А тоді знайшлися важливіші справи… Ну а тато, як людина доросла і дисциплінована, мусив продовжувати. І нарвав аж два відра – щоб вистачило і на компот, і на варення. Бо це не лише смачно, але й корисно.
Вчені вияснили, що вживання великої кількості вишень зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Причому байдуже, в якому вигляді ви будете вживати ягоди. Однаково цілющі і свіжі, і заморожені вишні, сік, варення чи компот із них.
- Плоди вишні містять до 10% цукрів – глюкози та фруктози, - розповідає обласний лікар-дієтолог Галина Заволова. - Яблучна та лимонна кислоти надають ягодам кислого смаку. Спілі плоди дуже багаті на мідь, яка необхідна для кровотворення та тканинного дихання. Є і вітаміни – А, С та РР.
- Я родом із села, - сміється, згадуючи дитинство, 29-річна вчителька Оксана. – У сезон вишень дітлахи любили лякати одне одного. Вимажешся вишневим соком і кричиш: «Ой, я поранилася, у мене кров іде!» Поки подружки розберуться, що до чого, то й справді налякаються…
А знаєте, чому вишневий сік такий червоний? Бо у вишнях багато антоціанів. Вони слугують барвниками і водночас мають сильну антиоксидантну дію. Саме ці речовини захищають серце.
- У науковій медицині застосовують вишневий сік і сироп, - продовжує розповідь Галина Заволова. – Їх використовують для поліпшення смаку ліків, а також рекомендують додавати у деякі страви. А от у народній медицині застосовують плоди вишень, плодоніжки, насіння, гілки, сік та вишневий клей.
Як засіб, що гамує спрагу, вишневий сік чи компот вживають при гарячці. А як легкий послаблюючий засіб вишні рекомендують при тривалих стійких закрепах. Вишневі плоди покращують травлення, а ще мають відхаркувальну дію.
Насіння вишень (кісточки) містить отруйну речовину – глікозид амигдалін. Тому вживати його небезпечно. Але у невеликих кількостях воно дає добре виражений лікувальний ефект при подагрі. Застосовують його в цьому випадку у вигляді емульсії.
Вишні з молоком у народі вважають дуже дієвим засобом при артриті, що розвинувся внаслідок порушення обміну речовин.
Плодоніжки мають властивість руйнувати камені. Їх відвар у суміші з іншими лікарським рослинами використовують при уратних каменях, а також при подагрі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер