перелік пацієнтів, які отримуватимуть медичні послуги коштами держави.

У відомстві ініціювали запровадження нових пакетів медичних послуг, які будуть фінансуватися з бюджету 2021 року. Зокрема, відтепер безкоштовно можна отримати такі послуги:

  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • стоматологічна допомога;
  • супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз;
  • лікування пацієнтів методом гемодіалізу.

Зміни в медицині з 1 квітня: як рухається медреформа. Тарифи, нові підходи, перевірки - Фото

Загалом, як повідомляють у МОЗ, з 1 квітня діятимуть 35 пакетів медичних послуг.

Відео дня

Також анонсували розширення переліку безоплатних ліків у рамках програми «Доступні ліки». Насамперед це ліки для хворих на серцево-судинні захворювання.

Що змінюється для лікарень?

Пріоритетні послуги залишаються. Це стосується насамперед інфаркту, інсульту, пологів та неонатальної допомоги.

За складність випадку, лікування, за більш технологічні методи, які дозволяють пацієнту мати шанси вижити і не отримати інвалідність — додатково доплачуємо.

Якщо раніше на інфаркти-інсульти був один тариф — до прикладу, на інсульти 27 тисяч гривень — то зараз тарифи різняться залежно від того, яку допомогу пацієнт отримує. Якщо це тромбоекстракція, це — 97 821 грн, якщо тромболізиз — 54 000 грн. Базовий тариф за лікування інсульту зменшується і буде 14 698 грн, якщо немає більш технологічних втручань.

Там, де пацієнту потрібно, мають стимулювати технологічні методи діагностики та лікування.

До того ж, раніше єдиний тариф не впливав на тактику лікування, не було додаткових стимулів у лікаря. Наприклад, у пацієнта ставався інсульт, його привозили ще під час терапевтичного вікна (перші години після інсульту, коли меддопомога найефективніша, - ред.) і йому могли провести тромболізиз, але не провели. Підвищення тарифу збільшує шанс отримати цю технологію.

Так само інфаркт. Де робитимуть стентування, буде вищий тариф — 32 612 грн. Без стентування — 17 474 грн.

Онкоскринінги

Онкоскринінги залишаються пріоритетною послугою, там підвищуються тарифи. Туди входить п’ять ендоскопічних послуг і мамографія.

Встановили коефіцієнт для патогістологічного дослідження. Тобто якщо заклад не лише зробив ендоскопію, а й взяв біопсію і відправив на дослідження, йому доплатять. Також платять за результат з розшифровкою, що відбувається в ділянці, де є підозра.

Варто пам’ятати: НСЗУ не оплачує медичні послуги, які виписують лікарі на паперових направленнях.

Пологи та допомога немовлятам

На пологи підвищують тариф — 10 тисяч 382 гривень. Заклад, який і приймає пологи, і надає неонатальну допомогу, отримує підвищувальні коефіцієнти з оплат цих пакетів — 1,046. 

Наприклад, є потужний пологовий будинок, але який не підписав з НСЗУ договір на неонатальну допомогу. І коли цей пологовий за кошти власника (місцевої влади) і власних інвестує в розвиток — купить обладнання, додасть спеціалістів — йому стане вигідно податися на пакет неонатальної допомоги.

І це добре для маленьких пацієнтів, яких не перевозитимуть з одного медзакладу в інший. Бо для дитини це — ризик. І в неонатологічному пакеті буде умова мати неонатологічну бригаду, яка зможе надати потрібну допомогу маленькому пацієнту в дорозі.

У неонатальній допомозі буде найвищий тариф. він зросте до 113 тисяч 725 гривень для передчасно народжених дітей з вагою до 1,5 кг.

Якщо у складі медзакладу є неонатальна бригада, тоді діє вищий коефіцієнт і тариф уже 135 000 грн. Ці діти потребують інтенсивної меддопомоги, витрати там високі. Тариф за допомогу новонародженим з вагою поза 1,5 кг буде 25 115 грн.

Як змінюють роботу швидких

Екстрена меддопомога отримує доплату за виконання умов договору. Для швидких це буде транспортування пацієнтів з підозрою на інфаркт/інсульт у заклади, які мають договори з НСЗУ на ці пакети послуг. Щоб пацієнт потрапив саме туди, де є необхідна меддопомога.

Доплата — 5% від суми договору. Здається, небагато. Але якщо говоримо про регіональні центри екстреної меддопомоги, де в нас річний договір може бути 500 млн грн, це 25 млн грн доплати. Достатньо великі кошти, які заклад може інвестувати у свій розвиток, підвищити оплату праці тощо.

 

Читайте також:

Ситуація по COVID на 15 березня: на Вінниччині за добу виявили 426 випадків

Бойовик у Томашполі та втрати від коронавірусу: важливе за 14 березня на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    Не вказано механізму оплати- лікуйся чи лікуємо -оплата.
    Бо якщо інсульт то діяти треба негайно. А, якщо чекатимуть грошей від рідних то пацієнт зазнає непоправної шкоди і тоді гроші вже не допоможуть. Бо тут важливим є час, який можуть втратити.
  • Наталья Горошко

    Спасибо, поржала.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up